این مقاله را به اشتراک بگذارید
یاکوب فون گونتن
یکی از مهمترین و بیسرو صداترین نویسندگان و شاعران سوئیسی که جایگاه ویژهای در تاریخ ادبیات مدرن به دست آورد روبرت والزر است که به گفته بعضی از نویسندگان حلقه گمشدهای است میان کلایست و کافکا. قلم او چنان قوی و ادیبانه است که نویسندگان بزرگی چون روبرت موزیل، هرمان هسه، فرانتس کافکا و کورت توخولسکی از او به عنوان نویسندهای بزرگ یاد کردهاند. روبرت والزر آغاز کار نویسندگی را با روزنامهها و مجلههای سوئیس و آلمان آغاز کرد و به خاطر روح ناآرام همیشه بین زادگاهش سوئیس و آلمان در حال سفر بود. حوادثی در زندگی این نویسنده رخ داد که مجبور شد مدتی را در آسایشگاه روانی به سر برد. این مدت ۲۳ سال به طول انجامید. از جمله این رخدادها به قدرت رسیدن نازیها در آلمان است که به او اجازه نمیداد نوشتارهایش را منتشر کند. رمان یاکوب فون گونتن سومین رمان این نویسنده است. پس از برادر و خواهر تانر و دستیار؛ این رمان در سال۱۹۰۸ در برلین منتشر شد و آنچنان مورد توجه قرار گرفت که از روی آن دو فیلم و نمایشنامه ساخته شده است.
نیلوفر و گل سرخ
آیین بودا و تصوف
کتاب نیلوفر و گل سرخ استعارهای با مانند و بس زیبا در اشاره به عرفان و تصوف اسلامی و لطایف معنوی بودایی است. استعاره گل به ویژه نیلوفر و گل سرخ در سراسر تاریخ و فرهنگ و ادبیات وطن ما جریان داشته و همواره تکرار شده است. اساسا گل حوزه مفهومی ژرفی در متون صوفیانه داشته و از مهمترین نمادهای شعر عرفانی فارسی محسوب میشود. حتی برخی اشتقاقات آن نظیر گلزار، گلخن،گلستان و امثالهم نیز به تاویلهای صوفیانه معنا یافته است. کتاب حاضر مجموعهای از نوشتههای تحقیقی- تحلیلی است. حجم این اثر زیاد نیست اما خواننده نکتهسنج از عمق و دقت مطلب بهره و لذت فراوان خواهد برد و بیتردید نکتههای مهمی خواهد آموخت. درباره موضوعات و محتوای کتاب نیز بهتر است سخنی گفته نشود. زیرا عنوان اثر به خوبی گویای ظرافت، زیبایی و اهمیت موضوع و ژرفای مباحث است.
فرشته ظلمت
از محتویات نوشتارهای کتاب فرشته ظلمت چنین نمایان میشود ارنستو ساباتو نویسنده کتاب یکی از برجستهترین و درخشانترین شاخصهای نظام اندیشه و هنر خود را باز مینماید. همهچیز در انسان خلاصه میشود. نوشتار کتاب بیانکننده قصهای درباره جوانهایی مثل مارسلو و ناچو و درباره هنرمندی که در نقطهای از نهانخانه روح خود احساس میکند که چیزی بیقرار میجنبد. موجوداتی که ابدیت را و مطلق را طلب میکنند تا شهادت شهیدان در فریاد و آشوب و هرج و مرج گم نشود بلکه به دل و جان انسانهای دیگر برسد تا آنها را تکان دهد و رستگار سازد.
ابن عربیپژوهی
مجموعه مقالاتی در بررسی آرا، احوال و آثار ابن عربی
محمد بن علی بن محمد بن العربی الطاتی الحاتمی معروف به ابن عربی در سال۵۹۰ هجری قمری در شهر مرسیه در اسپانیا متولد شد. او قریب به ۳۰ سال از عمر خویش را در همین سرزمین به تحصیل و سیر و سلوک عرفانی نزد بزرگان کلام، فلسفه و تصوف اسلامی پرداخت. ابن عربی با عرفای بزرگ سنت همدوره بود و بارها به قرطبه یعنی شهر آکادمی بزرگ دینی یهودی سفر کرده بود. وی سپس به مغرب اسلامی آمد. از زاویه تاریخی به نظر میرسید که آثار ابن عربی نیز در ادامه و متاثر از افکار اسماعیلیه، گنوسی، مسیحی، هرمسی، دیدگاههای فیلون و در چارچوب اندیشههای نو افلاتونی به نگارش درآمده باشد و آثار تفکرات آنان محلوظ است. ابن عربی در عرفان مکتبی را بنیاد نهاد که بیسابقه است و همه عرفای بعد از او با همه عظمت و بزرگی در این حوزه اندیشه اسلامی از شارحان و تابعان مکتب او محسوب میشوند. کتاب حاضر بازگوکننده اندیشه آثار، زندگی و شناخت ابن عربی عارف بزرگ است که به گونه مجموعه مقالات عرضه میشود و هر نوشتار بازگوکننده گوشهای از زندگی و آثار این عارف بزرگ سده ۱۲ میلادی است.