این مقاله را به اشتراک بگذارید
واکنش هنرمندان به توهین نشریه یالثارات
تندروی دلواپسان دامن جشن حافظ را گرفت
الهام نداف
شانزدهمین جشن سینمایی حافظ به دبیری علی معلم با تیتر روزنامه «یالثارات» به حاشیه کشیده شد. هنرمندان بسیاری شامگاه شنبه دوم مرداد ماه پا روی فرش قرمز این جشن گذاشتند و نوع پوشش و طراحی لباس اهالی سینما و تلویزیون، مورد اعتراض این نشریه قرار گرفت.
یالثارات با انتشار عکسهای این مراسم به صورت سیاه و سفید، در تیتر کلمهای را به کار برد که چندی پیش مسعود فراستی از آن درباره یک فیلم سینمایی روی آنتن برنامه زنده تلویزیونی استفاده کرد. یالثارات نوشت: «هر مردی که زنش خود را آرایش کند و با آن حالت از منزل بیرون آید، آن مرد دیوث است.»
بعد از انتشار این مطلب، شبکههای مجازی اقدام به بازنشر آن کردند تا جایی که علی معلم به عنوان برگزارکننده جشن حافظ نخستین واکنش را نشان داد. او با بیان این مطلب که آیا میشود در روزنامه فحش هم نوشت و به آدمها توهین کرد، این برخورد را غیر فرهنگی و سیاسی دانست و از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، جامعه هنری و خانه سینما درخواست کرد با چنین پدیدهای برخورد کنند و واکنش نشان دهند. به گفته او تلقی عمومی از این پیشامد این است که مدعیالعمومی وجود دارد و هیچ فرد و سازمانی حق چنین کنشهایی را ندارد و در واقع اکنون موضوع اعاده حیثیت است.
بعد از این واکنش، زمزمههایی مبنی بر تنظیم بیانیه توسط خانه سینما، در برخی سایتهای خبری پیچید. برخی منابع آگاه نیز از واکنش وزارت ارشاد خبر دادند اما واکنشها به این توهین، به چند یادداشت از هنرمندان ختم شد. امیر جعفری بازیگر سینما و تلویزیون، یکی از معترضان به مطلب نشریه یالثارات بود که در صفحه شخصی خود نوشت: «خدایا ما به کجا شکایت ببریم؟؟ توهین تا این حد؟»
همچنین امیرحسین علم الهدی که از حاضران در این جشن بود در یادداشتی کوتاه با بیان اینکه چنین واژهای مربوط به کدام آموزه اخلاقی و دینی ایرانیان است، کسانی را که چنین بیمحابا بچه مسلمانها را تحقیر میکنند و با فرهنگ ما چنین کردهاند، لعنت کرد. این کارشناس فرهنگی و عضو شورای سیاستگذاری گروه هنر و تجربه همچنین کسانی که بگم بگمها را راه انداختند و به اسم مسلمانی و اسلام چنین روایاتی را جعل میکنند، مقصر اصلی وارد شدن این ادبیات به فرهنگ ایران دانست.
ستاره اسکندری، بازیگر سینما وتلویزیون که در شب حافظ تندیس بهترین بازیگر زن این جشن را به خانه برده بود، از دیگر هنرمندانی بود که به انتشار مطلب وقیحانه نشریه یالثارات واکنش نشان داد. او در متن یادداشت خود عنوان کرد باید براى تنهایىمان سیاه بپوشیم، براى از دست دادن فرهنگ و ادبیات پرافتخارمان. دلخوش بودم ازگرفتن تندیس حافظ که دیدن تیتر وقیحانه یک مثلا روزنامه مرا به بهت فرو برد، براى جشنى که به نام حضرت حافظ مزین است وتنها گناهش مستقل بودن است و فریاد زدن تخصص در این حرفه.
رضا داوودنژاد نیز با تحسین جشن حافظ برای قدردانی از یک عمر فعالیت هنری جمشید هاشمپور در زمان حیات این هنرمند، تاسف خود را برای توهین به هنرمندان و قرار گرفتن اخبار این توهین در صدر اخبار سایتهای خبری و رسانهها، اعلام کرد.
در این میان اما واکنش مهران غفوریان و انتشار عکس او در کنار همسرش که با پتو خود را پوشانده بود، بیش از مطلب اصلی نشریه یالثارات در شبکههای مجازی دست به دست شد. غفوریان این کار را در اعتراض به انتشار عکسی از خود و همسرش روی فرش قرمز جشن حافظ در نشریه یالثارات منتشر کرد. نشریه یالثارات پس از چندین بار توقیف در دی ماه ١٣٩۴ از سوی هیات نظارت بر مطبوعات لغو مجوز و پرونده این رسانه برای رسیدگی به قوه قضاییه ارجاع داده شد، اما «دستور موقت» انتشار این نشریه از سوی مقام قضایی صادر شد و یالثارات ادبیات خود را از سر گرفت. با همه اینها سکوت خانه سینما به عنوان تنها نهاد مدافع حقوق سینماگران، از جمله نکات قابل تامل این حاشیه سینمایی است. سینمایی که ظاهرا سرنوشتش با ادبیات سخیف گروههای تندرو رقم خورده است.