این مقاله را به اشتراک بگذارید
شیوههای آکادمیک تحلیل فیلم
«راهنمای نگارش تحلیل فیلم» عنوان کتابی است از تیموتی کوریگان که بهتازگی با ترجمه مزدا مرادعباسی در نشر مرکز منتشر شده است. نویسنده این کتاب استاد رشته مطالعات سینمایی در دانشگاه پنسیلوانیا و سردبیر ژورنال «اقتباس» در دانشگاه آکسفورد است و فعالیتهایش در حوزه مطالعات سینمایی، عمدتا متمرکز بر سینمای معاصر بینالملل و سینمای مدرن آمریکا است. او در کتاب «راهنمای نگارش تحلیل فیلم»، بر این نکته تأکید کرده که چگونهاندیشیدن درباره فیلم با نحوه نوشتن درباره آن ارتباطی تنگاتنگ دارد.
اگرچه مخاطبان اصلی این کتاب دانشجویان سینما هستند اما کتاب میتواند برای تحلیلگران و علاقهمندان سینما هم خواندنی باشد. چراکه تدوین کتاب به صورتی است که باعث شناخت اصول و شیوههای آکادمیک برخورد با فیلم و نیز درک زوایا و لایههای مختلف فیلم میشود. برایناساس کتاب سه هدف عمده را مدنظر قرار داده که به گفته خود نویسنده عبارتند از: صرفهجویی در زمان مدرسان سینما که بیشتر وقت خود را به معرفی پیچیدگیهای هنر و صنعت سینما اختصاص میدهند و برای پرداختن به مشکلات نگارشی دانشجویان فرصتی ندارند؛ کاستن از دلنگرانیهای دانشجویان درباره نگارش یا تبیین و شرح مطالبی که بسیاری از مدرسان فرض میکنند دانشجویان میدانند؛ و نهایتا کمک به ایجاد ارتباط صحیح و روشن میان مدرسان و دانشجویان. نویسنده در بخشی از پیشگفتار کتاب درباره نوشتن مقالات سینمایی آورده: «نگارش مقالات درباره سینما یکی از دشوارترین روشها برای واکنش نسبت به فیلمهاست. به نظر من، مدرس سینما برای متجلیساختن قدرت ادراک، خلاقیت و دقت در تفکر دانشجو باید راهنمای او در فراگیری مهارتهای ساختاری مقاله تحلیلی باشد. این کتاب با ارائه خلاصهای از تمهیدات نگارشیای که به طور خاص به کار تحلیل فیلم میآیند، فاصله میان نوشتن مطالب در دفترچه یادداشت و نگارش متون سینمایی را از میان برمیدارد و امید است که همان راهنما باشد. گرچه در اغلب دورههای آموزشی سینما تأکید اصلی بر نگارش تحلیلی است، این کتاب، در کنار حجم گسترده متون دیگر، و توسط هر استادی که معتقد است نگارش تحلیل فیلم، بخشی از فرایند یادگیری سینماست میتواند به روشهای بسیاری مورد استفاده قرار گیرد». «راهنمای نگارش تحلیل فیلم» در ٧ فصل نوشته شده و عناوین آنها عبارتند از: «نوشتن درباره فیلم»، «تفکر، آمادگی برای تماشای فیلم و آغاز نوشتن درباره آن»، «اصطلاحات و موضوعات مربوط به تحلیل فیلم و نوشتن درباره آن»، «شش رویکرد نوشتن درباره فیلم»، «سبک و ساختار متن»، «پژوهش سینمایی» و «ساختار پیشنویس».
تیموتی کوریگان مدرس دروسی مثل تاریخ سینمای جهان، سینمای مستند، اقتباس در سینما، سینما و ادبیات، تحلیل فیلم و شیوههای آن و خوانش فیلم بوده و مقالات زیادی در نشریات مختلف به چاپ رسانده است.