این مقاله را به اشتراک بگذارید
معرفی کتاب
عقده سیندرلا
محور نوشتار این کتاب قصه سیندرلا داستان دختری است که پس از مرگ مادر و ازدواج مجدد پدر، مورد بیمهری نامادری و خواهران ناتنی خود است و پس از مرگ پدر به صورت مستخدم بیجیره و مواجب بار تمام کارهای سخت و سنگین و تمامنشدنی خانه را بر دوش ناتوان خود دارد. او پیوسته در این آرزو است که روزی مرد جوان شایستهای از راه برسد و خواستار او شود و به درد و رنج او پایان دهد. این آرزو در شکلی فانتزی به واقعیت میپیوندد. اما عقده سیندرلا یک سندروم و عارضهای روانی- رفتاری است که کنایهای منفینگر به ساختار داستان فراگیر سیندرلاست. هر چند در دهههای اخیر نقدهای متعددی به داستان سیندرلا و تاثیرات مخرب «سیندرلاپروری» از سوی منتقدان شده اما در چند سال گذشته این انتقادها صورت جدیتری به خود گرفته است.
انقلاب مجارستان
مقاومت مردمی علیه توتالیتاریسم
انقلاب اکتبر روسیه در ظاهر امر باعث تغییر نظام حکومتی با ایدئولوژیکی جدید شد. اما با یک نگرشی پژوهشی و تحلیلی درمییابیم بازتاب گسترده ای در پهنه جهان به ویژه اروپای شرقی و دیگر مناطق جهان داشت. اما رفته رفته توتالیتاریسم از دل این حکومت سربر آورد. به طوریکه در کوتاهمدت جنبشهای آزادیخواهی بهویژه در اروپای شرقی به وقوع پیوست.
به این ترتیب است که هم تجربه مجارستان و لهستان در سال۱۹۵۶، چکسلواکی در سال۱۹۶۸، لهستان در اوایل دهه۸۰ در سایر حرکات ملیتهای شوروی همگی در یک وجه اصلی مشترک بودهاند و خواهند بود: مبارزه برای آزادی و این تفاوت اساسی جهت اصلی مبارزه مردم در بلوک شرق با جهت مبارزه به خاطر عدالت اجتماعی در غرب است. کتاب بیان کننده انقلاب مردمی مجارستان است که با دخالت همهجانبه حکومت شوروی سابق روبهرو شد و این آزادی در مجارستان فقط ۱۲ روز به طول انجامید.
درباره آزادی
جان استوارت میل یکی از بزرگترین فیلسوفان قرن نوزدهم مغرب زمین است که از نظر اندیشه و سیستم فکری تاثیر فراوانی بر فیلسوفان بعدی خود داشت و از بعد سیاسی توانست نفوذ فراوانی به ویژه در نظامهای سیاسی اروپا داشته باشد. او به سال۱۸۰۶ میلادی در خانوادهای چشم به جهان گشود که از نظر پرورش فکر بسیار برای او مساعد بود. او پسر ارشد جیمز میل نویسنده و فیلسوف انگلیسی بود. کودکی جان و نبوغ او در آموختن و پیشرفت شگفتانگیزش مثل داستان زندگی
بوعلی سینا بهتانگیز است. این فیلسوف از نظر فکری با نیروی تمام به دفاع از فردیت برمیخیزد. منظور او از فردیت تحقق یافتن و به کمال رسیدن استعدادها و ذوقها و سلیقههای فردی است. استوارت میل تردید ندارد که حکومت انتخابی یا حکومت ملی بهترین نوع حکومت است، با دیکتاتوری از هر نوع که باشد مخالف است. در نظر او همه افراد باید در امر حکومت شرکت داشته باشند. کتاب«آزادی» استوارت میل بیشتر به بحث از اصول کلی میپردازد که در جامعه متمدن باید حافظ آزادی افراد باشند.
خشونت علیه زنان
زنان نقش نامحسوسی در توسعه و رشد بینالملل جدید داشتهاند. اگرچه حقوق از نظر جنسیتی خنثی در نظر گرفته میشود اما به طور کلی هنجارها و معیارهای حقوق بینالملل ارتباطی با مسائل زنان ندارد. البته این نگرش به ویژه در زمینه قواعد بینالمللی حقوق بشر در چند دهه اخیر تغییر پیدا کرده است. موضوعاتی از قبیل نابرابری جنسیتی و رفتار تبعیضآمیز و خشونت علیه زنان، در اثر فشارهای فزاینده مدافعان حقوق بشر توجه مجامع بینالمللی را بیش از پیش به خود جلب کرده است. نوشتارهای کتاب حاضر در پنج فصل آمده که هر کدام زیرمجموعه ویژه خود را دارد.
آرمان