این مقاله را به اشتراک بگذارید
فیلم ٣٠میلیوندلاری «محمد(ص)» به بخش مسابقه جشنواره برلین راه نیافت. در روزهای گذشته با مشخصشدن اسامی فیلمهای بخش مسابقه این جشنواره، یک علامت سوال بزرگ به وجود آمد: «چرا نامی از فیلم جدید مجیدی در فهرست مسابقه این جشنواره نیست؟». «شرق»، برای پیگیری این موضوع با «دیتر کاسلیک»، رییس جشنواره تماس گرفت. کاسلیک البته خبرنگار «شرق» را به روابطعمومی این جشنواره ارجاع داد. «فراوکه گراینر»، مسوول بخش خبری جشنواره درباره دلیل غیبت فیلم محمد(ص) در این جشنواره به «شرق» گفت: «فیلم محمد(ص) برای شرکت در بخش رقابتی جشنواره فیلم برلین در نظر گرفته شده و قرار بر این بود نسخه اولیه این فیلم در فهرست جشنواره قرار گیرد. اما موضوع اینجاست که عدمقطعیت راجع به اینکه آیا این فیلم واقعا میتوانست خود را به جشنواره برساند، باعث شد آن را در انتخابهایمان قرار ندهیم.» گراینر البته سوال دیگر «شرق» را بیپاسخ گذاشت. سوال این بود: «آیا حذف فیلم مجیدی از جشنواره به حوادث اخیر در فرانسه و حمله به مجله فکاهی «شارلیابدو» ارتباط دارد؟ آیا بایکوت این فیلم را بهدلایل سیاسی تایید میکنید؟»
این سوال، از آنرو مطرح شد که طی روزهای گذشته، اخباری مبنیبر بایکوت فیلم این کارگردان در رسانهها منتشر شده بود. فیلم آخر مجیدی درحالی به بخش مسابقه جشنواره برلین راه نیافت که عدهای، این مساله را بیارتباط با حوادث پاریس و ترس از واکنشهای افراطیهای برلین نمیدانستند. «تابناک» در روزهای گذشته گزارش داده بود، جشنواره بینالمللی برلین در شرایطی از پنجم فوریه با ریاست هیاتداوران، دارین آرونوفسکی، کارگردان آمریکایی افتتاح میشود که پس از فشارهای برخی کشورهای عربی و همچنین گروهی خاص در اروپا، فیلم مجیدی در فهرست نهایی فیلمهای حاضر در این رویداد پذیرفته نشده و با تصمیم شخص «دیترکاسلیک» مدیر جشنواره، بیرون گذاشته شده است. انتشار خبر «بایکوت فیلم مجیدی» درحالی در رسانهها مدام نشر و بازنشر میشد که گفته میشد طی هفتههای گذشته، نمایندگانی از جشنواره برلین در تهران به تماشای این اثر مهم سینمای ایران نشسته و چراغ سبز برای پذیرش این فیلم در جشنواره برلین نشان داده بودند. حتی مجیدی هم در حاشیه بازدید اهالی رسانه از لوکیشنها و نشست خبری فیلم اعلام کرده بود که درحال رایزنی برای پخش «محمد(ص)» در افتتاحیه برلین است و از همینرو تازهترین ساختهاش را برای نمایش روی پرده سینماهای برلین آماده کرده بود. «شرق» برای پیبردن به صحتوسقم این اخبار و اینکه آیا واقعا فیلم این کارگردان در برلین، بایکوت شده، با او تماس گرفت. کارگردان فیلم محمد(ص) که هماینک در آلمان بهسر میبرد، دلیل راهنیافتن فیلم «محمد(ص)» را به بخش مسابقه جشنواره برلین اعلام کرد. این کارگردان با اعلام اینکه هماکنون در مونیخ مشغول انجام بخشآخر«پست پروداکشن» فیلم است، گفت: «صحبت مسوولان جشنواره برلین کاملا درست است. قرار بود فیلم در این جشنواره حضور داشته باشد بااینحال از آنجا که کار میکس تمام نشده بود این اتفاق نیفتاد و فیلم از بخش رقابت بازماند. مباحث سیاسی در غیبت فیلم در جشنواره برلین دخیل نبوده است.» مجیدی درباره اکران این فیلم در افتتاحیه جشنواره فیلم فجر اضافه کرد:«تلاشمان بر این بود تا همزمان با جشنهای سیوسومین سالگرد پیروزی انقلاب این فیلم را روی پرده ببریم که این اتفاق خواهد افتاد.» این کارگردان سینما بااینحال تاریخ ١۵اسفند را بهعنوان «زمان میکس نهایی فیلم» اعلام کرد و گفت: «ما درحال حاضر سخت مشغول انجام کارها هستیم تا فیلم در فستیوال کن شرکت کند.»
محمد(ص)در افتتاحیه فجر
همانطور که مجیدی هم گفته، فیلم محمد(ص) اینروزها مراحل پست پروداکشن خود را پشتسر میگذارد و با وجود راهنیافتن از برلین، قرار است بهعنوان فیلم افتتاحیه جشنواره سیوسوم فجر روی پرده رود. فیلم «محمد(ص)» که از آن بهعنوان پرهزینهترین پروژه تاریخ سینمای ایران نام میبرند، در شهرک سینمایی پیامبراعظم که در ۵۵کیلومتری شهر قم قرار دارد، ساخته شده است. فیلم، دوران کودکی پیامبراسلام را روایت میکند.
مجید مجیدی، کارگردان این فیلم خود ریاست هیاتداوران این دوره از جشنواره فیلم فجر را برعهده دارد و از اینرو فیلمش در بخش خارج از مسابقه نمایش داده میشود. «ویتوریو استورارو» که برای فیلمهای «اینک آخرالزمان» (۱۹۷۹)، «آخرین امپراتور» (۱۹۸۷) و «قرمزها» (۱۹۸۱) سهجایزه اسکار گرفته در مقام مدیر فیلمبرداری «محمد(ص)» فعالیت داشته است. «اسکاتای. اندرسون» برنده اسکار برای طراحی جلوهویژه «باب» در ۱۹۹۶ که طراحی جلوهویژه فیلمهای «ماجراهای تنتن»، «ترمیناتور۲» «دروازه نهم»، «کینگکنگ»، «استخوانهای دوستداشتنی» را در کارنامه دارد، طراحی جلوههای ویژه این فیلم از جمله، حمله سپاه ابرهه را برعهده داشته است.
«میلژن کرکا کلژاکویچ»، برنده جایزه «سزار» و «آکادمی فیلم اروپا» و همچنین نامزد دریافت جایزه «اِمی» (اسکار تلویزیونی) بهعنوان طراح تولید، صحنه و دکور این فیلم را طراحی کرده و طراحی گریم «محمد(ص)» هم به «جیانتو دِروسی» ایتالیایی سپرده شده که گریم فیلمهایی مانند «آخرین لشکر ـ The Last Legion» (طراح گریم)، «مردی با ماسک آهنی» (گریمور اصلی)، «روزی روزگاری در غرب» (گریمور) و «۱۹۰۰» (۱۹۷۶ – گریمور) را بر عهده داشته است.
همچنین «اللهرخارحمان» هندی که او را با نام «ای.آر.رحمان» میشناسند، آهنگسازی فیلم را انجام داده که تاکنون برنده جوایز بسیاری از جمله ١۵جایزه «فیلمفیر»، چهارجایزه ملی فیلم هند، دوجایزه «گِرَمی»، یکجایزه «بفتا»، یکجایزه «گلدنگلوب» و دو جایزه «اسکار» شدهاست. «مایکل اُ کانر» انگلیسی و برنده اسکار نیز بهعنوان طراح لباس «محمد(ص)» فعالیت داشته که سابقه دریافت جایزههای اسکار و بفتا برای «دوشِس» و نامزدی جایزههای اسکار و بفتا برای «جِین اِیر» را دارد و طراحی لباس «قاضی دِرِد»، «آخرین پادشاه اسکاتلند» و «عقاب» در کارنامهاش دیده میشود. «جیان فرانکو فوماگالی» ایتالیایی نیز طراحی آکسسوار فیلم را برعهده داشته است. او همچنین طراحی صحنه نسخه سوم سهگانه مشهور «پدرخوانده» را در کارنامه دارد.
شرق /مد و مه/ ۷بهمن ۱۳۹۳
2 نظر
جلال
من که فکر می کنم مجیدی نخواسته حاشیه درس کنه. معلوم بود عمرا اجازه ندن این فیلم توی جشنواره برلین نشون داده بشه
ملت
امیدوارم به حق محمد و آل عبا این فیلم که …. در هیچ جشنواره ای مقام و جایزه به دست نیاورد تا از فردا بازار کاسه لیسی و پاچه خواری برای دریافت پولهای کلان در مملکت گرم نشود.در ضمن باید اضافه کنم از آنجا که همه عوامل اصلی این فیلم غیرایرانی هستند، اصلاً نباید این فیلم را ذیل «سینمای ایران» قرار داد. همه عوامل خارجی و نظام زیباشناختی و حسی فیلم نیز کاملاً هالیوودی است.