این مقاله را به اشتراک بگذارید
مردم چراغ سینماها را روشن نگه داشتند
فروش ۸۵ میلیارد تومانی فیلمها از ابتدای سال تاکنون
علی مطلبزاده
امسال سال سینماست و قرار است سال سینما بماند. آمار خوب در فروش فیلمهای سینمایی ایران که در سهماهه اول امسال رکورد جدیدی را به نام خود ثبت کرده بود در نخستین ماه تابستان و اضافه شدن فیلمهایی همچون «بارکد» ساخته مصطفی کیایی، «رسوایی ٢» مسعود دهنمکی و «دراکولا» ساخته رضا عطاران به چرخه اکران ادامه پیدا کرد و این فیلمها با فروشهای پنج میلیاردی، سه میلیاردی و دو میلیاردی رقم فروش کل فیلمها را از ابتدای امسال به ٨۵ میلیارد تومان رساندند. در حالی که تنها یک ماه از تابستان گذشته، سینماهای کشور روزهای شلوغی را پشت سر میگذارند و بر اساس برآورد اعلام شده تا اینجای کار سینماهای کشور با این میزان فروش رکورد زدهاند و بهطور متوسط هر هفته بیش از پنج میلیارد تومان فروش داشتهاند. در این بین البته فیلمهای یک میلیاردی هم کم نیستند و حالا اکران فیلمهایی مثل «ایستاده در غبار» امیرحسین مهدویان تا «آااادت نمیکنیم» ساخته ابراهیم ابراهیمیان که رقم فروش یک میلیارد را بعد از چند هفته اکران به نام خود ثبت کردند، نشان میدهد سلیقه مخاطبان سینمایی هم دچار تغییراتی شده است.
در این میان «بارکد» ساخته مصطفی کیایی شرایط متفاوتتری را تجربه میکند. این فیلم در ۳۷ روز نمایش و با در اختیار داشتن ۷۵ سالن سینمایی به فروش پنج میلیارد و ۶۰ میلیون تومانی رسیده است. در آخرین ساخته مصطفی کیایی که یکی از متفاوتترین فیلمهای او در مقایسه با «ضد گلوله» یا «عصر یخبندان» هم محسوب میشود؛ بهرام رادان، سحر دولتشاهی، پژمان بازغی، بهاره کیانافشار، محسن کیایی و رضا کیانیان بازی میکنند. «بارکد» فیلمی کمدی از جنس ساختههای کیایی است و او تلاش کرده است در این فیلم نقاط ضعف فیلم قبلی خود «عصر یخبندان» را جبران کند. این فیلم با توجه به حضورش در سیوچهارمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر در هیچ بخش نامزد دریافت سیمرغ نشد و بنابراین معادلات مربوط در مورد فیلمهای پرفروشی مثل«ابد و یک روز» را که به خاطر کسب بیشترین سیمرغ از جشنواره فیلم فجر از همان آغاز اکران برای آن فروش میلیاردی برآورد میشد، به هم زد.
«دراکولا» ساخته رضا عطاران با در اختیار داشتن ۵۲ سالن سینمایی و تنها با ۱۶ روز نمایش به فروش دو میلیارد و ۵۰ میلیون تومان رسیده است. با توجه به حضور رضا عطاران، بازیگر- کارگردان پرفروش سینمای ایران در این فیلم از همان ابتدا فروش بالایی برای این فیلم پیشبینی میشد. هر چند رضا عطاران تا اینجای کار هم نام خودش را به عنوان پرفروشترین چهره سینمای ایران در سال جاری ثبت کرده است. «من سالوادور نیستم» با بازی او که به عنوان یکی از فیلمهای اکران نوروزی در نظر گرفته شده بود در مجموع بیش از بیستوپنج میلیارد فروخت و فروش خوب سینما را در سال جدید کلید زد. اگرچه با مقایسه فروش فیلمهای «من سالوادور نیستم» و «دراکولا» نشان میدهد که رضا عطاران همچنان در حضورش به عنوان بازیگر در یک فیلم موفقتر از وقتی است که خودش هم کارگردانی فیلم را برعهده میگیرد.
فروش «رسوایی ۲» تازهترین ساخته مسعود دهنمکی که در ادامه «رسوایی» ساخته شده در ۷۱ روز نمایش در ۳۱ سالن سینمایی به ۳ میلیارد و ۱۱۰ میلیون تومان رسیده است. این میزان فروش، در مقایسه با دیگر فیلمهای این کارگردان بسیار کمتر بود. اما آیا به قول دهنمکی در حق این فیلم اجحاف شده است؟
قسمت اول «رسوایی» هم بر اساس اعلام سایت فارابی در تهران بیش از دو میلیارد و ۵٠٠ میلیون تومان فروش داشت. با این حساب به نظر میرسد ساخت سری دوم و سوم فیلمهای موفق ممکن است چندان با موفقیت در گیشه روبهرو نشود.
«آااادت نمیکنیم» ساخته ابراهیم ابراهیمیان هم توانست در ۴۴ روز نمایش و در اختیار داشتن ۴۰سالن به رقم ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومانی برسد. این فیلم روایت داستانی از دو خانواده متوسط است که زمانی پرداختن به آن در سینما رقم فروش بالایی را برای فیلم به همراه داشت. بازی دو چهره سینما یعنی هدیه تهرانی و محمدرضا فروتن در این فیلم هم از جمله مواردی بود که انتظار فروش بالایی را برای این فیلم ایجاد کرده بود. حالا باید دید این فیلم در ادامه میتواند با توجه به این موارد فروش چند میلیاردی را در پرونده خود ثبت کند یا نه. «دختر» به کارگردانی رضا میرکریمی دیگر فیلم در حال اکران این روزهاست که در ۲۳ روز اول اکران با در اختیار داشتن ۴۴ سالن نمایش ۷۰۰ میلیون تومان فروش داشته است و بدون شک این فیلم هم در روزهای آینده فروش میلیاردی را تجربه خواهد کرد.
«زاپاس» ساخته برزو نیکنژاد فیلمی است که در جدول فروش در رتبه آخر ایستاده است. این فیلم تا اینجای کار با در اختیار داشتن ۳۸ سالن سینما در تهران ۶۲۰ میلیون تومان فروش داشته است. این میزان فروش کم در حالی برای یک فیلم کمدی از جنس «زاپاس» رقم میخورد که تا همین چند سال پیش فیلمهای کمدی از این جنس فروشهای میلیاردی را تجربه میکردند. نگاهی به آمار و ارقام فروش سینمای ایران در سال ٩۵ نشان میدهد، ذایقه مخاطب تغییر کرده است. با استقرار دولت یازدهم، سازمان سینمایی تلاش خود را به کار گرفت تا اکران برابری را به تولیدات سینمای ایران بدهد. در این میان شورای صنفی نمایش، با در نظر گرفتن فیلمهای متفاوت و موضوعات مختلف در چینش اکران، معادلات فصل خوب اکران فیلمها را برهم زد و حالا تمام کارگردانها و تهیهکنندهها متقاضی اکران فیلمهایشان در همه فصلها و ماههای سال هستند. با این همه نوروز همچنان طلاییترین فصل اکران فیلمهای سینمایی است.
اما فروش خوب سینمای ایران در طول چهار ماه پایان ماجرا نیست. مخاطبان سینما منتظرند تا آخرین ساخته اصغر فرهادی را روی پرده سینماهای ایران ببینند. این اتفاقی است که تا یکی دو ماه دیگر خواهد افتاد و با توجه به تجربههای موفق فیلمهای فرهادی در فروش داخلی هنوز هم باید منتظر رکوردشکنی بیشتر در فروش سینماها در سال جاری بود. رکوردی که شاید بتوان با توجه به میزان فروش سینماها در چهار ماه ابتدایی سال رقمی حدود ۱۱۰ میلیارد تومان را برای پایان تابستان سینمای ایران درنظر گرفت.
اعتماد