این مقاله را به اشتراک بگذارید
انتشار چاپ دوم «ترور در بهارستان»
چاپ دوم کتاب ترور در بهارستان (پژوهشی نو درباره اندیشه، زندگی و ترور واعظ قزوینی، به انضمام اشعار او) تالیف مهدی نورمحمدی توسط انتشارات نامک منتشر شد.
با توجه به اینکه نقش واعظ قزوینی در تاریخ معاصر و بهویژه جریانات فکری چپ مغفول مانده و علت ترور او هم بهوضوح روشن نشده است، نگارنده این کتاب تصمیم گرفت در این خصوص به تحقیق پرداخته و حاصل این پژوهش، کتاب «ترور در بهارستان» است که چاپ دوم آن، همزمان با نودمین سالگرد ترور واعظ با اضافات و تجدید نظر در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است. درباره میرزایحیی واعظ قزوینی؛ شاعر، ادیب، فرهنگی، روزنامهنگار و فعال سیاسی که در شب هشتم آبان سال ١٣٠۴ خورشیدی توسط عوامل مخفی نظمیه رضاخانی در مقابل بهارستان به قتل رسید، تحقیق چندانی صورت نگرفته و حتی عدهای از مورخین با پیروی از نظر ملکالشعرای بهار، بر این عقیدهاند که او به اشتباه به جای بهار کشته شده است. این کتاب علاوه بر ارایه اطلاعات تازهای درباره زندگی واعظ قزوینی، با توجه به قرائن و شواهد به دست آمده اینطور نتیجهگیری میکند که واعظ نه به خاطر شباهت با ملکالشعرای بهار، بلکه به دلیل ترویج عقاید اقتصادی سوسیالیزم و کمونیزم و نوشتن مقالاتی در انتقاد از رضاخان به قتل رسیده است.
کتاب «ترور در بهارستان» در سه فصل «زندگی و ترور واعظ»، «سیری در روزنامه نصیحت» و «اشعار واعظ» شامل ٣ غزل، ٣٠ رباعی، ٩ قصیده و یک ترجیعبند منتشر شده است.
روزنامه نصیحت، یکی از شش روزنامهای بود که حزب کمونیست ایران در سالهای ١٣٠٠ تا ١٣٠۴ در کشور منتشر میکرد. در شماره اول این روزنامه به مناسبت درگذشت لنین، پیام تسلیتی از سوی واعظ منتشر شده است.
در اشعار واعظ مضامین عارفانه یا عاشقانه و همچنین استفاده مکرر از صنایع ادبی آنگونه که مرسوم شاعران است مشاهده نمیشود. او در این اشعار قریحه ادبی خود را در خدمت طبقات محروم قرار داده و با این حساب اشعارش غالبا در جهت آرمانهای سوسیالیستی و دفاع از منافع دهقانان و کارگران و در یک کلام زبان حال زحمتکشان و رنجبران است. به همین دلیل، اشعار او را میتوان همچون اشعار لاهوتی و فرخی یزدی در زمره ادبیات کارگری محسوب کرد.
کتاب «ترور در بهارستان» در ٣۶٨ صفحه با دو قطع وزیری و جلد سخت به چاپ رسیده است.