این مقاله را به اشتراک بگذارید
جلال ستاری از انتشار کتاب خاطراتش با نام «گفتوگو با جلال ستاری» (در گفتوگو با ناصر فکوهی) خبر داد.
این پژوهشگر و مترجم پیشکسوت به خبرنگار کتاب ایسنا، گفت: به تازگی کتاب خاطراتم که در قالب گفتوگو با ناصر فکوهی تدوین شده از سوی نشر مرکز منتشر شده است.
او درباره این کتاب توضیح داد: کتاب چاپشده تقریبا همان متنی است که به ناشر ارائه کردهام و تنها بخش محدودی از آن از سوی اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ممیزی شده که به کتاب ضربه نزده است و تقریبا همه موضوعاتی که میخواستم در کتاب باشد، باقی مانده است.
ستاری گفت: کتاب شرح زندگیام شامل دوران کودکی، ورود به دارالفنون، سفر به فرنگ، برگشتنم به ایران و برکناریام از کار است.
کتاب خاطرات جلال ستاری در ۴۶۴ صفحه تدوین شده است.
جلال ستاری یکی از پژوهشگران پرکار ایرانی است که تا به حال کتابهای زیادی را در حوزههای مختلفی از جمله فرهنگ، اسطوره، تئاتر، عشق و پژوهش درباره قصهها تألیف یا ترجمه کرده که تعدادی از آنها به این شرح است: «گفتوگوی شهرزاد و شهریار»، «تئاتر و دین»، «پژوهشی در قصه سلیمان و بلقیس»، «شرق در ادبیات فرانسه»، «پژوهشی در اسطوره گیلگمش و افسانه اسکندر»، «هویت ملی و هویت فرهنگی»،«پژوهشی در قصه یونس و ماهی»، «رمز و مثل در روانکاوی»، «حالات عشق مجنون»، «پیوند عشق میان شرق و غرب»، «درباره فرهنگ»، «تأثیر سینما در کودکان و نوجوانان»، «عشق صوفیانه»، «سیمای زن در فرهنگ ایران»، «آیین و اسطوره در تئاتر»، «ریشههای تئاتر»، «رمزاندیشی و هنر قدسی»، «رمزپردازی آتش» اثر ژان پیر بایار، «مدخلی بر رمزشناسی عرفانی»، «رمزهای زنده جان» اثر مونیک دوبوکور، «عشقنوازیهای مولانا»، «عشق صوفیانه»، «پژوهشی در دو داستان هزار و یک شب»، «پژوهشی در قصه اصحاب کهف»، «جهان هزار و یک شب»، «مقدمهای بر هزار و یک شب» اثر آندره میکل.
کتاب شن داستانهای تخیلی
ناقدان یک صدا قبول دارند که خورخه لوئیس بورخس، نویسندهای توانا، همانقدر دور از رئالیسم اسپانیایی و اندیشه روانشناختی است که از الهام زمینی، اجتماعی و پرشور آمریکای لاتین فاصله میگیرد. بورخس در درجه اول مردی اهل ادب است. اگر نوشتههای راجع به بوئنوس آیرس را مستثنا بدانیم آثارش با واقعیت اجتماعی و زندگی مردم هیچ ارتباطی ندارد. اثر او چون شاخهای درخشان و عجیب از ادبیات زاده میشود. زبانش جهان وطنی است. در داستانهایش شیوهای به راستی بدیع برای بیان منظور خود یافته است. بورخس شعبدهبازی بینظیر، با این موضوعها بازی میکند. تمامی آثارش احساسی از توهمپردازی و تردستی ذهنی میبخشند. کتاب شن یکی از نوشتارهای خورخه لوئیس بورخس است که از مجموعه هزار توی بورخس منتشر شده است. مجموعهای که به راستی شامل داستانها و نوشتههایی است که خواننده را وارد هزارتویی معنایی و تصویری میکند. بورخس استاد تلفیق مضامینی چون رویاها، افسانهها و اساطیر ، حیوانها، کتابها و کتابخانهها و … بود.
نغمه راوندی
درخت پر برگ و بار شعر پارسی امروز دو شاخه تنومند دارد، شعر قدمایی که پیرو قواعد عروض و قافیه است و شعر نو که آن قواعد را کنار گذاشتهاست. از منظر این بخش بندی منطقی کتاب حاضر از مقوله شعر کلاسیک و به اصطلاح نوآمدگان قدمایی است. دیوان حاضر سرودههای شاعری است از دیار راوند کاشان. این منطقه زادگاه بسیاری از بزرگان علم و ادب بوده به طوری که نام این خطه در تذکرههای قدیم و کهن همواره چشمنواز است. نمونه این بزرگان سهراب سپهری، مورخ سده ششم و هفتم محمد راوندی و بسیاری دیگر است. کتاب حاضر با قلم استوار و نظم وزین به عبارت و کلام محاوره و داستانهای کهن تاریخی جامه زربفت پوشانده و هر چند در سلک سالکان و شعر شاعران بدون تلمذ از محضر شاعران گرانقدر ایران زمین قدم نهاده است. عمده کتاب حسین راوندی را حکایات حکمتآموز در برگرفته و اصولا حکایات را به نظم درآوردن کاری بسیار مشکل است؛ زیرا پروراندن مضامین و دقایق و ظرایف داستانها تجربهای دیرساله را میطلبد.
ارومیه از باستان تا کلان شهر امروز
سرزمین ایران یکی از نخستین نقاط در جهان است که برای حدود بیش از ۵۰۰۰ سال و همزمان با نخستین شهرهای سرزمین میانرودان زندگی شهرنشینی را آغاز و تجربه کرده است. این فرآیند و دوره تحولی مهم نیازمند ساز و کارهای اجتماعی- سیاسی و اقتصادی مشخص و پیچیدهای بوده است که پیدایش خط برای امور مربوط به حسابرسی و ثبت و ضبط امور بازرگانی و همچنین پیدایش قوانین اجتماعی و تخصصی شدن کار و فعالیت را باید از شاخصترین آنها به شمار آورد. شهر ارومیه در این میان به گواهی تاریخ و یافتههای باستانشناسی یکی از بزرگترین و آبادترین شهرهای آذربایجان بوده است که با نامهایی چون چیچست، طبارما، تبارمس و ارمیه به عنوان زادگاه آشور زرتشت از اهمیت ویژه در دوره ساسانیان و پس از آن برخوردار بوده است. شهر ارومیه همواره نقش خود را بهعنوان شهر مرزی ایران و به عنوان پاسبان این مرز و بوم به خوبی ایفا کرده است. چارچوب کلی در تهیه کتاب حاضر برگرفته شده از یک طرح پژوهشی دانشگاه با موضوع اصلی توصیف و پردازش تاریخ شکلگیری و چگونگی فرآیند شهرنشینی در شهر ارومیه است که با انجام پارهای اصلاحات و تغییرات برای انتشار آماده و مهیا گردیده است.