این مقاله را به اشتراک بگذارید
تازههای نشر ققنوس
سیاره رو به مرگ
«صبحانه قهرمانان» عنوان رمانی است از کورت ونهگات که با ترجمه راضیه رحمانی در نشر ققنوس به فارسی منتشر شده است. «صبحانه قهرمانان» روایت زندگی دو پیرمرد است که یکی نویسندهای بیپول است و دیگری فردی سرمایهدار. راوی داستان در ابتدای کتاب خبر از غیرواقعیبودن داستان میدهد و روایتی از پایان ماجراهای داستان را در همان ابتدا به دست میدهد. «صبحانه قهرمانان» داستانی طنزآمیز است و ونهگات در این رمان از تکنیکهای مختلفی استفاده کرده و روی وجوه متضاد شخصیت انسان دست گذاشته است. این رمان با این جملات شروع میشود: «این حکایت دیدار دو پیرمرد است، دو سفیدپوست تنها و بیکس، لاغر و نسبتا پیر، بر سیارهای که شتابان بهسوی مرگ میرفت. یکی از آن دو کیلگور تراوت، نویسنده رمانهای علمی-تخیلی بود. آنوقت هنوز برای خودکشی کسی نشده بود و فکر میکرد دیگر به ته خط رسیده، اما اشتباه میکرد. اتفاقا، بعد از این دیدار، از محبوبترین و محترمترین افراد تاریخ شد. فردی که تراوت با او دیدار کرد دووین هوور بود، دلال پونتیاک. دووین هوور آنزمان هنوز دیوانه نشده بود، اما در آستانه دیوانگی بود. توجه کنید: تراوت و هوور هردو از شهروندان ایالاتمتحده آمریکا بودند، کشوری که به اختصار آمریکا نامیده میشد…».
اصول بازیگری
«مبانی بازیگری» عنوان کتابی است از بلا مرلین که توسط علی حاجیملاعلی به فارسی ترجمه شده و نشر ققنوس آن را به چاپ رسانده است. این کتاب همانطور که از عنوانش هم برمیآید درباره بازیگری است و نه مطالعات مربوط به تئاتر یا اجرا. هدف این کتاب معرفی گروهی از متفکرانی است که در شکلگیری حرفه بازیگری نقش داشتهاند. در مقدمه کتاب درباره ویژگیهای مباحث طرحشده در آن آمده: «این کتاب یک کتاب درسی مقدماتی یا جزو آندسته کتابهای «چگونه عمل کنیم؟» نیست. زیرا فراگرفتن چگونه عملکردن از یک کتاب دشوار است. بازیگری هنری است که از طریق تجربه، یعنی بلندشدن و عملکردن به دست میآید. زیرا تمام جنبههای شخصیت شما از قبیل: بدن، صدا، تخیل، عواطف و روحتان را درگیر میکند.
با اینحال از طریق زبان نوشتاری میتوان ایدههای بیشماری را به اشتراک گذاشت و بههمیندلیل مبانی بازیگری نوشته شده است. محتوای این کتاب هم مباحث آکادمیک و هم صنعت بازیگری را دربرمیگیرد و برای هنرجوی مدرسه تئاتر حرفهای یا هنرجوی بازیگری در دانشگاه کاربرد دارد». «مبانی بازیگری» در ۶بخش نوشته شده و در بخش اولش به تاریخ بازیگری پرداخته است. در فصل دوم ابزارهای بازیگری مثل تنفس، بدن، صدا و تخیل آموزش داده شدهاند و فصل بعدی به آزمون بازیگری مربوط است. فصل چهارم با عنوان «ساخت شخصیت» به فرایندهای تمرین مربوط است. این فصل اولین مواجهه بازیگر با متن تا تمرین با لباس در تئاتر و تمرین خطی در تلویزیون را مورد بررسی قرار داده است. اجرا موضوع فصل بعدی کتاب است و نهایتا در فصل ششم نظری اجمالی به برخی از اساتید پیشگام بازیگری در صدسال اخیر شده است. مولف کتاب در بخشی دیگر از مقدمهاش درباره روش تدوین کتاب نوشته: «آموزش انگلیسی-روسی خاص من آکنده از ایدههایی از استانیسلاوسکی، میخائیل چخوف و یژی گروتفسکی بود و من معتقدم یک تکنیک واقعی به میزان کمکی که میکند ارزشمند است. بنابراین من در کتاب بازیگری خودم، زیاد حرف زدهام و مطالب درخور را از هرکسی و هرجایی، از یک شخصیت خاص گرفته تا یک کارگردان یا یک روش، نقلقول کردهام. جایی از برشت و جایی از میسنر صحبت کردهام. درنهایت تمام مسیرها به یکجا ختم میشود و آن بسیار ساده است: توجه پویا».