این مقاله را به اشتراک بگذارید
کیمیایی: سرب تکرار نمیشود
به گزارش مد ومه به نقل از شرق: پنجشنبه ١١ تیرماه، در هشتمین شب از برنامه مروری بر سینمای دهه ۶٠ ایران در پردیس سینمایی چارسو، فیلم «سرب» با حضور مسعود کیمیایی نقد و بررسی شد.
مسعود کیمیایی در این مراسم گفت: امکان ساختهشدن فیلم «سرب» امروز دیگر وجود ندارد.
امیر پوریا، منتقد و مدرس سینما، که اجرای این برنامه را برعهده داشت، درباره دلیل نمایش فیلم «سرب» گفت: این فیلم یکی از مهمترین آثار سینمای ایران است که کاملا با استانداردهای سینمای کلاسیک نوآر منطبق بوده و با داشتن دغدغهها و مفاهیم ایرانی ادای دین کاملی به آن نوع سینما دارد. از سوی دیگر «سرب» تنها فیلم تاریخی دوران معاصر است که با استانداردهای حرفهای تولید شده و هیچگاه در گذر زمان غبار فراموشی بر آن نمینشیند.
مسعود کیمیایی هم با بیان اینکه از دیدن اینهمه تماشاگر در نیمهشب، غافلگیر شده است، گفت: خیلی وقت بود که «سرب» را ندیده بودم؛ فیلمی که دوبارهساختن آن محال است، نه از لحاظ فنی بلکه از نظر محتوا. مشکل است که از خط انساندوستی نگذری و درباره یهودیان جهان حرف بزنی، آنهم در روزگار سال ۶٨ که همهچیز در حال احتراق بود. این فیلم تقدیم شده به یهودیان پراکنده جهان و این کار بسیار سختی است. او درباره همکارانش در این فیلم گفت: هاشم سبوکی، تهیهکننده فیلم «سرب»، امروز در بستر بیماری است و حال خوشی ندارد. گیتی پاشایی، سازنده موسیقی فیلم، که حتما همه یادتان مانده، در میان ما نیست. از بازیگران فیلم، جلال مقدم و نرسی، تجدد و هادی اسلامی را دیگر نداریم. و البته امکان ساختهشدن این فیلم و گفتهشدن حرفش هم امروز دیگر نیست.
کارگردان «سرب» درباره دوبله این فیلم هم گفت: هر لهجهای و هر زبانی از هر جایی یک تأثیر میگیرد. یک زبان و لهجه در تجریش یک تأثیرپذیری دارد و در خیابان سیروس یک تأثیرپذیری. دوبله منوچهر اسماعیلی در این فیلم یک لهجه یهودی خیابانسیروسی دارد که کاملا درآمده است. که اینها بهتر است.
همچنین تماشاگری درباره علت نامگذاری فیلم «سرب» پرسید که کیمیایی با شوخطبعی گفت: خب، مثلا اسم آن فیلم قدیمیام چرا گوزنهاست؟ اینها اسمهای خوبی هستند دیگر. اسم که نباید حرف فیلم را لو بدهد. در این جلسه هارون یشایایی، تهیهکننده آثار معتبری چون «ناخدا خورشید» و «اجارهنشینها»، که در جمع حضور داشت، بهعنوان عضوی از جامعه اقلیتهای مذهبی ایران از کیمیایی بابت ساخت فیلم «سرب» که بدعتی در زمینه جداکردن یهودیت از صهیونیسم بود، قدردانی کرد و گفت: فارغ از جنبههای سینمایی فیلم «سرب»، تأثیری که مسعود کیمیایی با این فیلم بر سرنوشت یهودیان ایران گذاشته، تعیینکننده بوده است. کیمیایی در این فیلم یهودیت را از صهیونیست جدا کرده که بعدها همین طرز فکر، یک تئوری جهانی شد، و این تأثیر عمل روشنفکرانه کیمیایی است.