این مقاله را به اشتراک بگذارید
از میان ۱۳ اثر راه یافته به فهرست اولیه جایزه ادبی«من بوکر» ۲۰۱۵ تنها ۶ اثر به انتخاب هئیت داوران این جایزه به دور نهایی راه مییابند.
به گزارش مد و مه به نقل مهر،گاردین نوشت: امسال تنوع نویسندگان و آثاری که در این جایزه شرکت کردند در مقایسه با سالهای قبل بیشتر بوده است. امسال از کشورهای مختلفی از جمله آمریکا، نیجریه، نیوزلند، هند، جامائیکا و انگلیس در این جایزه حاضر بودند که بیشترین تعداد نویسندگان از آمریکا و انگلیس بوده است.
امسال دومین سالی است که نویسندگان از سراسر جهان میتوانند با ارائه آثارشان به زبان انگلیسی در این جایزه شرکت کنند.
آثار راه یافته به جایزه ۶۰ هزار پوندی من بوکر را با هم مرور می کنیم:
«مروری بر ۷ قتل» نوشته مارلون جیمز/ جامائیکا
این رمان سومین اثر مارلون جیمز نویسنده اهل جامائیکاست که در فهرست جایزه من بوکر جای گرفته است.
جیمز در این رمان درباره ترور نافرجام باب مارلی در سال ۱۹۷۶ نوشته و قصهای درباره فساد، تجارت اسلحه، مواد مخدر و موسیقی در رمانش به مخاطب هدیه میکند. این اثر به اعتقاد بسیاری از منتقدان ادبی بسیار خوش خوان و جذاب نوشته شده است.
«قرقرهای با نخ آبی» به قلم آن تایلر/ آمریکا
تایلر در این رمان داستان یک خانواده را به تصویر میکشد. این نویسنده که تا امروز بیش از ۱۸ رمان را به رشته تحریر در آورده و جایزه ادبی پولیتزر را در کارنامه ادبی اش دارد یکی از سرسخت ترین رقیبان در فهرست جایزه من بوک امسال است.
او در تازهترین اثرش به رسم بسیاری از رمانهایش همچون «شام در رستوران دلتنگی» داستان زندگی و ماجراجوییهای یک خانواده را به رشته تحریر در آورده است.
«درازکش روی سیاره مشتری» نوشته انواردا روی/ هند
انواردا نویسنده هندی در این رمان که با همکاری نشر مک لهوس آن را منتشر کرده ماجراجویی سه زن مسن را که برای رسیدن به یک صومعه قدیمی در سفر هستند به تصویر میکشد.
در این رمان این سه زن با جوانی رو به رو میشوند که مسیر زندگی آنها را بسیار پرخطر و پرحادثه میکند. انواردا روی در این رمان به موضوع دین، خشونت و آزار زنان در جامعه هند میپرداززد.
«ماهیگرها» نوشته جیگوزی اوی اوما/ نیجریه
رمان ماهیگیرها به قلم اوی اوما نویسنده اهل نیجرریه داستانی از زندگی ۴ برادر را روایت میکند که در حاشیه یک رودخانه زندگی می کنند و خرج زندگی و تحصیلشان را از ماهیگیری بدست میآوررند.
آنها گرفتاریهای زیادی در زندگی دارند و بین زندگی مدرن و سنتهای حاکم بر خانوادهشان دچار مشکل و پارادوکس بسیاری هستند.
همین موضوع ماجراهای تراژیک زیادی را در مسیر آنها قررار می دهد.
«آیا تا به حال خانواده داشتهای؟» نوشته بیل کلاگ/ آمریکا
این رمان به قلم بیل کلاگ به عنوان بهترین رمان در سال ۲۰۱۰ شناخته شد.
داستانی یکه کلاگ در این رمان روایت میکند زندگی یک مرد جوان و معتاد است که خانوادهاش را کشته و زندگیاش را به باد داده است. در این رمان موضوعات اجتماعی مختلفی از دیدگاه نویسنده در قالب داستانی طرح می شود.
«جاده سبز» نوشته ان آن رایت/ ایرلند
امسال آن رایت نیز با رمان جاده سبز در فهرست نامزدهای اولیه من بوکر ۲۰۱۵ راه یافته است.
او در رمان تازهاش حماسهای خانوادگی را به تصویر میکشد. جاه طلبیهاو نفرت اعضای یک خانواده را که در غرب ایرلند زندگی میکند با مخاطبش در میان می گذارد.
به گفته برخی از کارشناسان ادبی این اثر نیز یکی از شانس های دریافت جایزه من بوکر است.
«تسویه حساب مور» نوشته لیآ لالامی/ آمریکا
لی آ لالامی از جمله نویسندگانی است که نامش در فهرست نامزدهای نهایی پولیتز راه یافته و امسال هم در فهرست اولیه جایزه من بوکر با رمان تسویه حساب مور دیده می شود.
او در رمانش داستان زندگی یک برده مراکشی را به تصویر کشیده که در قرن پانزدهم در اسپانیا زندگی می کرده است.
«جزیره ساتن» به قلم تام مک کارتی/ امریکا
مک کارتی در این رمان حال و هوای پایان قرن بیستم را برای مخاطبش روایت می کند و در رمانش دغدغه انسان شناسی و ارتباط متقابل و تقابل انسانها را سوژه اصلی داستانش کرده است.
«روشنایی» نوشته اندرو اوهاگان/ امریکا
روشنایی پنجمین رمانی است که به قلم اندرو اوگاهان به رشته تحریر در آمده است.
او در این رمان زندگی یک عکاس سالمند که در خانه سالمندان زندگی میکند را به رشته تحریر در آورده است.
فردی که با ابتلا به آلزایمر و زوال عقل داستانی را برای نوهاش بازگو میکند.
«سرگذشت یک فرار» نوشته سانجی ساهوتا/ آمریکا
ساهوتا در این رمان داستان افراطگرایی یک نوجوان انگلیسی را به رشته تحریر در آورده است. داستانی که در انگلیس اتفاق میافتد و از خشونت حاکم بر زندگی این نوجوان میگوید.
«زندگی کوتاه» نوشته هانیا یاناگیها/ آمریکا
یاناگیها در رمان زندگی کوتاه که آن را در ۷۰۰ صفحه به رشته تحریر در آورده داستانی درباره دوستی و عشق را روایت میکند و در کنار این روایت عاشقانه موضوع کودک آزارای را نیز تم اصلی داستانش قرار داده است.
«لیلا» نوشته ماریلین رابینسون/آمریکا
این رمان سومین بخش از رمان سه گانه این نویسنده آمریکایی است که درباره یک زن به رشته تحریر در آمده است.
داستان زنی که پس از جست و جوی زیاد شوهرش را در کلیسا پیدا میکند. این کتاب چندی پیش موفق شد جایزه منتقدان کتاب سال امریکا را نیز به نام خود کند.
«زنگها» به قلم آنا اسمایل/ نیوزلند
اسمایل نیز در این رمان زندگی یک شاعر و ویولونیست اهل نیوزلند را روایت کرده. فردی که برای نجات مردم از شست و شوی مغزی و اعتقادات متعصبانه قرون وسطایی تلاش میکند.
به گفته رئیس هیئت داوران جایزه «من بوکر» از میان این آثار تنها ۶ اثر به دور نهایی جایزه راه پیدا می کنند و برنده نهایی این جایزه نیز روز سیزدهم اکتبر انتخاب و معرفی می شود.