این مقاله را به اشتراک بگذارید
معرفی چند کتاب/ بیژن تلیانی
رکوئیم«یک توهم» / آنتونیو تابوکی
رکوئیم، گذشته از یک «سونات» خوابی است که شخصیت اصلی داستان در طی آن با زندگان و مردگان به شکل یکسان روبهرو میشود: با آدمها، اشیا و مکانهایی که شاید احتیاج داشتند کسی برایشان رکوئیم بخواند و شخصیت اصلی داستان فقط به یک طریق میتوانست این کار را انجام دهد: از طریق رمان، اما این کتاب قبل از هر چیز کتابی است در ستایش کشوری که آن را به عنوان وطن دوم خود برگزیده؛ کشوری که به نوبه خود پذیرای نویسنده شده و کتابی است در ستایش از مردمی که خالق او را دوست داشتهاند و نویسنده هم آنها را دوست دارد. رمان رکوئیم یکی از محبوبترین آثار آنتونیو تابوکی، نویسنده معاصر ایتالیایی است. این رکوئیم یا موسیقی آرامش مردگان ناگفتههایی از زندگی است که در میان خواب و بیداری، واقعیت و خیال اتفاق میافتد و در این میان تابوکی به هنر زندگی، نقاشی، موسیقی و ادبیات نیز میپردازد. این رمان برای تابوکی جایزه انجمنی قلم ایتالیا را به ارمغان آورده است. آشنایی نویسنده به زبان پرتغالی او را بر آن داشت که چنین داستانی را به این زبان بنویسد و معتقد بود، چنین داستانی فقط به زبان پرتغالی میتوانست نوشته شود.
حماسه زهد
بررسی مفهوم و کارکردهای زهد در آرای متفکران مسلمان
زهد و گریز از دنیا و رهایی از هر آنچه بهعنوان مظهر پستیهای دنیا شمرده میشود یکی از بنمایههای مهم در بینش انسان تعالیخواه و ادیان و مکاتب گوناگون است. ثمره سامان دادن به یافتههای منطقی حضور انسان در زندگی ناپایدار دنیایی، چارچوب نظری و منظومهای است که یکی از رساترین تعاریف آن در مفهوم و واژه «زهد» جایگیر شد. بررسی تاریخ عمومی تفکر بشر از قدیمترین روزگاران نشان میدهد که ضرورت رهایی از دلبستگیهای دنیایی و شکستن حصار تن برای پرواز روان به سر منزل حقیقی وجود، همواره میهمان جان انسان بوده است. ادیان الهی در جایگاه نابترین گرایشهای معنوی برای پاسخگویی به پرسشهای بنیادین هستی، اصلیترین گام را در تبیین مبانی زهد برداشتهاند. تاکید ادیان ابراهیمی بر دنیاگریزی و تلاش آنها برای شناساندن آسیبها و آفتهای برخاسته از دنیاگریزی و تلاش آنها برای شناساندن آسیبها و آفتهای برخاسته از دنیاگرایی نشان از اهمیت موضوع دارد. کتاب حاضر در سه فصل مطالبش را ارائه میدهد و عمده مطالب آن پیرامون مساله زهد و دنیاگریزی میباشد که نگاهی هم به ادیان پیش از اسلام مانند زرتشتیان، مسیحیت و مانوی دارد.
پاهای کثیف
متن دوزبانه( گزیده ترانههای شل سیلور استاین)
سیلور استاین که نام کاملش شلدون آلن سیلور استاین است نویسنده، کاریکاتوریست و خواننده آمریکایی متولد شیکاگو میباشد. این نویسنده در ابتدای نویسندگی تمایل برای نوشتن برای بچهها نداشت. اما با اصرار یکی از دوستانش که نویسنده داستانهای کودکان بود برای کودکان دست به قلم شد و به جهان ادبیات کودکان قدم نهاد. اما او سبکی جدید و تک را بنیان نهاد. سیلور استاین اگر چه بهعنوان شاعر و نویسنده کودکان شناخته میشود اما آثارش بین بزرگسالان نیز بسیار پرطرفدار میباشد. او از سال۱۹۵۰ کار نقاشی کارتونی را برای برخی از مجلات آغاز کرد. او از کودکی استعداد ذاتی خاصی در نقاشی و نوشتن داشت. هر چند آثار وی در گروه سنی و مخاطب خاصی نمیگنجد و بسیاری از آثار او محبوبیت قابل توجهی در بین بزرگسالان دارد. کتاب حاضر هشت قطعه از شعرها و ترانههای اجتماعی سیلور استاین است که از میان دوازده آلبوم برگزیده و ترجمه شده است. این ترانهها اغلب عامیانه و محاورهایاند که نویسنده آنها را با صدای خود یا همراه با دیگران اجرا کرده است.
آقای پالومار/ ایتالو کالوینو
آقای پالومار رمانی در سه فصل و چند بخش است و جزو آخرین آثار ایتالو کالوینو از نگاه آقای پالومار و با رصد در جزئیترین مسائل جهان انسانی، جهانبینی خود را به تصویر میکشد. نویسنده داستان کتاب را در دو جمله خلاصه میکند. مردی برای نیل به آگاهی گام به گام به راه میافتد. اما هنوز به آن نرسیده است. این کتاب هر چند کم حجم و کم صفحه است اما در جای خود میتواند رمان یا حتی یک دائرهالمعارف باشد. زیرا محتوایی فشرده و متمرکز دارد. در آغاز از نوشتههایی استفاده کرده که در فاصله سالهای ۱۹۷۷-۱۹۷۵ با عنوان«رصدخانه آقای پالومار» در روزنامه به چاپ رسانده بود. در نگارش این اثر همواره سعی شده شیوه مشاهده آقای پالومار را برای جهان انسانی تبلیغ کند، برای خود انسان تا بتواند در پایان به یک نتیجهگیری کلی برسد. هر چه جلوتر میرفته، پروردن این موضوع به نظرش دشوارتر میآمد. سکوتهای آقای پالومار که در آغاز کتاب با جاری شدن انبوه جملات صورت میگیرد در پایان کتاب به صورت جملاتی مشوش و مضطرب نمایان میشود. هنگام بازخوانی کتاب به نظر میآید که این داستان را بتوان در دو جمله خلاصه کرد: مردی گام به گام برای نیل به آگاهی به راه میافتد اما هنوز به آن نرسیده است.