این مقاله را به اشتراک بگذارید
معرفی کتاب
کورش بزرگ
بنیادگذار امپراتوری هخامنشی
مردم ایران باستان در دوره هخامنشی، کورش بزرگ را بنیانگذار امپراتوری میپنداشتند. البته تازه در قرن بیستم بود که ایرانیان آن امپراتوری بزرگ و بنیانگذار آن را بازشناختند. این هم حاصل تلاش پژوهشگران اروپایی بود که منابع کلاسیک را به خوبی میشناختند و به کاوشهای باستانشناسی علاقهمند بودند. پژوهشگران به تدریج به جایگاه و اهمیت کوروش در بین فرمانروایان دوره باستان پی بردند. کورش تنها طی بیست سال نخستین و بزرگترین امپراتوری جهان باستان را پیافکند. سرزمینهای فلات ایران تا مدیترانه زیر یک پرچم درآمد و دویست سال هم دوام آورد. بخش بزرگی از این کامیابیها مرهون نبوغ نظامی و سیاسی کورش بود، به گونهای که بازتابی از خصایل شخصی او را در کورشنامه گزنفون مییابیم. بابلیها و یونیان، شرحهای مفصلی از کورش بزرگ بر جای گذاردهاند. کتاب حاضر دربردارنده هشت نوشته پیرامون زندگی و پادشاهی و آثار به جامانده از این شخصیت بزرگ تاریخ ایران و جهان است.
پناهندگی! فرار به … سراب؟
خاطرات مترجم دادگاههای انگلیس
محمود ستارزاده نویسنده و پژوهشگر کتاب سعی بر آن دارد گفتارهایش را در قالب گزارش همراه با قلمی روشن و روان و نثری دلنشین به خواننده عرضه دارد. نویسنده در سیستم قضایی کشور انگلیس عنصری فعال و مهم بوده است. نوشتار کتاب به گونهای میباشد که میتوان گفت هر کدام از ماجراهای آن میتواند پایه و اساس رمانی خواندنی باشد و حتی فراتر از آن به گونه نمایش رسانهای در محور کمدی، انتقادی و حتی سیاسی و با وجود اینکه نویسنده تمام این تواناییها را داشته و دارد فقط به گزارش صادقانه و شفاف بسنده کرده است. نوشتارهای کتاب آنچنان بیان میشود که خواننده آگاهیهای فراوانی در مورد سیستم قضایی انگلستان به دست میآورد. نویسنده بر آن است که جوانان با خواندن کتاب آشنایی بیشتری با جامعه انگلیس داشته باشند و فقط از مجرای رسانههای مجازی آگاهی به دست نیاورند و سعی بر آن داشته باشند عمیقتر در جستوجوی آگاهی باشند. متاسفانه جوانانی هستند که بدون آگاهی قبلی و به صورت غیرقانونی راهی دیگر کشورها و ناخواسته دچار دردسرهای پیشبینی نشدهای میشوند.
غزل در فارس و شیراز
غزل در اصطلاح انواع شعر، قالب شعری است برای بیان احوال درونی گوینده و راز و نیازهای عاشقانه، مرکب از هفت تا سیزده بیت و گاه کمتر یا بیشتر، همه بر یک وزن و یک قافیه. صوفیان غزل را در بیان افکار عارفانه نیز به کار بردهاند. بیتهای غزل برخلاف دیگر انواع شعر، غالبا با هم در معنی پیوستگی ندارد. یعنی هر یک در معنی تمام و مستقل از دیگری است. بیتی را که بنای سرودن غزل بر آن نهاده شده است و نیز بهترین بیت غزل را بیتالغزل خوانند. معمولا شاعر تخلص خود را در بیت آخر یا مقطع غزل میآورد. غزل و اصولا شعر از سده چهارم هجری با آغاز گری عارف شیراز ابوعبدالله محمد بن خفیف در فارس و شیراز آغاز گردیده و در نهایت به یکی از انگشتشمارترین سخنسرایان بزرگ کل تاریخ شعر فارسی، سعدی شیراز رسیده است. بیتردید غزل سوگلی شعر عروضی فارسی است که در استان فارس با طرزهای گوناگون و سیاقهای متفاوت شکل گرفته است. کتاب حاضر دربرگیرنده نمونههایی از غزل از آغاز تا امروز در ولایت فارس به ویژه شیراز و معرفی غزلسرایان آن منطقه است.
دیوان سها شیرازی
بر اهل ادب پوشیده نیست که ادب پارسی که ریشه آن برمیگردد به پارسی دری در سدههای گذشته دچار تطور گردیده و در دورانهای گوناگون فراز و نشیبهایی را به خود دیده اما چون فرهنگ ریشهداری بوده هرگز دچار اضمحلال نگردیده و هنوز هم پابرجا میباشد. در واقع هم تاثیرپذیر است و هم تاثیرگذار. نزدیکترین آنها برمیگردد به دوران بازگشت ادبی که مربوط میشود به سده سیزدهم که خود به دو دوره تقسیم میشود که باعث شد سخنسرایان فراوان و گمنامی در نقاط مختلف این سرزمین به منصه ظهور آمدند. از جمله این سخنسرایان سها شیرازی میباشد که نسخههای زیادی از اشعار او موجود است که مربوط میشود به سده سیزدهم که دارای ویژگیهای سبک دوره بازگشت ادبی میباشد. متاسفانه اطلاعاتی کافی درباره تولد و خانواده و دلیل احراز مقام خانی او در دسترس نمیباشد. دیوان این شاعر شامل قصائد، //