این مقاله را به اشتراک بگذارید
آخرین روز هفته کتاب با تهرانگردی در کتابفروشیها همراه شد
گاهی به کتابها سری بزنیم
شراره داودی
صبح روز پنجشنبه احمد مسجد جامعی در دومین برنامه کتابگردی که دو سالی است آن را برگزار میکند، مهمان کتابفروشهای مختلف تهران بود و در این مسیر جمعی از مدیران هنرمندان حوزههای فرهنگ و ادب او را همراهی کردند. این برنامه از انتشارات مهرگان آغاز شد و در آن صالحی امیری رییس کتابخانه اسناد و کتابخانه ملی، علیرضا تابش مدیر بنیاد سینمایی فارابی، رجبعلی خسروآبادی رییس میراث فرهنگی، برزین ضرغامی رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران، مهرشاد کاظمی رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهر تهران، محمود آموزگار، رییس اتحادیه ناشران، توکل صدیقی، نادر قدیانی، اسدالله امرایی و فریدون عموزادهخلیلی با این هیات همراه بودند. جمع بعد از انتشارات مهرگان به انتشارات لارستان سر زدند و در انتشارات علمی فرهنگی
لوریس چکناواریان به آنها اضافه شد.
در کتابفروشی مهرگان، مسجد جامعی بر لزوم خرید و اهدای کتاب تاکید کرد و گفت: با حمایت از کتاب و حضور در کتابفروشیها در هفته کتاب، باید فرهنگ کتابخوانی در جامعه ترویج داده شود. بسیاری از کتابفروشیهای فعال در شهر تهران قدیمی هستند و اکنون توسط نسلهای دوم و سوم موسس، اداره میشوند.
او با اشاره به اینکه کتابفروشی مهرگان از سالها پیش در خیابان جمهوری یا همان شاه آباد سابق فعالیت داشته، ادامه داد: این کتابفروشی حدود ٣٠ سال است که به خیابان شریعتی منتقل شده و حالا توسط چهارمین نسل این خاندان اداره میشود.
کتابفروشی لارستان و فانوس مقصدهای بعدی مسجدجامعی بودند، این عضو شورای شهر در کتابفروشی فانوس از مصوبهای یاد کرد که در سومین دوره شورای اسلامی شهر تهران به انتشاراتیها داده شده که بر اساس آن اجازه ایجاد کتابفروشی در فضاهای مسکونی داده شده است.
خیابان کریمخان تهران میزبان بعدی این کتابگردی بود و در انتشارات علمی و فرهنگی از نخستین ماهنامه «پرنده آبی» که ویژه کودکان و نوجوان است، رونمایی شد. در این کتابگردی که دو عضو هیات موسس انجمن پیشکشوتان مطبوعات ایران نیز حضور داشتند، در ادامه به خانه فرهنگ و هنر گویا رسید که مسجد جامعی از دایر شدن گالری در طبقه دوم این فروشگاه و احداث چاپخانه انتشارات در کنار آن خبر داد.
نشر چشمه، رود، کتابفروشی کتابهای تخصصی علوم انسانی، ثالث، هنوز و اساطیر از فروشگاههای بعدی بودند که این هیات به آنها سر زد. مسجدجامعی در انتشارات اساطیر تاکید کرد: سال گذشته و در جریان نخستین کتابگردی ما، انتشارات اساطیر افتتاح شد و هماکنون ویترینی برای نمایش مجموعه کتابهای نویسندگان بزرگ است. مطمئن باشید کمتر ناشری پیدا میشود که کتابهایی که در اینجا منتشر شده است را داشته باشد. دلیل آن هم جلسات علمی است که در این انتشارات برگزار میشود.
در ادامه گروه به خیابان جمهوری رفتند و مهمان نشر شباویز و فرید خلعتبری، مدیر آن شدند. در این انتشارات که جلسات نقد و بررسی داستانها سالهاست به صورت روتین روزهای پنجشنبه برگزار میشود، این هفته هم جمعی از نویسندگان و تصویرگران گرد هم جمع شدند و این هیات در جلسه آنها حضور پیدا کرد. مسجد جامعی با اشاره به اینکه خلعتبری
۷۰۰ عنوان کتاب نوشته است، ادامه داد: از این تعداد ۶۰۰ عنوان آنها برگزیده شدهاند. این نویسنده در حوزه بینالمللی نیز بسیار شناخته شده است. کاش میشد طبقه دوم ساختمان نشر که از آن به عنوان انبار استفاده میشود را به محلی برای نگهداری لوحهای منتقدان و نویسندگان انتشارات تبدیل میکردید که افتخاری هم برای نویسندگان و هم برای انتشارات باشد.
خیابان انقلاب، قلب فرهنگی تهران
عضو شورای شهر تهران با حضور در میدان و خیابان انقلاب از کتابفروشیهای مختلف این راسته دیدن کرد، او با حضور در بازارچههای قدیمی و مغازهها و فروشندگان کتابهای دست دوم هفته کتاب را به آنها تبریک گفت. بازارچه کتاب در میدان انقلاب مقصد بعدی بود و انتشارت دارالکتب الاسلامیه و چاپخش میزبان او بودند. چاپخش سال گذشته مدیر خود، رسول دادمهر را از دست داده و از همین رو مسجدجامعی یاد او را گرامی داشت و این نشر را یکی از ناشران خوب کشور معرفی کرد.
گروه کتابگردی که متشکل از اهالی فرهنگ، هنر و رسانه بودند، در ادامه این برنامه که البته با استقبال چشمگیری همراه بود، به انتشاراتهای دفتر نشر اسلامی، خجسته، ققنوس و اختران آگاه، عصر دانش، یاشار، اندیشه مولانا، رهنما، محراب قلم، قدیانی، پیدایش، اندیشهنو، طهوری، خوارزمی، جیحون، چتر، امیر کبیر، آستان قدس رضوی، کیهان، مروارید، توس، آمه، افراز و موسسه ندای تاریخ رفت و هفته کتاب را به همه آنان تبریک گفت.
افتتاح کتابشهر قرآن
همزمان با روز کتابگردی سومین کتابشهر تهران، با عنوان «کتابشهر قرآن»، در خیابان انقلاب افتتاح شد. مسجدجامعی با تقدیر از افتتاح این کتابشهر، بیان کرد: به گفته مسوولان این فروشگاه، موسسه کتابشهر در سال ۸۳ راهاندازی شده و تاکنون ۴۲ فروشگاه کتاب را در سراسر کشور راهاندازی کردهاند.
او ادامه داد: این تعداد، بزرگترین فروشگاه زنجیرهای کتاب در کشور به حساب میآید و این موسسه شرکت سهامی خاص است که عمدهترین سهامدارش سازمان تبلیغات اسلامی است.
مسجد جامعی سپس به خیابان ۱۶ آذر و انتشارات تیمورزاده رفت که در این بازدید، رحمتالله حافظی، رییس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران نیز حضور داشت.
وزیر ارشاد هم به کتابگردی پیوست
در حالی که هیات کتابگردی انقلاب را به سمت کتابفروشیهای دیگر تهران، ترک کردند، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و سید حسین هاشمی استاندار تهران نیز، به برنامه کتابگردی رفتند و در این فراخوان حضور یافتند.
علی جنتی دیدار از کتابفروشیها را از انتشارات «ققنوس» آغاز کرد و درباره کاهش کتابخوانی اظهار کرد: درباره کتاب باید تقاضا ایجاد شود مانند زمانی که تشنه یا گرسنه هستیم کسی به ما نمیگوید که آب یا نان بخریم. در مورد کتاب هم باید اشتها ایجاد شود تا مردم برای تهیه آن احساس نیاز کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه کتابگردی خود درباره برنامه ششم توسعه نیز بیان کرد: این برنامه باید به مجلس برود و اگر مورد توافق نمایندگان قرار گیرد تصویب میشود. نه تنها راجع به حوزه کتاب، بلکه درباره تمام اصناف مالیات را مبنا بر اظهار فرد میگذاریم و در این بین برخی نیز بررسی خواهند شد.
او در مورد حمایت دولت از کتاب اظهار کرد: هیات خرید کتابهای عمومی همچون گذشته برای کتابخانهها کتاب میخرند و این به نوعی حمایت از این صنف است. در مورد کتابهای تخصصی نیز خرید به جای ۱۰۰ تا ۳۰۰ جلد به خرید به چند جلد محدود میشود. اما سعی میکنیم، خریدمان متنوع باشد. نمایشگاههای استانی به نفع ناشران است که در هفت تا ۱۰ استان برگزار میشود.
کتابگردی همچنان ادامه دارد
احمد مسجد جامعی پس از میزبانی محمود آموزگار در نشر آمه، به نشر بازرگانی رفت و این فروشگاه را افتتاح کرد. او در این بازدید با اشاره به دوران فعالیت خود در وزارت کشور، بیان کرد: زمانی که در وزارت کشور بودم، بحران نان پیش آمده بود و این بحران یک بحران اجتماعی بود. قرار بود که من تحلیلی از این موضوع را ارایه دهم که این انتشارات، گزارشهایی درباره نان و گندم داشت و ما توانستیم، گزارش خوبی را آماده کنیم و از همین رو با این انتشارات آشنایی زیادی دارم.
میزبان بعدی نشر مرکز بود، در این کتابفروشی مهدی غبرایی، لیلی گلستان و فرهاد قائمیان حضور داشتند و در ابتدا علیرضا رمضانی درباره تاریخچه خاندان رمضانی در نشر توضیحاتی را ارایه داد و گفت: تقریبا از اواخر دوره قاجار ما کار نشر را شروع کردیم. از حاج میرزا علیاصغر، چهار پسر به جا ماند که محمود رمضانی، کتابخانه شرق در کلاله خاور را راهاندازی کرد. محمد رمضانی، کتابخانه ابنسینا را راه انداخت، ابراهیم رمضانی موسس انتشارات ابنسینا و سهامدار نشر انتشار بود و جواد رمضانی که البته همین یک نفر وارد کار نشر نشد و به تجارت کشیده شد.
او ادامه داد: محمد رمضانی که هم ناشر بود و هم مجلهای به نام «شرق» را منتشر میکرد. ابتدا در لالهزار و ساختمان فخرالدوله که ساختمان بزرگی هم بود، هم کتابفروشی داشت و هم شرق را منتشر میکرد. مکانی که بعدها نامش به «کلاله خاور» تغییر کرد. محمد کلکسیونی از مجلهها و کتب خطی داشت که به کتابخانه آیتالله مرعشی در قم اهدا کرده است.
کتابسرا و موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب مقصد بعدی بود که جمعی از تاریخ شناسان و تهرانپژوهان حضور داشتند. شهر کتاب پردیس هم مراسمی با حضور اسدالله امرایی، جعفر ابراهیمی، غلامرضا امامی، شهرام اقبالزاده و مهدی ضرغامیان را برگزار کرد.
مقصد نهایی و پایانی کتابگردی احمد مسجدجامعی شهر کتاب فرشته بود، در برنامهای که در این مکان ترتیب داده شدهبود، فرشته طائرپور، منوچهر شاهسواری، مرتضی کاظمی، ابراهیم حقیقی، علیرضا سمیع آذر، مهتاب کرامتی، مهناز افشار، گلی امامی، لیلی گلستان، پوریا عالمی، حسین نژاد و جمشید گرگین، به همراه برخی دیگر از هنرمندان حضور داشتند.
قرارداد تامین کتابهای سینمایی امضا شد
علیرضا تابش، مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی در جریان این کتابگردی اعلام کرد: همزمان با آخرین روز هفته کتاب، تفاهمنامهای میان انتشارات علمی و فرهنگی و انتشارات بنیاد سینمایی فارابی منعقد شد تا کتابهای مورد نیاز جامعه سینمایی و دانشگاهی این حوزه منتشر و روانه بازار شود.
وی در ادامه تاکید کرد: در این قرارداد که مدت زمان آن نمایشگاه کتاب اردیبهشت سال آینده است قرار است مشترکا تعدادی آثار و کتابهای سینمایی که مورد نیاز جامعه سینمایی و دانشگاهیان این حوزه است را منتشر و روانه بازار کنیم.
اعتماد