این مقاله را به اشتراک بگذارید
«نبرد من» اثر «آدولف هیتلر» پس از ٧٠ سال منتشر میشود
گروهی از مورخان نسخه دو هزار صفحهای کتاب «نبرد من» اثر «آدولف هیتلر»، دیکتاتور نازی را برای نخستین بار پس از گذشت هفت دهه زیر چاپ میبرند. پس از بر سر کار آمدن حزب ناسیونال سوسیالیسم در این کشور و تشکیل حکومت رایش سوم، فقط در سال ١٩۴٣ بیش از ١٠ میلیون نسخه از این اثر در آلمان منتشر شد. اما پس از شکست آلمان نازی در سال ١٩۴۵ متفقین حق انحصاری این کتاب را به فرمانداری ایالت بایرن آلمان دادند و ایالت در طول ٧٠ سال گذشته از انتشار این کتاب به پاس احترام به قربانیان نازی و جلوگیری از فتنهانگیزی سر باز میزده است اما براساس قوانین تالیف کشور آلمان ٣١ دسامبر که ٧٠ سال پس از مرگ نویسنده است تمامی حق مولف باطل میشود و ناشران به متن این کتاب دسترسی خواهند داشت.
آدولف هیتلر این کتاب را سال ١٩٢۴ بعد از اینکه توطئه کودتایش شکست خورد و در زندان لندزبورگ به سر میبرد، نوشت. مقامات دولتی آلمان شمارگان نخستین نسخه کتاب «نبرد من. نسخه انتقادی» را به دلیل احتمال برانگیختن احساسات نئونازی، ٣۵٠٠ تا ۴٠٠٠ نسخه منتشر خواهند کرد. ضرورت جبران شکست آلمان در جنگ جهانی اول، سروری و عظمت مجدد آلمان و نفرت از یهودیان که عامل بدبختی آلمان قلمداد میشود از درونمایههای اصلی این اثر هستند و مورخان با هدف قرار دادن فضای تاریخی در کتاب، یادداشتها و تفاسیری را به کتاب اضافه کردهاند و این تفاسیر آشکارا نشان میدهد هیتلر چگونه حقیقت و یاوه را به هم میبافت؛ بنابراین این اثر در حالی که ماهیت اصلی نازیسم را آشکار میکند از هر گونه پروپاگاندایی مبرا است.
در همین رابطه موضوع انتشار نسخه جدید این اثر بحثبرانگیز شده و حتی آتش خشم گروهی از یهودیان را شعلهور کرده است؛ این یهودیان معتقدند این کتاب خطرناک است و باید از انتشار مجدد آن جلوگیری کرد. اما «ویرشینگ» پژوهشگری که از سال ٢٠٠٩ روی این کتاب تحقیق میکرده است، میگوید انتشار مجدد این اثر به همراه نظرات و عقاید کارشناسان افسانههایی که درباره این کتاب به گوش میرسد را در هم میپاشد.
«کریستین هارتمان» مورخی که مسوول این پروژه است، میگوید: «این اثر نه تنها کتاب مرجعی برای مطالعات ایدئولوژی نازی به شمار میرود بلکه یک نماد و جزو آخرین یادگارهای رایش سوم محسوب میشود.»در این سالها آلمانیها با اسم و رسم هیتلر و اشارههایی که به نام او میشود، کنار آمدهاند و حتی او را در فرهنگ عامه خود جای دادهاند؛ مانندتازهترین نسخه سینمایی کتاب کمیک «ببین کی برگشته» فیلم «سقوط» که در سال ٢٠٠۴ ساختند.