این مقاله را به اشتراک بگذارید
معرفی کتاب
بیژن تلیانی
گابریل گارسیا مارکز
زندگینامه، نقد و بررسی آثار
کتاب حاضر شرح زندگانی و بررسی و نقد آثار یکی از بزرگترین نویسندگان آمریکای لاتین و یکی از نمایندگان فرهنگ و ادب زبان اسپانیولی است. مارکز از معدود نویسندگانی است که توانست تحولی چشمگیر و عظیم در ادبیات آمریکای لاتین هر چند به زبان اسپانیولی ایجاد کند و با خلق آثارش جهانی را متوجه خود و آمریکای لاتین نماید. مارکز در کلمبیا چشم به جهان گشود که به چند لحاظ با تصویرهای قراردادی رژیمهای سرکوبگر آمریکای لاتین همخوانی ندارد. در این کشور آزادی نسبی برای تشکیل احزاب سیاسی و انتشار روزنامهها وجود داشته است. گارسیا مارکز هنگام تحصیل در کارتاجنا شروع به نویسندگی برای یک روزنامه کرد و نخستین مقالهاش در ۱۹۴۸ در سن بیست سالگی منتشر شد. این سرآغاز زندگی طولانی روزنامه نگاری او بود. استفن مینتا، نویسنده کتاب علاوه بر اینکه خواننده را با زندگی و زادگاه مارکز آشنا میکند، اشارهای هم از منظر نقد به بعضی آثار مارکز دارد.
نخستوزیران ایران
از مشیرالدوله…، سیدضیا،تا بختیار۱۳۵۷-۱۲۸۵
کتاب حاضر حاصل پژوهش یکی از سیاستمداران و تاریخنگاران معاصر است که خود صاحب منابع و مدارک مهم تاریخی به ویژه تاریخ معاصر ایران میباشد. مولف روابط بین نسل گذشته و نسل فعلی است و حتی در عین تحقیق و نویسندگی درباره تاریخ معاصر توانسته است با بعضی از سران جنبش مشروطه و دیگر بازیگران صحنه سیاسی به ویژه پس از وقایع ۲۰ شهریور حیات داشتهاند گفتوگو کند. نویسنده توانسته است با تدوین اثر حاضر با آنها گفتوگوهایی داشته باشد. محتوای کتاب حاضر تاریخ سیاسی معاصر ایران است که هفتاد و اندی سال تاریخ کشور ما را در برگرفته است. این بخش تاریخ،از صدور فرمان مشروطیت آغاز میشود. آغازگر کتاب شرح نهضت مشروط میباشد که در ۱۴ مرداد۱۲۸۵ خورشیدی آغاز شد و ریشههای عمیقی در برداشت که آنها را باید در دوران سلطنت ناصرالدین شاه و مظفرالدینشان جستجو کرد.
نظریههای هنری در قرن بیستم
هر اثر هنری باعث میگردد که دریافتکننده اثر وارد نوعی رابطه با تولیدکننده آن و با همه انسانهایی شود که همزمان با او یا پس از او از آن هنر تاثیر گرفتهاند و خواهند گرفت. عملکرد هنر درست مانند کلام است که انتقالدهنده افکار و تجربیات بشری و ابزار ارتباط و اتحاد بین انسانهاست. اما وجه تمایز هنر از کلام در این عرصه آن است که انسانها به وسیله کلام افکارشان را به یکدیگر انتقال میدهند و به وسیله هنر احساساتشان را. اساس فعالیت هنری آن است که انسان با شنیدن یا دیدن مظاهر احساسات انسان دیگر قادر است همان احساسات را در خود زنده کند. هنر یعنی احیای احساس گذشته به وسیله حرکات خطوط، رنگها، صداها یا تصاویر کلامی و انتقال آن به دیگران به گونهای که چنین احساسی نیز در آنان ایجاد شود. این کتاب ارائهکننده مقدمهای عمومی بر هشت رویکرد عمده سده بیستم نسبت به نظریه و نقد هنری از نظریه بیان تا پساساختارگرایی است. در ابتدای هر بخش پیشدرآمدی مفصل و روشن آمده است که میتواند راهگشای خوانندگان باشد.
طبیعت ثانوی علم مغز و معرفت بشر
طبیعت ثانوی از تبعاتی که وجود یک نظریه مغز بنیاد برای معرفت بشر و نحوه حصول آن دارد سخن میگوید به قول یکی از معروفترین عصبشناسان، به هم پیوستن فیزیولوژی، روانشناسی و فلسفه در یک رشته آرزوی بزرگ روانشناسان جهان بود. این رویا رویای یک معرفتشناسی مغزبنیاد، بیش از هر جای دیگر در طبیعت ثانوی به تحقق نزدیک شده است. زمانی که جرالد موریس ادلمن در واحد پزشکی ارتش امریکا در پاریس سپری میکرد با خواندن کتابی توجهش به پادتنها در سیستم ایمنی بدن جلب شد و وقتی به کشورش بازگشت در دانشگاه راکفلر در نیویورک به تحصیل شیمی فیزیک و بررسی ساختار شیمیایی پادتنها پرداخت که بالاخره پژوهشها در دهه۶۰ به پیشرفتهایی مهم و بنیادی در فهم ساختار شیمیایی پادتنها انجامید و جایزه نوبل۱۹۷۲ در فیزیولوژی و پزشکی را برای ادلمن و پورتر به ارمغان آورد.