این مقاله را به اشتراک بگذارید
گزارشی از کنسرت شب موسیقی فیلم مسعود کیمیایی؛
شبی بینشان از کیمیایی و موسیقی
کنسرت شب موسیقی فیلم مسعود کیمیایی؛ درحالی برگزار شد که ناهماهنگیها و فضای تالار وزارت کشور در نهایت موجب شد بسیاری سالن را ترک کنند. فضای شب اجرای موسیقی هیچ نزدیکی به نوستالژی فیلمهای کیمیایی نداشت.
به گزارش مد و مه به نقل از ایلنا؛ کنسرت شب موسیقی مسعود کیمیایی در تالار وزارت کشور برگزار شد. این کنسرت در ابتدا قرار بود از ساعت ۹ آغاز شود اما در نهایت نوازندگان با یک ساعت تاخیر روی صحنه حاضر شدند.
تاخیر یک ساعته و کنسرتی بینام و نشان
آنچه همه از این کنسرت انتظار داشتند؛ شبی نوستالژیک با یادآوری فیلمهای کیمیایی بود اما آنچه حادث شد؛ شبی ناهماهنگ بود که سادهترین مسائل در آن رعایت نشد.
هرچند در شب موسیقی فیلم کیمیایی تمام بلیتهای تالار وزارت کشور به فروش نرسیده بود اما جمعیت قابل توجهی از مردم و هنرمندان به این کنسرت آمدند و جالب اینکه حتی یک بروشور از کنسرت موجود نبود در نتیجه هنگام اجرای قطعات؛ مردم اطلاع چندانی از قطعات نداشتند. همین مسئله باعث شد تا بهزاد عبدی (رهبر ارکستر) به نوعی این کار را انجام دهد و در پایان برخی قطعات؛ توضیحاتی برای مخاطبان ارائه کند.
تالار وزارت کشور؛ نامناسبترین انتخاب برای اجرای کنسرت
اصلیترین و مهمترین مسئلهای که این شب را نه تنها نوستالژیک نکرد که حتی باعث شد کلمه کنسرت موسیقی هم بیمعنا شود؛ تالار وزارت کشور بود چندانکه کسانی که تمرینهای ارکستر کیمیایی در تالار رودکی را شنیده بودند؛ در این شب و اجرای نهایی کنسرت با صدای نه چندان مناسبی روبرو شدند. تالار وزارت کشور با صدابرداری ضعیفی که دارد؛ قطعا به کیفیت هر کنسرتی صدمه خواهد زد اما کنسرتی که شامل اجرای قطعات ارکسترال میشود؛ بیش از هر کنسرتی آسیب میبیند. شاید فضای شب گذشته برای کنسرتهای تفریحی موسیقی پاپ مناسب باشد. اما در نهایت این صدابرداری ضعیف باعث شد تا صدای نامفهومی از ارکستر شنیده شود و در بسیاری مواقع؛ فقط حجمی از صدا بدون تفکیک تولید شد.
در این شب؛ وقتی چراغهای سالن تالار وزارت کشور روشن و کنسرت آغاز شد؛ بسیاری حتی متوجه شروع کنسرت نشدند و همچنان در سالن همهمه بود. این کنسرت قرار بود یادآور فضایی از فیلمهای کیمیایی باشد اما بهجای آن تنها گویهایی با نور رقصان در سالن شناور بودند که هیچ ارتباطی با موسیقی ارکسترال نداشت.
بخش اول کنسرت با کلکسیونی از ناهماهنگی، فالشی صدا، صدابرداری ضعیف و نورپردازی عجیب؛ با حضور رضا یزدانی و اجرای قطعه لالهزار به پایان رسید. این قطعه که به نظر میرسید با تنظیم جدیدی از بهزاد عبدی اجرا میشود هم نتوانست ذرهای فضا را به سمت فیلمهای کیمیایی سوق دهد.
تنظیم جدید عبدی و اجرای رضا بزدانی در آن فضا نزدیکی چندانی با فیلم کیمیایی نداشت. صداسازیهای تکراری به هیچ وجه بر فضای ارکسترال ننشست و بیشتر تبدیل به ادایی برای اجرای کنسرت شد و به این ضعفها باید اجرای ضعیف یزدانی را نیز افزود.
ترک سالن به نشانه اعتراض
وقتی بخش اول کنسرت به پایان رسید؛ بسیاری به نشانه اعتراض تالار وزارت کشور را ترک کردند که از جمله آنها میتوان به حمیدرضا صدر (کارشناس فوتبال و منتقد سینما) که حضور پررنگی در محافل هنری دارد؛ اشاره کرد. او به ناهماهنگیها در سالن و اینکه حتی یک بروشور در کنسرت نبود؛ اعتراض داشت و حتی این شب را چندان شبیه شب کنسرت موسیقی ندانست.
در بخش دوم کنسرت هم فضا تغییری نکرد اما رضا یزدانی از مسعود کیمیایی دعوت کرد تا روی صحنه با مخاطبان صحبت کند. او نیز در ابتدا با اظهار خوشحالی از اینکه حس زیبایی و شعف در این شب تجربه میشود؛ گفت: بسیاری فکر میکنند با پایان اکران یک فیلم موسیقی هم به پایان میرسد درحالیکه موسیقی کاملا جدا از فیلم ساخته شده و امکان اجرای دوباره دارد.
او افزود: من از تعهد و آرمانم جدا نخواهم شد. من با آرمانهایم زندگی میکنم، من با آرمانهایم فیلم میسازم و حرکت میکنم و از همه شما تشکر میکنم که در این فضا چنین شب زیبایی برای من رقم زدید.
هرچند شب گذشته برای مسعود کیمیایی خاطرهانگیز و پر از حس زیبایی بود؛ اما بسیاری از حاضران در سالن شبی ناهماهنگ بدون ذرهای نوستالژیهای فیلمهای کیمیایی را تجربه کردند. در نهایت کنسرت شب گذشته؛ به یک شب فالش موسیقایی تبدیل شد درحالیکه اگر همان حس محدود از فیلمهای کیمیایی به یاد مردم نبود؛ قطعا این شب فالش غیرقابل تحملتر هم میشد.
*****
شب موسیقی «کیمیایی»، انتظارها را برآورده نکرد
کیمیایی: با آرمانهایم زندگی میکنم
سحر آزاد
خاطرهها زنده نشد. آنها که آمده بودند نوستالژی فیلمهای مسعود کیمیایی را با شنیدن موسیقی آثارش جان دوبارهای ببخشند، دستخالی رفتند.
شب موسیقی فیلمهای مسعود کیمیایی جمعهشب، ١۶ مرداد در سالن وزارت کشور برگزار شد. این کنسرت به بهانه موسیقی فیلمهای مسعود کیمیایی، کارگردان سینمای ایران، برگزار میشد هرچند که چندروز پیش از برگزاری برنامه، اسفندیار منفردزاده، آهنگساز تعدادی از موسیقی فیلمهای کیمیایی همچون «رضا موتوری»، «قیصر» و «داشآکل»، در نامهای خطاب به کیمیایی خواستار اجرانشدن آهنگهایش شد. کیمیایی نیز در واکنش به این موضوع از برگزارکنندگان کنسرت خواست که این آثار را از برنامه خود حذف کنند و حتی در نشست خبری کنسرت هم اجرانشدن این آهنگها اعلام شد اما با وجود اطلاعرسانی در این زمینه، برخی از کسانی که به کنسرت آمده بودند، از این موضوع بیاطلاع بودند.
کنسرت شب موسیقی فیلمهای مسعود کیمیایی قرار بود ساعت ٢١ اجرا شود که با تأخیر یکساعته مواجه شد و طی این مدت حاضرانی که روی صندلیهای خود نشسته بودند، با دستزدن خواستار آغاز کنسرت شدند. بااینحال افراد زیادی هنوز وارد سالن نشده یا به کنسرت نرسیده بودند و تعداد زیادی از صندلیها خالی مانده بود و طی یکساعت تأخیر، صندلیها به مرور پر شدند. دراینمیان البته بسیاری از صندلیهای ردیفهای مانی خالی مانده و کسانی که در عقب سالن نشسته بودند، جای خود را تغییر دادند تا جایی که وقتی نوازندگان به رهبری بهزاد عبدی، روی صحنه آمدند، بخش زیادی از تماشاگران عقب سالن به سمت ردیفهای خالی در میان سالن حرکت کردند و همین موضوع باعث آشفتگی و تذکر مسئولان سالن شد تا از حاضران بخواهند جایگاه خود را ترک نکنند. بعد از آمدن اعضای ارکستر روی سن، چراغهای انتهای سالن خاموش شدند اما تا قطعه چهارم چراغهای میانی و جلو سالن همچنان روشن مانده بودند و همین موضوع ناراحتی برخی از مردم را در پی داشت و باعث شد فضای آرام حاکم بر یک کنسرت به وجود نیاید، هرچند بعد از خاموششدن چراغها بعد از قطعه چهارم نیز این آرامش در سالن به وجود نیامد و حرکت تماشاگران، صحبت مردم و صدای بازشدن بستههای خوراکی که از گوشهوکنار تالار وزارت کشور میآمد، تمرکز لازم را برای شنیدن کنسرت از بین برده بود.
بهزاد عبدی که رهبری ارکستر را برعهده داشت، بعد از اجرای چند قطعه، ضمن خوشامدگویی به حاضران گفت که آهنگ فیلمهای «سرب» و «تیغ و ابریشم»، به آهنگسازی گیتی پاشایی، اجرا شده و قرار است موسیقی فیلم «مرسدس» به صورت سلو از سوی باربد بیات اجرا شود. پس از آن رضا یزدانی، خوانندهای که برای اجرای قطعات موسیقی فیلمهای کیمیایی انتخاب شده بود، روی صحنه آمد و پیش از خواندن، خوشحالی خود را از اینکه در کنار کیمیایی و بهزاد عبدی، این شب برگزار میشود، ابراز کرد و در ادامه، موسیقی فیلم«رئیس» اجرا شد. بعد از اجرای قطعه «لالهزار» از فیلم سینمایی «حکم»، یزدانی به ١٠ سال گذشته و روزی که کیمیایی نکتهای را به او گفته بود، اشاره کرد: «بیش از ۱۰ سال است که از ساخت این فیلم میگذرد و من امشب تمام خاطرات گذشته را به یاد میآورم. خوب یادم میآید روزی که مشغول ضبط این قطعه بودیم، آقای کیمیایی در استودیو بود و وُکال من را کارگردانی میکرد. او به من گفت طوری بخوان که انگار گلوله خوردهای و من طوری خواندم که انگار گلوله خوردهام». بعد از آن زمانی برای استراحت اعلام شد که ٢٠ دقیقه به طول انجامید. در این مدت کیمیایی در سالن حاضر بود و مردم به گرفتن عکس یادگاری و گپوصحبت با او پرداختند. پس از استقرار دوباره مردم، موسیقی فیلم «متروپل» اجرا شد و تعدادی از تماشاگران بعد از اجرای یکی، دو قطعه اول، سالن را ترک کردند. در ادامه هم کیمیایی روی صحنه آمد و با اظهار خوشحالی از برگزاری این شب، گفت: «درود به اینهمه شعف، درود به اینهمه حس و زیبایی که برای اولینبار در قالب موسیقی فیلم بهصورت آزاد در یک کنسرت به مخاطبان ارائه میشود. این کار، برنامه سختی است. متأسفانه موسیقی فیلم بهعنوان جریان مجزا از فیلم در ایران دیده نمیشود و تقریبا فراموش میشود. وقتی اکران یک فیلم تمام میشود، انگار موسیقی فیلم از یاد میرود. درحالیکه موسیقی فیلم یک اثر مجزا و مستقل است که میتواند بسیار بیشتر و پررنگتر به مخاطب ارائه شود».
او ضمن تشکر از بهزاد عبدی برای برگزاری چنین برنامهای، به حضور پسرش، پولاد کیمیایی، اشاره کرد و افزود: «واقعا شب زیبایی بود و من را به یاد لحظهلحظه فیلمهایم انداخت. من از تعهد و آرمانم جدا نخواهم شد. من با آرمانهایم زندگی میکنم، من با آرمانهایم فیلم میسازم و با آرمانهایم حرکت میکنم اما ارائه کم و زیاد آن دست من نیست».
پس از صحبتهای کیمیایی که با تشویق مردم روبهرو شد، اعلام شد که موسیقی فیلم «حکم» بهعنوان قطعه پایانی کنسرت بار دیگر اجرا میشود که برخی از مردم حاضر در سالن خواستار اجرای موسیقی فیلم «رضا موتوری» شدند اما یزدانی با بیان اینکه منفردزاده اجازه اجرای این قطعه را نداده و بههمیندلیل گروه هم تمرینی برای اجرای این قطعات نداشته است، از حاضران خواست بگذارند با اجرای قطعه پایانی، کنسرت به پایان برسد. بااینحال تعدادی از حاضران با گله از اینکه موسیقی برخی از فیلمهای درخواستیشان اجرا نشده است، سالن را ترک کردند.
—————————–
از این شلختهتر نمیشد
حمیدرضا صدر، منتقد، درباره کنسرت موسیقی فیلمهای مسعود کیمیایی در تالار وزارت کشور میگوید: «از این شلختهتر نمیشد. کنسرت با یکساعت تأخیر شروع شد. در اجرای هر قطعه، نه نام اثر اعلام میشد و نه نام آهنگساز. صدای بچههای کوچک سالن را پر کرده بود. این آشفتگی و عدم هماهنگی توهینی بود به خالقان این آثار و همینطور به حاضران در سالن. در چنین اجراهایی یا باید بروشوری از قطعاتی که اجرا میشود در اختیار شرکتکنندگان قرار گیرد، یا روی مانیتوری شناسنامه آثار نمایش داده شود. اما چنین اتفاقی نیفتاد». گفتنی است حمیدرضا صدر ازجمله افرادی بود که این کنسرت را بهدلیل همین ناهماهنگیها ترک کرد. شرق