این مقاله را به اشتراک بگذارید
بهترین کتابهای سالی که گذشت
بخش ششم: تکمله بخش پنجم! / تاریخ اروپا
تولد اروپا و تاریخ اروپا
حمید رضا امیدی سرور
تولد اروپا / ژان لوگوف / ترجمه احمد عقیلیان / مینوی خرد
این کتاب ارزشمند که توسط ژان لوگوف مورخ نامی فرانسوی نوشته شده است، به عنوان دومین کتاب از مجموعه شکل گیری اروپا است که به همت نشر مینوی خرد منتشر شده است. از این مجموعه پیشتر تاریخ تحریف شده اروپا به فارسی ترجمه شده بود. ژان لوگوف مورخی است با کارنامه ای پرو پیمان به ویژه در زمینه اروپای قرون وسطی که حوزه تخصص او نیز به شمار می رود.
تولد اروپا یکی از چند کتاب تازه ای است که نشر گزیده کار و پر وسواس مینوی خرد به بازار فرستاده است. پس از انتشار کتاب اگر چه مترجم نسبت کم و کیف ویرایش آن اعتراض داشت، اما به هر حال کتاب از ترجمه ای مقبول برخوردار است. پیش از این نیز ترجمه ای دیگر از کتاب حاضر توسط نشر کویر منتشر شده بود.
تاریخ اروپا / سرژ برستاین، پیر میلزا / ترجمه پیروز ایزدی / نشر ثالث
این کتاب که در واقع اواخر سال ۹۴ منتشر شد اما در سال ۹۵ به دست نگارنده رسید. به دلیل جذابیت آن و ایضا اهمیتی که داشت حیفم آمد در لیست کتابهای تاریخ جهان بدان اشاره ای نکنم. یکی از مهمترین ویژگی های کتاب تازگی آن است. در واقع نویسندگان تاریخ اروپا را از اواخر قرن نوزدهم تا اوایل قرن بیست و یکم روایت و تحلیل کرده اند. نویسندگان کتاب دو استاد برجسته فرانسوی در حوزه تاریخ هستند که تجربیات خود را در قالب این کتاب جذاب به مخاطبان ارائه کرده اند.
این درست که تاریخ اروپا در صد و بیست سال اخیر خلاصه نمی شود، اما بیستم نقطه عطف تاریخ اروپا بوده است؛ قرنی که با فروپاشی امپراتوری های بزرگ آغاز می شود با اتحاد کشورهای اروپایی به پایان رسید. نویسندگان کتاب با نگاهی تاریخ نگارانه و تحلیلی نشان می دهند چگونه رخدادهای کوچک و بزرگ تاریخی منشاء تغییر و تحول های جدی تاریخی بوده اند.
2 نظر
فروشنده
آفا برگرد به دنیای رمان . . . گرفتار تاریخ و فلسفه شده ای . .
. خداوکیلی این کتابها را میخوانی یا فقط تورق مینمایی؟
امیدی سرور
فروشنده عزیز
دیر دانستم که برای درک بهتر ادبیات باید به دانش های دیگر هم مسلح بود! بخصوص فلسفه و تاریخ.
بهترین منتقدان ادبی این روزگار نیز از جمله کسانی هستند که به قدر کفایت اندوخته ای از فلسفه و تاریخ و پاره ای دیگر از حوزه های علوم انسانی دارند. البته غرض خواندن تخصصی نیست اما لااقل اینکه از درک متون جدی این حوزه عاجر نباشیم.
از این بابت به جد توصیه می کنم اگر فرصتی داشتید بد نیست گریزی در آن باب زدن.
در این روزگار فاصله ها بین این حوزه ها کم شده است. برای درک زیبایی شناسی ادبی و هنری باید فلسفه دانست.
برای نمونه برای درک قوت و ضعف رمانهایی همچون «گود» یا کار تازه یزدانی خرم باید دانست در تاریخ معاصر چه اتفاقهایی افتاده.
اما فارغ از همه اینها…
صاحب این قلم برای گذران زندگی مجبور شده ام به صورت جدی تری وارد حوزه نشر و کتاب بشوم. از همین سبب از سرشانس یا اجبار مجبورم کتابهای دیگری راهم بخوانم و گاهی هم به قول شما تورق کنم. اما از شما چه پنهان برکات فراوانی برایم داشته است که شرحش بماند برای زمانی مناسب.