این مقاله را به اشتراک بگذارید
افسونزدگی جدید
هویت چهل تکه و تفکر سیار
کتاب افسون زدگی جدید از ویژگیهای خاصی برخوردار است؛ بیان سطوح مختلف آگاهی و شناختی که به خواننده منتقل میکند آن هم در زمینههای روانشناسی ، فلسفه و جامعه شناسی،به ظاهر نوشتارها هماهنگی ندارند. اما پیداست که نشات گرفته از آشفتگی اوضاع جهان میباشد. در دو دهه گذشته جهان مواجه با انقلاب الکترونیکی شد که دگرگونیهای شگرفی را باعث گردید. حتی در رابطه انسانی و معنوی از سویی این پدیده با باز نمودن جهان که در آن واحد یعنی در زمانی واقعی به هم متصل است ولی میتوان با هر نقطه آن ارتباط آنی برقرار ساخت و از سوی دیگر در کلیه سطوح فرهنگی، فلسفی، اجتماعی و تکنولوژی منعکس است و بیشک جهانی رنگارنگ و به غایت متلون پدیده آورده به طوریکه اولین نتیجه محتوم آن، ظهور حوزه اختلاط و دورگه سازی همگانی است. کتاب افسون زدگی جدید هویت چهل تکه و تفکر سیار سیر وسفری است در دل این آشفتگی و دگرگونی که میکوشد شاید از پس این پراکندگی ، نظامی منسجم بیاید و در دل این چندگونگی به گونهای همبستگی متقابل همه جانبه دست یابد.
بتهای ذهنی و خاطره ازلی
کتاب حاضر در بردارنده نوشتارهایی است که به گونه مقالات و خطابهها در طی این سالها تحریر شده است. یکی از محورهای اندیشه نویسنده ایران از دیدگاه فرهنگ و تمدن میباشد. از بعد جغرافیایی ایران جزیی از تمدنهای بزرگ آسیایی است دیدی که ایرانیان از مبدا طبیعت و انسان داشتهاند نزدیکتر به بینش سایر تمدنهای آسیایی است تا به دید آخرین مراحل تحولی تفکر غربی. از این رو در هر گفتوگویی با غرب،سایر تمدنهای آسیایی نیز کم و بیش هم صدا هستند و علیرغم اختلافات فاحشی که از لحاظ توسعه صنعتی و پیشرفت اقتصادی میان این تمدنها موجود ا ست. ما با فرماندگان تمدنهای بزرگ آسیایی نسبت به غرب در یک گردونه تقدیر تاریخی قرار گرفتهایم. سنجش دقیق این تقدیر تاریخی و بررسی تحولاتی که در شرف گذراندن آنیم، با تطورات ژرفتری که ممکن است در آینده نزدیک بنیاد جوهری تمدنهای ما را یکسره دگرگون کند. امری است که باید هم اکنون متفکران این قاره کهن را به خود مشغول سازد.
داشناک-خویبون
نگاهی به همپیمانی ارمنیها و کردها در شورش آرارات
با نگاهی به خاورمیانه و غرب آسیا به ویژه از منظر سیاسی برای هر پژوهش مسائل تاریخی و سیاسی ثابت میشود مساله کردها یکی از اموری است که تا به حال لاینحل مانده. برخوردهای نامنظم که گهگاه رخ میدهد نشان از این معضل در خاورمیانه میباشد. تحرکات سیاسی و اجتماعی جوامع کرد در طول زمان همیشه به نوعی تحت تاثیر ساختار ایلی و عشایری این جوامع بوده است. یکی از ویژگیهای این دوره گذارسعی و تلاشی بود برای ارائه برآوردی از یک آرایش سیاسی جدید در منطقه. کتاب حاضر به قلم کاروساسونی که از نقطه نظر ارائه یک شمهای تاریخی از مباحث مطرح در این مجموعه میتوان با ارزش دانست.
خاطراتی از عملیات نظامی
در آذربایجان،کردستان و بلوچستان
در یک دوره از تاریخ معاصر ایران یعنی در فاصله فروپاشی سلسله قاجار تابر آمدن و شکلگیری یک نظام جایگزین به صورت پادشاهی پهلوی، نیروهای نظامی نقش مهمی در تحولات سیاسی کشور ایفا کردند، در دسترس نبودن اسناد و مدارک این حوزه به خصوص از تحولات ایران معاصر باعث شده است که این رنگ و نقش تا حدود زیادی ناشناخته بماند. تا رفع این کاستی یعنی تا فراهم آمدن زمینه دسترس پژوهشگران به اسناد و مدارک آرشیوهای نظامی و انتظامی جز استفاده از اسناد و خاطرات شخصی چهرههای نظامی راه دیگری برجای نیست. این مجموعه علاوه بر توصیف پارهای از مهمترین عملیات نظام جدید در اعاده حاکمیت مرکز بر پارهای از حوزههای ایلی و عشایری در آذربایجان،کردستان و بلوچستان در فاصله سالهای ۱۳۰۲ تا ۱۳۲۰ است.
آرمان/ بیژن تلیانی