این مقاله را به اشتراک بگذارید
‘
نشست نقد و بررسی کتاب «دموکراسی یا دموقراضه»، اثر سیدمهدی شجاعی با حضور ابوالفضل زرویی نصرآباد و محمدرضا گودرزی عصر روز ۲۷ بهمن ماه، در فرهنگسرای گلستان برگزار شد.
به گزارش مد و مه به نقل از الف کتاب؛ سید مهدی شجاعی در این نشست با اشاره به جایگاه نقد در جامعه گفت: جامعه ما به شدت دچار خلأ نقد منصفانه و مشوقانه است و نویسنده ها گاهی خود را با منتقد محک می زنند. در واقع منتقد جدی خیلی کم داریم و نویسنده نمی داند باید مشکلات خود را چگونه حل کند.
شجاعی افرود: شایستهترین افراد برای نقد این کتاب همین دو بزرگوار هستند، چون همه چیز را با مبانی و اصول خود میسنجند. نویسنده تصمیم نمیگیرد اثر خود را در وجوه خاصی دستهبندی کند، بلکه این منتقد است که اثر را دستهبندی میکند.
وی با اشاره به نقایص دموقراضه عنوان کرد: حاکمیت دموقراضیسم به مراتب خطرناکتر از اصل دموقراضه است. این بازی و چرخه همیشه ادامه دارد و اساس دموقراضه بنابر عوام فریبی است و علاوه بر عوام خاص، عوام عام را نیز فریب میدهد.
این نویسنده در پایان گفت: طی این سالها تمرکز بر دموقراصه بیشتر بوده و وجه دیگر آن مغفول مانده است. آنهایی که در جایگاه دموقراضه هستند، تافته جدابافته نیستند و جزو مردم به حساب میآیند. به هر حال قدرت جذابیتهای خود را دارد و کسی که صاحب قدرت است سعی در حفظ آن دارد.
در ادامه ابوالفضل زرویی نصرآباد گفت: مردم ایران تمایل چندانی به شعر و شاعری ندارند و همیشه برای ما ترین ها مانند بهترین نویسنده و …. مهم بوده است. متاسفانه در عرصه رمان و کتاب های معاصر هم دچار آفتیم و اگر نام چند کتاب را بگوییم بسیاری آن را نخوانده اند. معتقدم دموقراضه تنها رمان طنز سیاسی فارسی با نگاه جهانی است.
وی افزود: هیچ بخشی از این کتاب هزل و هجو ندارد و هر قسمتی از آن را باز کنید با نکته ای رو به رو می شوید. همه آنچه در این کتاب است در دنیا مصداق دارد و زبان آن بومی است. مخاطب این کتاب میداند که نویسنده در محتوای غربی رشد نکرده و برای خود اعتقاداتی دارد. این کتاب یک درسنامه برای طنزپردازان برای آموزش گفتن ناگفتنیها است.
زرویی عنوان کرد: این کتاب خلاف رده سنی که برای نوجوان عنوان شده نیست بلکه برای اهل حاکمیت و دانشمندان مفید است. شجاعی نکاتی در این کتاب گنجانده که آدم برای کشف آن ذوق میکند بدون آنکه تمنای تجلی داشته باشد.
وی در پایان صحبت های خود گفت: قانون گذاری های دموقراضه امروز میان فلاسفه اخلاق رایج است و میگویند گسترش دموکراسی معادل گسترش دموکراسی اخلاق است. راوی در شروع فصل ماجرای این کتاب مدام ماجرا را به تأخیر میاندازد و برای شروع یک بازیگوشی خاص دارد. همچنین تمثیل ها در این کتاب تشخص زمانی و مکانی ندارند و در همه جا حضور دارند. کار مهم این کتاب آن است که هم مخاطب نخبه گرا و هم عادی را در بر میگیرد.
در ادامه این جلسه نقد گودرزی درباره«دموکراسی، دموقراضه» بیان کرد: این کتاب یک رمان تمثیلی طنزآمیز همرا با غریضه اعتراض است و اعتراض را به هنر تبدیل می کند. جهان این داستان قید و بندی ندارد و به گونه ای است که رو به روی دیدگاه رسمی یعنی هم گفتمان قدرت و هم گفتمان نخبگان ادبی قد علم می کند.
وی افزود: این کتاب از افسانه، حکایت و تاریخ نیز استفاده می کند و این باعث تفاوت دیدگاه آن می شود. همچنین این کتاب یک صدا دارد که راوی در جایگاه برتر است و خصلت داستانی کتاب تحت سلطه مفهوم و ساختار شکنی مباحث است.
این منتقد خاطرنشان کرد: داستان کتاب از کنایه و طعنه استفاده میکند؛ یعنی جملهای مینویسید و معنای معکوسش مورد نظر ماست. معمولا زمانی به این نکته میرسیم که نمیتوان آشکارا درباره آن صحبت کرد.
‘