این مقاله را به اشتراک بگذارید
حضور نویسنده ایرانی در فستیوال پراگ
پرهیز دولتآبادی از مجادله درباره جنگ با نویسنده اسراییلی
بیستوپنجمین فستیوال بینالمللی ادبیات پراگ با حضور محمود دولتآبادی از ایران برگزار شد.
این فستیوال با حضور نویسندگانی از امریکا، آسیا و اروپا همراه بود و از هفتم
تا دهم نوامبر در سالن سنای چک برپا شد. نخستین شب فستیوال، مهمانیای بود در سالن تشریفات وزارت امور خارجه که با سخنرانی وزیر خارجه چک آغاز شد، که به گفته دولتآبادی، انسانی آشنا با ادبیات و سفرکرده به ایران است که در گفتوگوی کوتاهی با این نویسنده از سفرش به اصفهان گفت و او از یان ریپکا و نویسندگان دیگر چک که میشناسد.
این نویسنده به ایسنا گفته است: در شب پایانی فستیوال هم نویسندهای از یونان به مناسبت دریافت جایزه فستیوال نطق موثری ایراد کرد درباره وضعیت پناهندگان و اینکه یونان با وجود شرایط بد اقتصادی آغوش باز برای پذیرفتن داشته و دارد، ولی این مشکل بهصورت جمعی و جهانی باید حل شود و سرو سامان بگیرد. دولتآبادی یک سال پیش به فستیوال بینالمللی ادبیات پراگ دعوت شده بود و در دو هفته آخر از طریق سایت فستیوال متوجه شد که چه اشخاصی در آن حضور مییابند.
در این فستیوال یک جلسه کتابخوانی (سه پاره متفرقه از «کلنل») و دو جلسه گفتوگو با دو موضوع جنگ و صلح با نویسندهای از اسراییل به نام سارید، که ناشر کتابش همان ناشر کتاب دولتآبادی بود قرار بود، برگزار شود که این نویسنده وقتی در تهران بود اعلام کرد که با این نویسنده اسراییلی با موضوع مجادله درباره جنگ نخواهد نشست.
او درباره دلیل این کارش توضیح داده است: «درست در آستانه سفر، خبری مصور دیدم که نیویورکتایمز منتشر کرده بود درباره اینکه در سال ٢٠١٢ اسراییل یک هواپیمای نظامی – کماندویی آزمایشی فرستاده روی آسمان ایران. دیدن و شنیدن چنین خبری مرا مصمم کرد در خودداری برای گفتوگو درباره صلح و هر چیز دیگر!»
پس از آن او عذر خود را به اطلاع دبیر فستیوال، میشل مارک رسانید و او هم در شروع فستیوال عنوان کرد که دولتآبادی از نشست با نویسنده اسراییلی معذور است. پس نشست سارید همزمان شد با دو فقره مصاحبه او در حیاط محل برگزاری فستیوال که محل سنای کشور چک بود. دولتآبادی میگوید: «در نبود من در سالن، آقای سارید گفته بود «من سوسیالیست هستم، ناشر مشترک با دولتآبادی دارم، در اسراییل با من خوشرفتاری نمیشود، اینجا هم که آمدهام، دولتآبادی از همنشینی با من پرهیز میکند!» فردا شب که وقت کتابخوانی من بود، با اشاره به سخنان او گفتم در زبان فارسی گله بیانی دوستانه است و گله کردن از یکدیگر خیلی بهتر است – به خصوص – از فرستاده شدن طیاره جنگی روی بام کشور ما ایران، البته از طرف حکومت ایشان و تاکید بر ضرورت صلح و صلحاندیشی.»
دولتآبادی در پایان با بیان اینکه تمام شبهای فستیوال در سالن سنای چک برگزار میشد و بسیار نیکو هم برگزار شد، گفت: شخصا از همگان که در برگزاری چنان فستیوال معتبری نقشی داشتهاند، سپاسگزارم. دیگر نویسندگان حاضر در فستیوال پراگ از کشورهای امریکا، چک، عراق و هلند بودند.