این مقاله را به اشتراک بگذارید
حاتمی کیا و بادیگارد
با نزدیک شدن به جشنواره فجر و اکران فیلم سینماییی «بادیگارد» گمانه زنی ها درباره این فیلم ابرا که از قرار معلوم کاملا رنگ و بوی سیاسی دارد بیشتر شده. روز گذشته خبرگزاری فارس در خبری که به سرعت در رسانه های داخلی و خارجی نقل شد اعلام کرد ابراهیم حاتمی کیا در فیلم تازه اش دولت دهم را مورد نقد قرار داده. در متن این خبر آمده: «فیلم اخیر حاتمی کیا نقدی جدی بر عملکرد دولت دهم است و فعالیت برخی از نزدیکان احمدی نژاد را مورد توجه قرار داده است در این فیلم مسئله اختلاس در این دولت، نظام بانکی و تامین اجتماعی همچنین عملکرد معاون اجرایی دولت دهم و فرد مورد وثوق احمدینژاد که هم اینک در بازداشت به سر میبرد مورد توجه قرار گرفته است. فیلم علاوه بر نقد اجتماعی نگاه سیاسی به مسایل جامعه دارد.»
چند ساعت بعد از انتشار این خبر و بازتاب گسترده اش بخش مربوط به نقد دولت دهم از متن خبر حذف شد. حذف این متن همزمان بود با انتقاد تند رسانه نزدیک به مدیران سابق سینما به خبرگزاری فارس . در بخشی از یادداشت سایت سینما پرس آمده: «احتمال قوی عمدی در انتشار اینگونه اخبار نیست و شاید مشابه آن بارها در بسیاری از رسانه های دیگر نیز رخ داده باشد، اما این نگرانی وجود دارد که مبادا بدنه تحریریه و نیروی انسانی فعال در این دسته از رسانه ها، با برخی کم دانشی ها و عدم تسلط به شرایط حساس سیاسی و فرهنگی کشور ( که البته ناشی از کم تجربگی و عدم مشورت با فعالان باسابقه حوزه فرهنگ و رسانه از جنس اصولگرایان است) از تأثیرات و بهره برداری های سوء از انعکاس چنین اخبار و گزارشاتی غافل شوند و بعد از مدتی مانند اغلب رسانه های گروهی و بدون توجه به سیاست رسانه ای خود، به راحتی تبدیل به تریبونی برای بازتاب فعالیتهای یک جماعت خاص سیاسی و به اصطلاح فرهنگی در کشور شوند!
فراموش نکنیم که جریانی مرموز در کشور، با ادبیاتی خاص و البته عوام فریبانه و نیز توجیهاتی از جمله عدم صراحت کلام در نقد و تحلیل ها تحت پوشش رعایت اخلاق رسانه ای، خواهان انفعال رسانه های پرسشگر و مطالبه گر آنهم از جنس خبرگزاریها، سایتها و روزنامه های منتقد و انقلابی هستند و سرویس های فرهنگی رسانه ها به جهت برخورداری از انواع اخبار و گزارشات هنری، ادبی و… بهترین محل رخنه برای این نفوذ خزنده هستند.»
حاتمی کیا: ما سینماگران نباید وابسته به جریان های سیاسی شویم
بلافاصله بعد از انشتار این خبر کاربران شبکه های اجتماعی واکنش های مخختلفی به آن نشان دادند. مهم ترین این واکنش ها متنی است که در شبکه های اجتماعی دست به دست شد. این متنمربوط به صحبت های دو سال قبل ابراهیم حاتمی کیا درباره «عصبانی نیستم!» است که گفته: «ما سینماگران نباید وابسته جریانها شویم. دو روز دیگر اینها میروند و کسان دیگری میآیند و این رفتوآمدها همیشه در جریان است. معتقدم فیلم درمیشیان اگر آن رنگ و لعابهای سیاسی را که در برخی جاها بیانیه میشود نداشت، فیلم خیلی ماندگارتری می شد.»
معاون رئیس جمهوری از یک دولت مبهم
اینکه «بادیگارد» در نقد دولت دهم است یا نه در زمان نمایش فیلم مشخص می شود. فیلمنامه این فیلم چند سال قبل و در زمان دولت دهم نوشته شده و آخرین بازنویسی آن در دولت جدید انجام شده. حیدر با بازی پرویز پرستویی محافظ معاون رئیس جمهور با بازی محمود عزیزی است. حیدر منتقد رفتارهای این معاون رئیس جمهور است و اقدامات او را در راستای قدرت طلبی و تبلیغات می داند.
نکته بعدی درباره شخصیت «حیدر» که به تازگی در برخی رسانه آمده این است که او محافظ شهید رجایی بوده و داستان هم حول شک و تردیدی حیدر و مقایسه او بین آرمان ها و شرایط فعلی و موقعیتی است که در آن قرار گرفته. حیدر کنایه هایی در گفتارش دارد که می تواند باعث برداشتهای مختلفی بشود اما هیچ اشاره مستقیمی به نام ها و یا دولت مشخصی نمی کند. همچنین شنیده ها حاکی از این است که گریم محمود عزیزی در نقش معاون رئیس جمهور هم شبیه هیچ چهره سیاسیی را تداعی نمی کند و تنها ممکن است موقعیت ها و دیالوگ های «بادیگارد» تعابیر مختلفی ایجاد کنند.