این مقاله را به اشتراک بگذارید
معرفی کتاب
ایران صفوی
نوزایی امپراتوری ایران
دوره صفوی که به لحاظ تاریخی در سال۱۵۰۱ میلادی و با تصرف تبریز به دست شاه اسماعیل آغاز شد و با سقوط به دست افغانها در سال۱۷ میلادی پایان گرفت در نقطه عطف تاریخ میانه و تاریخ مدرن ایران جای میگیرند. اثر حاضر چارچوبی برای شناخت تاریخ ایران عصر صفویه ارائه میدهد. پادشاهی صفویه طولانیترین دوران پادشاهی ایرانی پس از اسلام است که از زمان پیروزی اسلام و فتح ایران در سال۶۴۰ میلادی سابقه نداشت. کتاب حاضر روایتی جدید از چگونگی تکوین، تداوم و تحول دولت صفوی را با تکیه بر منابع گوناگون فارسی، عربی و لاتین پیش روی محققان میگشاید. نگاه کلیشهای به دوره صفوی و تمرکز شرق شناسان بر باورهای نهادینه و تکراری ، صفوی پژوهان را از پرداختن به زوایای ناخوانده و نا اندیشیده این عصر بازداشته است. در واقع شناخت پویایی درونی و ساز و کار نظام حکومتی صفوی ماهیت گفتمانهای مهدویت، مناسبات مذهبی و قومی در هرم قدرت، نقش گفتمان استعلایی درباره قوام و حفظ قلمرو دولت صفوی و دلایل مانایی آن از اهداف اثر حاضر است. نویسنده همچنین از تاثیر و تداوم فرهنگ ایرانی، بازتاب آن در گفتمانها و سیاستهای فرهنگی صفویان غافل نمانده است.
زرتشت در تاریخ
کیش زرتشت دین رسمی ایرانیان باستان بوده و هنوز نیز جامعههای زرتشتی ساکن ایران ، هندوستان، اروپا، آمریکا، کانادا، استرالیا و دیگر جاهای جهان به آن ایمان دارند. این کیش در سدههای بسیار نماد خلق و خوی ایرانی بوده و ارزشهای سیاسی و اجتماعی را در بر میگرفت و از این رو به جامعه انسجام و ثبات میداد. گرچه ایرانیان دستاوردهای درخشان در هنر و ادب در کارنامه خود دارند. زمان ، زیستگاه و حوادث زندگی این پیامبر ایران باستان همواره موضوع پژوهش دانشمندان و ایرانشناسان جهان بوده و هست. کتاب حاضر در بردارنده چهار سخنرانی پروفسور گرارد و نیولی است که به زمان زندگی این پیامبر میپردازد و به نظریههای مختلفی اشاره دارد که از سوی پژوهندگان تاریخ و فرهنگ ایران باستان مطرح شدهاند. در این راستا شواهد زبانی و تاریخی بسیاری مورد نقد و بررسی موشکافانه قرار میگیرد. کتاب حاضر شرح مفصل از این پژوهش ها را پیش رو قرار میدهد و نشان دهنده پژوهش بسیار ژرف پروفسور نیولی یکی از ایرانشناسان بزرگ ایتالیا میباشد که پیشکش نموده به یکی از بزرگترین پژوهشگران و دانشمندان ایرانی و بانی دانشنامه ایرانیکا. پروفسور گرارد و نیولی سالها استاد تاریخ ادیان در ایران و آسیای مرکزی بوده و سپس به ریاست موسسه ایتالیایی فاوردورو خاورمیانه منصوب شد. عمده پژوهشهایش ادیان و زبانهای باستانی ایران بوده است. کتاب توسط پژوهشگر فرهنگ و زبانهای ایران باستان به فارسی برگردانیده شده است.
زندهتر از زندگی
کریستین بوبن در این نوشتار از زنی میگوید و از شرح زندگی او. از عشق این زن به زندگی به فرزندانش به شاگردانش و شیفتگی خود به او اما چگونگی آن را طوری بیان میکند که هرگز پیشتر از این نشنیدهایم و نخواندهایم. کریستین بوبن بیش از هر چیز مفتون عشق و زندگی است. برای او تجربههای به ظاهر ساده زندگی- همچون کودکی، عشق و تنهایی- دستمایه خلق آثاری عاشقانه با مایههای فلسفی است. نوشتههای او سرشار از شعر و اندیشهاند، از همین رو خواندن آثارش برای مخاطبان زبان ها و فرهنگهای مختلف هم آسان است و هم دلنشین. یکی از امتیازات او شهرت ادبی او خارج از کشورش است.
بیژن تلیانی/ آرمان