این مقاله را به اشتراک بگذارید
نامههای نایاب «جیمز جویس» ٢۴ هزار دلار فروخته شد
بهار سرلک
نامههایی که «جیمز جویس» به هنگام پیدا کردن ناشری برای کتاب «اولیس» نوشته بود، در حراجی به ١٠ برابر قیمت تخمینزده شده فروخته شدند.
دو نامه دستنوشته «جیمز جویس» نویسنده ایرلندی در حراجی در امریکا ١٠ برابر قیمت تخمینزده شده به فروش رسید. جویس در این نامههای نایاب از دردسرها و مشکلات پیدا کردن چاپخانه برای چاپ رمان «اولیس» در انگلستان، اظهار تاسف کرده است.
این نامهها مورخ اول نوامبر ١٩١٨ هستند و جویس در نخستین نامه به کسی که کتاب اولیس را خوانده و به نظر میرسد ایرلندی باشد، نوشته است: «برای کلمات زیبایی که در مورد کتابم گفته، تشکر میکنم.» در ادامه نامه این رماننویس آمده: «تا به حال هشت بخش از این رمان در مجله «لیتل ریویو» در نیویورک منتشر شده اما متاسفانه مجله ادبی «اگوییست» (لندن) نتوانسته چاپخانهای برای چاپ این چند فصل پیدا کند. » قسمتبندی که مجله لیتل ریویو از این داستان کرد بین سالهای ١٩١٨ و ١٩٢٠ منتشر شد و در پی آن سردبیر این مجله برای انتشار بخش «ناوسیکا» متهم به نشر آثار قبیح شدند و انتشار رمان اولیس تا سال ١٩٣٣ در امریکا ممنوع اعلام شد. بنابراین ناشران انگلیسی از چاپ این رمان سرباز میزدند و این در حالی بود که نسخه کامل این رمان در سال ١٩٢٢ در پاریس به چاپ رسید اما انتشار آن تا سال ١٩٣۶ در انگلستان ممنوع بود.
جویس در نامهای که در سال ١٩١٨ نوشته، ادامه میدهد: «امسال نگاشتن کتابم به خاطر بیماریام به تعویق افتاده- بیماری که چشمهای من را مورد هدف قرار داده است.» در نامه دیگر به تاریخ اول ژوئن ١٩١٩ عکسی را در پاکت نامه قرار داده و نوشته: «عکسی فوری که یکی از دوستانم بعد از بیماریام از من گرفت.» این دو نامه در حراجی «آر آر» شهر بوستون با کمترین قیمت که پیشنهاد ٢۵٠٠ دلاری بود شروع شد اما این نامههای نایاب به مبلغ ٢۴ هزار دلار به فروش رسیدند. نامههای دستنوشته جویس در دنیای ادبیات نادر محسوب میشوند، مخصوصا آن قسمتهایی که درباره شاهکار ادبیاش صحبت میکند. این نامهها در تاریخ اظهارات ادبی نویسنده جایگاه ویژهای دارند. همچنین این مکاتبات نشان از فشاری است که جویس برای انتشار این رمان در آن زمان متحمل شد. جویس از نظر مالی و جسمی زیر فشار بود و در همین حین داستانی مینوشت که گویی تمام دنیا جلوی آن ایستاده بودند تا از موفقیت آن جلوگیری کنند. پشتکار و مصمم بودن در حرفه هنری و وابستگی به اخلاق کاری جویس در این نامهها به وضوح دیده میشود.
جویس این نامهها را در دوران جذاب حرفهاش نوشته است. او سعی در تکمیل رمان اولیس که یکی از بهترین نمونههای داستان ادبیات مدرنیست است، داشت و در همین حین با مشکلاتی مانند بیماری چشمش و پیدا کردن ناشر دست و پنجه نرم میکرد. همچنین هنگامی که او این نامهها را نوشته دردسرهای انتشار نخستین مجموعه داستان «دوبلینیها» و رمان «چهره مرد هنرمند در جوانی» او را به ستوه آورده بودند. اعتماد
در ادامه!
چه انتظاری از فضای ادبی یک قذن پیش می توان داشت وقتی در همین سالهای اخیر نویسندگانی درجه دویی مثل پاتئولو کوئلیو بوده اند که اولیس جویس را ادبیاتی مضر خواند اند!
«پائولو کوئلیو» رمان مطرح «اولیس» نوشتهی «جیمز جویس» را مورد انتقاد شدید قرار داد.
پائولو کوئلیو ـ نویسنده برزیلی آثار معروفی چون «کیمیاگر» ـ، خود را نویسندهای مدرن دانست و شاهکار جیمز جویس را برای ادبیات «مضر» خواند. او همچنین گفت: یکی از کتابهایی که زیان بسیاری به ادبیات وارد کرده، «اولیس» جیمز جویس است. این کتاب سبک خالص است و هیچ چیز در این اثر نیست. «اولیس» یک شوخی است.
کوئلیو در ادامه درباره سبک نگارش خود گفت: محبوبیت من به این دلیل است که علیرغم آنچه منتقدان میگویند، من نویسندهای مدرن هستم. این بدان معنا نیست که کتابهای من به صورت تجربی نوشته میشوند؛ بلکه من مدرن هستم؛ زیرا مطالب دشوار را به گونهای ساده به خواننده مینمایانم و بنابراین میتوانم با تمام جهان ارتباط برقرار کنم.
این نویسنده در ادامه مصاحبه با روزنامه برزیلی «فولا دو اس پائولا» اظهار کرد: نویسندگان آنجا به اشتباه میافتند که به جای محتوا، روی فرم تمرکز میکنند. امروزه نویسندگان میخواهند نویسندگان دیگر را تحت تأثیر قرار دهند.
به نوشته روزنامه گاردین، رمان مدرنیستی «اولیس» جویس اولینبار در سال ۱۹۲۲ به چاپ رسید. جیمز جویس در شاهکار ۲۶۵هزار کلمهیی خود داستان یک روز از زندگی «لئوپولد بلوم» را در دوبلین روایت میکند. منتقدان این کتاب را «اودیسه» مدرن میخوانند؛ زیرا جویس یک روز از زندگی یکی از شخصیتهای اصلی اسطوره ادبی هومر را در فضایی مدرن به تصویر کشیده است.
اولین نسخههای این کتاب به قیمتی بیش از ۱۰۰ هزار پوند به فروش رسیده است. هرساله در روز ۱۶ ژوئن مراسم بزرگداشت این اثر ماندگار ادبی برگزار میشود. 16 ژوئن روزی است که «لئوپولد بلوم» سفر خود را در دوبلین آغاز میکند. «اولیس» بارها در صدر فهرست پرفروشترین رمانها قرار گرفته و هرساله مقالههای بسیاری در نقد آن در مجامع آکادمیک سرتاسر جهان به نگارش درمیآید.
این درحالی است که پائولو کوئلیو اولین نویسندهای نیست که رمان جویس را مورد انتقاد قرار میدهد. پیش از او، «رادی دویل» در سال ۲۰۰۴ درباره اولیس گفته بود: این کتاب میتوانست با یک ویراستار خوب، به جایی برسد. من شک دارم همان افرادی که این رمان را در فهرست ۱۰ کتاب برتر تاریخ ادبیات قرار میدهند، واقعا تحت تأثیر آن قرار گرفته باشند.