این مقاله را به اشتراک بگذارید
همه آنچه درباره سریال شهرزاد باید بدانید
شهرزاد دقیقا کجایی؟
پویان خوشحال
این روزها از کنار هر مغازه سوپری که گذر کنید با پوسترهایی از بازیگرانی همچون ترانه علیدوستی، شهاب حسینی، مصطفی زمانی و علی نصیریان مواجه میشوید که با خطی خوش بر روی آن نام «شهرزاد» میدرخشد. پوسترهایی که مربوط به سریالی است با همین نام. این سریال ۲۶ قسمت دارد که در ابتدا قرار بوده با نام «روزی روزگاری عاشقی» روانه بازار شود. کارگردانی این سریال را حسن فتحی به عهده دارد و تهیه کنندگی آن را محمد امامی و سید محمد هادی رضایی انجام میدهند. بازیگر نقش شهرزاد را ترانه علیدوستی ایفا میکند. این سریال روایتی عاشقانه و تاریخی از دهه ۳۰ ایران است. تلفیقی که در نگاهی تاریخی به ژانری عاشقانه میپردازد و یا فراتر از آن یک مضمون عاشقانه است در سایه احوالات سیاسی آن دوران. شهرزاد با شعار «در تندباد حادثه، “عشق” اولین قربانی است.» به قلم نغمه ثمینی و حسن فتحی نوشته شده است. آنچه مشهود است، «شهرزاد» که از آن به عنوان بزرگترین پروژه تاریخ شبکه نمایش خانگی یاد میشود توانسته در همین قسمتهای اولیه مخاطبان زیادی را به گیشههای سوپرمارکتی بکشاند.
آنچه گذشت…
«شهرزاد» که پس از اتفاقات ملی شدن صنعت نفت و همزمان با کودتای ۲۸ مرداد اتفاق میافتد. حول زندگی عاشقانه شهرزاد(ترانه علیدوستی) و فرهاد(مصطفی زمانی) آغاز میشود. زندگی شهرزاد تحت تصمیمات شخصی به نام «بزرگ آقا» با بازیگری متفاوت و چشمگیر بازیگر فیلمسینمایی “گاو”، علی نصیریان قرار میگیرد. بزرگ آقا فردی قدرتمند و ثروتمند است و برای رسیدن به اهداف خود از هیچ عملی کوتاهی نمیکند. این سریال ۶۰ دقیقهای که بخش زیادی از آن حول شهرزاد، فرهاد و قباد(شهاب حسینی) و مثلث عشقی ناخواستهای که بین آنها شکل گرفته است، میچرخد تا به امروز با پخش هشت قسمت از آن در شبکه نمایش خانگی، توانسته دغدغه هفتگی بسیاری از مردمان ایران زمین شود. در ادامه سریال، شهرزاد به ازدواج اجباری با قباد، داماد آقا بزرگ تن میدهد و این یکی از نقاط عطف فروش فوقالعاده این سریال در قسمتهای ۶ و۷ بوده است. فروش این سریال به قدری در بین مردم همه گیر شده است که تهیه کنندگان و موسسه پخش این سریال دست به بازنشر دوباره برخی از قسمتهای اولیه این سریال زده اند. باید نشست و دید در قسمتهای بعد «شهرزاد قصه گو» چه قصهای برای گفتن دارد.
جذب مخاطب خارجی در کنار حرفهای گری
حسن فتحی که سریالهای معتبری همچون «پهلوانان نمیمیرند»، «شب دهم»، «میوه ممنوعه» و «مدار صفر درجه» را در کارنامه خود دارد. اینبار نیز نام او و فیلمش بر سر زبانها افتاده و در هشت هفته اخیر بار دیگر خود را به عنوان یکی از کارگردانهای تراز اول کشور مطرح کرده است. از دیگر نقاط قابل توجه در سریالهای ساخته شده توسط فتحی میشود به موارد زیر اشاره کرد. گویا فتحی بازیگرانی محدود را میپسندد و از آنان در سریال هایش استفاده میکند. به طور مثال علی نصیریان در میوه ممنوعه، شهاب حسینی در مدار صفر درجه و چندین مورد دیگر که به سادگی میتوان یافت. این موضوع نه تنها باعث ضعف نبوده بلکه موفقیتهای مکرر فتحی در سریالهای مختلف نشان از حساسیتهای این کارگردان در انتخاب بازیگر دارد. هرچند ورود برخی چهرههای سوپراستار سینما به سریال نیز بر نقاط قوت این سریال افزوده است. باید دید فتحی که نویسندگی سریال را نیز به عهده دارد در ۱۸ قسمت باقیمانده چه برنامههایی برای «شهرزاد» خواهد داشت. از نکات دیگر این سریال میتوان به تیم تهیه کنندگی آن اشاره کرد. سرمایه گذار این سریال ۲۶ قسمته را سید محمد هادی رضوی به عهده دارد. او در گفتوگوهای خود عنوان میدارد که سریال شهرزاد باید جای «فاطماگل» را بگیرد. فاطماگل نام سریالی ساخت ترکیه و ماهوارهای بود که مدتی به طور وسیع مورد توجه هموطنانمان قرار گرفت. رضوی میگوید: «شهرزاد» قصهی عاشقانه است ولی در بستری تاریخی روایت میشود. این که دورهای تاریخی در کشور بوده که پول و قدرت و وابستگی به دربار میتوانست عشق و ناموس یک فرد را بگیرد و برایش تعیین تکلیف کند. وی پیش از این گفته بود: هدف از تولید چنین سریالی، نفوذ فرهنگی توسط سینمای ما به کشورهای مانند ترکیه است، چرا که تهاجم در امر فرهنگی کار بسیار خوبی است. این نگاه متفاوت از سرمایه گذار سریال را میتوان در موسیقی متن وهمچنین تیتراژهای پایانی «شهرزاد» به خوبی مشاهده کرد. سه آهنگ ساخته شده در این سریال با نامهای «همخواب»، «به رسم یادگار» و «کجایی؟» با ترانههایی به ترتیب از وحشی بافقی و حسین صفا و محسن چاووشی از جمله این موارد است. محسن چاووشی خواننده سه اثر فوق که او نیز تجربه کار برای تیتراژ و به طور کلی موسیقی سینمایی را در کارنامه دارد بهترین گزینه از دید مسئولان این سریال بود. محسن چاووشی که پیش از این در فیلم سینمایی «سنتوری- داریوش مهرجویی(۱۳۸۵)» با آهنگهای بینظیرش امتحان خود را پس داده بود توانست با صدای خود در معرفی «شهرزاد» به آن دسته از افراد که از شبکه نمایش خانگی دور شده بودند، پیوندی دوباره برقرار کند. گفتنی است؛ موسیقی متن شهرزاد را فردین خلعتبری ساخته است.
رقابت داغ فیلمهای قبل از ۵۷
همزمان با پخش سریال شهرزاد شاهد پخش سریال «معمای شاه» در سیمای ایران هستیم. سریالی که خبرها از هزینههای بالا و گریمهای طاقت فرسای آن شنیده میشود. پخش همزمان شهرزاد، معمای شاه و حتی «کیمیا» در فضای قبل از انقلاب این فیلمها، ناخودآگاه هر بینندهای را به مقایسه این سریالها وامی دارد. معمای شاه در هفتههای اخیر با گافهای در روایت داستان همراه بوده و داد بازماندگان شخصیتهای واقعی داستان را در آورده و از طرفی پیشرفت تصاعدی شهرزاد در جذب مخاطب، تا حدودی قضاوت را در قیاس این دو سریال آسان میکند. هرچند صدا و سیما در فیلمهای تاریخی خود کارنامهای درخشان دارد. باید دید این معمای حل شده در هفتههای آتی میتواند جایگاهی در منظر بینندگان کسب کند.
بازخورد
پرویز پرستویی ستاره بی چون و چرای سینمای ایران در مطلبی که در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد گفته بود؛ از سریال «شهرزاد» لذت بردم و بی صبرانه منتظر قسمت بعدی این سریال هستم. گفتنی است؛ حسن فتحی کارگردان شهرزاد با ارسال هفت قسمت اول سریال برای پرویز پرستویی او را ترغیب به دیدن شهرزاد کرده است. از دیگر بازیگران سریال شهرزاد میتوان به محمود پاک نیت، مهدی سلطانی، پریناز ایزدیار،ابوالفضل پورعرب و جمشید هاشمپور اشاره کرد. جمشید هاشم پور که از بازی در هر نوع سریالی امتناع میکرد اینبار دل به دریا زده خود را به فیلمنامه حسن فتحی سپرده است.
ابتکار
8 نظر
as
سریال ضعفهای زیادی دارد که تعمدا یا غفلتا در رسانهها و گفتمان مسلط چندان به آن توجه نمیشود. با ضعفهایی که در این فیلم چه ازنظر بازی هنرپیشهها و میزانسن و فضاسازی و .. دارد بعید مینماید که توان رقابت با صنعت فیلم و سریال سازی کشور همسایه برسد.
احسان
ببخشید جناب as، سریال های کشور همسایه دقیقا به جز روابط خارج از زناشویی ضربدری و بچه های نامشروع و قهرمان های گیج و گول و سناریوی ضعیف و چرندیات تاریخی چه چیزی دارند که سریال های ایرانی باید با آن ها رقابت کنند؟
ب.خ
سپاس فراوان از کلیه عوامل سریال خوب شهرزاد پس از سالها دوری از سریالهای ایرانی بیننده وپی جوی این سریال شدم و وتوصیه میکنم به هموطنهای عزیزم سی دی اورجینال خریداری کنند ولی انتقادی که به سریال دارم طراحی صحنه خیلی اغراق امیز از رنگ استفاده کرده که اصلا جشم نواز نیست الخصوص منزل بزرگ اقا مبلها ودکوریهایی که چیده شده اصلا ارتباطی باان دوره نداشته طراحی لباس هم همینطور کت وشلوارهای مردانه همه به روزه وحس دهه ۳۰ رو کلا از بیننده میگیره ای کاش بیشتر به فیلمهای مرحوم علی حاتمی توجه میکردند تو این سریال ناخوداگاه ادم دنبال رد سوته دلان میگرده که البته تاحدودی قابله درکه…..
موفق باشید .
بهاره
واقعا به حسن فتحی ایمانی دوباره آوردم’واقعا که نابغه ایه برای خودش و چقدر بستر تاریخی شهرزاد دردناکه
sh
سریال فارغ از مسائل سیاسی میتواند مخاطب زیادی جذب کند، شهریار
ناشناس
نمیدونم چرا این سریال خجالت میکشه بگه کودتا ۲۸ مرداد آمریکا چه نقشی داشته
الهام
این سریال پر از ایراده و آدم رو متعجب میکنه چرا هیچ نقد درست حسابی بر این سریال نوشته نشده. اصلا معلوم نیست موضوع این سریال عاشقانه ست، مافیاییه یا سیاسی! قسمت مافیاییش که تقلید بسیار ضعیفی از فیلم پدرخوانده ست. ماجراهای بسیاری در این سریال اتفاق می افته که از یه جایی به بعد مسکوت میمونه و انگار قصه ی این سریال توانایی جلو بردن ماجراهای موازی با همدیگه رو نداره. مثلا فوکوس ده قسمت اول بیشتر روی مشکلات سیاسی پیش اومده برای فرهاد بود اما الان در این قسمتهای آخر حتی فرهاد رو نشون نمیده و تمام اون قضایا بدون اینکه دنباله ای داشته باشن فراموش شدن. الان موضوع اصلی فیلم فقط جدال سخیف و کودکانه ی شهرزاد و شیرین با همدیگه ست و اگه خوب به این سریال نگاه کرد برای هر قسمتش یه عالمه نکته ی منفی میشه پیدا کرد. یه نکته ی دیگه هم اینکه توی این فیلم فقط از دیالوگاشون میشه فهمید اون ایام آشفتگی سیاسی وجود داشته اگه نه خود مخاطب از فضای فیلم هرج و مرج سیاسب و اجتماعی خاصی رو نمیبینه. در هر حال به نظرم اگه حسن فتحی سعی میکرد یه سریال عادی بسازه خیلی موفق تر بود نسبت به الان که فک میکنه یه سریال فاخر و تمام عیار ساخته.
علی
سریال خوش ساخت و بازی ها بسیار حرفه ای میباشند .شاید تنها نکته ای که بتوان به عنوان خطای عمدی یاد کرد نوع پوشش هنرپیشه ها میباشد که با بستر تاریخی یاد شده هماهنگ نمیباشد و همینطور عدم وجود و نمود بی ثباتی ان دوران در فضای زیست اجتماعی کارکترها میباشد .
روایت عاشقانه از شخصیت قباد و شهزاد به نوعی روایت سیاسی اجتماعی چند قسمت اول را تحت تاثیر خود قرار داده و محو کرده هر چند به هیچ وجهی بیننده را ازار نمیدهد ولی اگر این تاثیر تعمدی باشد سو استفاده و اگر غیر تعمدی باشد نوعی غفلت محسوب میشود .به هر حال حرکت روان داستان و عدم تصادف برای قصه گویی و در ارتباط گرفتن شخصیت ها با یکدیگر و نقل روایت زیبا و بی نقص میباشد .موضوع قابل اهمیت و دلچسب برای بیننده انتخاب شخصیت هایی خاکستری و غیر شعاری و باور پذیر میباشد که در اکثر سریال های صدا و سیما وجود ندارد .شخصیتی که هم قاتل و هم پدری دلسوزمیباشد و هم تاجری زیرک و دیکتاتوری منطقی که در دیگر اثار مشابه دیده نمیشود و این نوع شخصیت پردازی که نه دیو دوسر و نه فرشته ای تمام عیار دیده میشوند در کمتر سریالی وجود داشته .
شاید بتوان گفت اندکی پدر فرهاد در نوع گویش و انتخاب وازه ها از دوره تاریخی روایت فاصله گرفته و همچنین در ازادی عملی که برای دختران دو خانواده وجود دارد اندکی اقراق شده ولی در کل سریالی بسیار عالی و دوست داشتنی میباشد .
البته نقد دوستان به تمرکز بر مسایل سیاسی در ده قسمت اول و شیفت ناگهانی روایت برنوع روابط و جدال بین همسران قباد نیز وارد باشد ولی به هر حال قوام و دوام ماجرا با اندکی فراز فرود حفظ شده .
جا دارد دستمریزاد جانانه به هنرپیشه های سریال گفت و در این کویر خشکیده خالی از لطافت در بازیگری و شخصیت پردازی کارهای مشابه ساخته و پرداخته سیمای میلی سریال شهرزاد بسیار دلچسب و شیرین است امیدوارم روزی برسد که این نوع کارها چنان رواج داشته باشد که دیگر جوانان ما فاطما گل را دنبال نکنند .اگر اندکی به این دست کارها ازادی عمل داده شود مقوله تهاجم فرهنگی و مبارزه با ان تبدیل به واقعیت شود و از شعار به عمل برسد .اگر در هفته ده نفر کمتر سریال های مبتذل و کثیف ترک را نگاه کنند برد بزرگی برای جامعه ایرانی به ثمر برسد .