این مقاله را به اشتراک بگذارید
برترین جایزه جنایینویسی انگلستان به یک استرالیایی رسید
بهار سرلک
نویسنده استرالیایی با رمان «زندگی یا مرگ» خود، «استفن کینگ» و «جی. کی. رولینگ» را از برترین جایزه جنایینویسی انگلستان بینصیب گذاشت. «مایکل روبوتام» نویسنده استرالیایی دو چهره مطرح جنایینویسی را از سر راه خود برداشت تا بهترین جایزه «انجمن جنایینویسان» انگلستان را از آن خود کند. این نویسنده که پیشتر خود را به عنوان سایه نویس مشاهیر معرفی کرده بود با نگارش دهمین رمانش از «استفن کینگ» و «جی کی رولینگ» پیشی گرفت و جایزه «خنجر طلایی» انجمن جنایینویسان را به خانه برد. رمان «زندگی یا مرگ» روایت زندانی است که درست روز قبل از آزاد شدنش از زندان فرار میکند. هیات داوران انجمن جنایینویسان داستان «مرگ و زندگی» را «گیرا و جذاب» خواندند و گفتند: «وقتی شروع به خواندن این داستان میکنید دیگر دلتان نمیخواهد این کتاب را زمین بگذارید.»
در مراسم اهدای جوایز که روز سهشنبه در هتل «مل مزون» لندن برگزار شد، این نویسنده استرالیایی و دو نویسنده امریکایی برندگان جوایز این انجمن شناخته شدند و نویسندگان بریتانیایی دست خالی به خانه بازگشتند. مایکل روبوتام پیش از این نسخه پیشنویس زندگیهای مشاهیر (سایهنویسی) از جمله «جری هالیول»، خواننده انگلیسی، «لولو» خواننده اسکاتلندی و «رولف هریس» هنرمند اتریشی را به رشته تحریر درآورده است. اما رمانهای جنایی و روانکاوانه روبوتام برای او شهرت را به ارمغان آورد تا جایی که این رمانها تا به امروز شش میلیون نسخه فروش کردند و تحسین «لی چایلد»، خالق شخصیت داستانی «جک ریچر» و حالا جایزه خنجر طلایی انجمن جنایینویسان را در پی داشت.
استفن کینگ که با رمان «آقای مرسدس» به فهرست نامزدهای نهایی این جایزه راه یافته بود در مراسم حضور نداشت اما «جی کی رولینگ» که برای نگارش کتاب «کرم ابریشم» نامزد شده بود نخستین شخصی بود که آن شب به روبوتام تبریک گفت. همچنین جایزه «خنجر استیل یان فلمینگ» را که به بهترین داستان ترسناک و مهیج سال داده میشود، به رمان «پلیس شهر» اثر «کارین اسلاتر»، نویسنده امریکایی اهدا شد. هیات داوران انجمن جنایینویسان درباره رمان «پلیس شهر» گفتند: «این کتاب خواندنی را دوست داشتیم. داستان پلیس شهر مملو از جزییات ریز و درشتی درباره شهر آتلاتا در سال ١٩٧۴ است. شخصیتهای داستان واقعی، جذاب، هستند و توصیف شخصیتها آنقدر دقیق و قابل باور است که خواننده را تا انتهای این داستان سیاه و پیچیده با خود همراه میکنند.» سومین جایزه این انجمن به نام «خنجر خون جدید جان کریزی» به نخستین و بهترین رمان جنایینویسنده نوقلم تعلق میگیرد. این جایزه را «اسمیت هندرسون»، نویسنده امریکایی برای رمان «چهارم جولای» به دست آورد. داوران این رمان را «تصویری کامل از زندگی روستایی امریکایی که این روزها به دست فراموشی سپرده شده» خواندند. «ال سی تایلر»، رییس انجمن جنایینویسان بعد از برگزاری این مراسم گفت: «سالی شگفتانگیز در ژانر داستان جنایی پشت سر گذاشتیم و هیات داوران تحت تاثیر معیارهای داستان نویسی شرکتکنندگان قرار گرفته بودند.» انجمن جنایینویسان سال ١٩۵٣ توسط «جان کریزی» بنا نهاده شد. این نویسنده انگلیسی در ژانر جنایی و علمی-تخیلی قلم میراند و با ٢٨ نام مستعار بیش از ۶٠٠ رمان نگاشت. در حال حاضر ریاست این انجمن بر عهده «ال سی تایلر» است.