این مقاله را به اشتراک بگذارید
با اعلام نامزدهای بخش پژوهش ششمین دوره جایزه پروین اعتصامی، از امکان تغییراتی در دورههای بعدی این جایزه سخن گفته شد.
به گزارش مد و مه، به نقل از ایسنا، نشست خبری ششمین دوره جایزه ادبیات پروین اعتصامی با حضور مهدی قزلی – مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی – و جواد محقق، به عنوان نماینده دبیر جایزه کتاب سال ظهر امروز دوشنبه ۱۱ خرداد ماه برگزار شد.
در این نشست ابتدا مهدی قزلی به موضوع تمرکززدایی برگزاری جوایز ادبی اشاره کرد و در این زمینه گفت: ما در بنیاد سعی کردهایم روی بحث تمرکززدایی اختتامیه جوایز ادبی کار کنیم تا بتوانیم برگزاری این جوایز را از شهر تهران خارج کنیم. این موضوع را از جایزه جلال شروع کردیم و به همین منظور سفرهایی به شهر اسالم داشتیم تا اختتامیه این جایزه را در آنجا برگزار کنیم، اما با بررسی زیرساختهای موجود در این محل متوجه شدیم که امکان برگزاری این جایزه در آنجا وجود ندارد.
قزلی در ادامه به برنامههای جشنواره شعر فجر در شهرهای مختلف اشاره کرد و گفت: با همین موضوع تمرکززدایی ما برنامههایی در شهرهای مختلف برگزار کردیم که یکی از آنها برنامهای در شهر تبریز بود، در آنجا ما با مسوولان شهری صحبت کردیم تا با همکاری جایزه پروین اعتصامی را با توجه به تُرک بودن و تبریزی بودن این شاعر در آن شهر برگزار کنیم. آنها نیز ابتدا استقبال کردند، اما در ادامه به این نتیجه رسیدیم که مسوولان این شهر هنوز نمیتوانند به آن میزان که ما میخواهیم زیرساختها را برای برپایی این جایزه در شهرشان آماده کنند و با ما همکاری کنند.
مدیر بنیاد شعر و ادبیات داستانی در ادامه درباره ششمین دوره جایزه پروین اعتصامی نیز گفت: اختتامیه این جایزه باید سال گذشته برگزار میشد، اما برای اینکه این جایزه تحت تاثیر جایزه جلال و جشنواره شعر فجر قرار نگیرد، ما تصمیم گرفتیم که اختتامیه این جایزه را به بهار امسال موکول کنیم. بنابراین اختتامیه این جایزه ۲۵ خرداد ماه برگزار خواهد شد.
او سپس درباره بخشهای مختلف جایزه پروین گفت: این جشنواره پنج بخش رسمی و یک بخش غیررسمی دارد. بخش داستان، شعر، نقد، ادبیات نمایشی و ادبیات کودک پنج بخش رسمی و ترجمه نیز بخش غیر رسمی این جایزه است.
او در ادامه درباره آثاری که در این دوره از جایزه مورد داوری قرار گرفته است، گفت: در بخش پژوهش هزار اثر به دست ما رسید که در غربالگری اولیه به ۲۹ اثر رسیده است. در بخش ترجمه ۹۰۰ اثر که به ۱۲۲ اثر، در بخش داستان ۱۴۰۰ اثر که به ۹۵ اثر، در بخش شعر ۱۰۰۰ اثر که به ۴۲ اثر، در بخش ادبیات نمایش ۴۷ اثر که به ۲۳ اثر و در بخش کودک ۲۱۰۰ اثر که به ۲۰۰ اثر رسیده است. هر کدام از این بخشها پنج نامزد دارند که در روزهای آینده از سوی در سایت بنیاد شعر ادبیات داستانی معرفی میشوند.
او گفت: اعضای هیات علمی جایزه پروین نیز خانم راضیه تجار، حسن دولت آبادی، منیره احمد سلطانی، سوسن طاقدیس و سید محمدرضا واحدی هستند که محمدعلی مهدوی راد به واسطه دبیر علمی جایزه کتاب سال بودن در این هیات حضور دارد.
قزلی سپس نامزدهای بخش پژوهش ششمین دوره جایزه پروین را به شرح زیر اعلام کرد: «حرکت تئاتر به سمت شعر» نوشته طلایه رویایی، نشر قطره؛ «سبک شناسی انتقادی، مریم دُرپر، نشر علم؛
شاهنامه فردوسی (تصیح و توضیح)، مهری بهفر، نشر علم؛ «کارکرد ابهام در فرایند خوانش متن»، فروغ صهبا، نشر آگه؛ «ملاصدرا و سهرودی»، سیما سادات نوربخش، نشر هرمس.
او گفت: میزان جوایز جایزه پروین طبق نظر هیات امنا و هیات علمی جایزه پروین ۱۲ سکه به برگزیدگان و چهار سکه به تقدیریها تعلق میگیرد.
مدیر عامل بنیاد ادبیات داستانی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا درباره اینکه آیا برای پرداخت جوایز این دوره از جایزه پروین نیز از نهاد یا ارگانی حمایت صورت گرفته یا خیر؟ گفت: قرار بود که شهرداری تبریز اقداماتی انجام دهد و ما اختتامیه را در آنجا برگزار کنیم و حمایتهایی از آن صورت گیرد، اما در نهایت آنها نتوانستند تعهداتی را که در رابطه با برنامههای جشنواره شعر فجر داده بودند، عملی کنند. بنابراین ما به سراغ معاونت امور بانوان ریاست جمهوری رفتیم و با آنها چندین نوبت نامهنگاری کردیم، اما از سوی آنها پاسخی دریافت نکردیم. بنابراین امسال در اجرای برنامههای جایزه پروین و جوایز کاملا روی پای خود ایستادهایم.
در ادامه این نشست جواد محقق، نماینده دبیر جایزه کتاب سال در پاسخ به سوالی درباره احتمال تغییراتی در جایزه پروین اظهار کرد: جایزه جلال و پروین مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است و هرگونه تغییر در آنها باید با نظر این شورا و مصوبه اعضای آن صورت بگیرد. اما از نظر ما امروز نیاز است که تغییراتی در این جایزه به وجود آید. از جمله بحثهای جدی که در این زمینه وجود دارد این است که کتابهایی که در جایزه پروین اعتصامی به صورت مجزا داوری میشوند، در جایزه جلال نیز مورد داوری قرار میگیرند و در این صورت این سوال پیش میآید که چه لزومی دارد این کتابها در دو جایزه داوری شوند.
او گفت: شاید زمانی که این جوایز طرحریزی شدند تفکیک جایزه پروین برای بانوان بنا به دلایل خاصی بوده است، اما به نظر میرسد که امروز دیگر ضرورتی وجود ندارد که همچنان این تفکیک وجود داشته باشد. امروز از سوی برخی این سوال وجود دارد و ما امیدواریم با طرح آن در شورای عالی انقلاب فرهنگی کمک به حل آن بکنیم.
جواد محقق همچنین درباره کیفیت آثاری که در این دوره از جایزه پروین رقابت داشتهاند گفت: امسال در بخشهایی از شاخههای جایزه پروین نسبت به دوره قبل آثار بهتری داشتهایم که از جمله این بخشها میتوان به بخش ادبیات داستانی ، شعر و پژوهش اشاره کرد.
در پایان این نشست از پوست ششمین دوره این جایزه نیز رونمایی شد