این مقاله را به اشتراک بگذارید
همایون اسعدیان، کارگردان فیلم «یک روز بخصوص» به صحبتهای مدیرعامل بنیاد اهدای عضو ایرانیان درباره تاثیرات منفی این فیلم روی فرهنگ اهدای عضو واکنش نشان داد. کتایون نجفیزاده، مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان پیش از این در واکنش به فیلم در حال اکران «یک روز بهخصوص» که در آن موضوع دلالی و لابیگری در اهدای عضو به تصویر کشیده شده اعلام کرده بود که ساخت چنین فیلمهایی در تضعیف فرهنگ اهدای عضو که یک فرهنگ نوپا در ایران است موثر است و خانوادهها با تماشای این فیلم و احساس وجود لابیگریها از اهدای عضو عزیزانشان منصرف میشوند. یک روز بعد از این صحبتها در خبرها اعلام شد که نجفیزاده از فیلم «یک روز بخصوص» شکایت کرده و خواستار توقف اکران فیلم شده است. این خبری بود که همایون اسعدیان، کارگردان فیلم «یک روز بخصوص» هم آن را تایید کرد. در این شکایت مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان عنوان کرده بود که دلالی قلب پایه و اساس علمی ندارد. اما همایون اسعدیان در تازهترین صحبتهایش در واکنش به این شکایت اعلام کرده که به جز شورای پروانه نمایش هیچ شخص، نهاد یا ارگانی حق اجتهاد یا اظهارنظر درباره اکران شدن یا نشدن یک فیلم را ندارد. کارگردان «یک روز بخصوص» با اشاره به شکایتی که از طرف کتایون نجفیزاده، مدیر انجمن اهدای عضو ایران، درباره این فیلم مطرح شده گفته که «ما در هیچ بخشی از فیلم «یک روز بخصوص» ادعا نکردهایم که یک داستان واقعی را روایت میکنیم، اگرچه مدعی هم نمیشوم که چنین اتفاقاتی (فروش اعضای بدن و دلالی) در ایران نمیافتد.» اسعدیان با اشاره به اینکه من یک فیلم پلیسی یا معمایی نساختم که بخواهد ردیابی کند آیا در لیست پیوند قلب میتوان دست برد یا خیر، توضیح داد: « اگر این کار را کرده بودم، یک داستان دیگر ساخته میشد. در واقع در فیلم «یک روز بخصوص» با فرض اینکه اگر چنین اتفاقی رخ دهد، مسوولیت فردی ما در برابر آن چیست، به موضوع پرداختهایم تا به این ترتیب تماشاگر را به فکر بیندازیم و به چالش بکشیم. بنابراین در هیچ کجای فیلم «یک روز بخصوص» ماجرای اینکه سرنخی از دلالی عضو به کجا وصل میشود پیگیری نشده است بلکه موضوع اصلی به چالش کشیدن یک آدم آرمانگرا است که مجبور به تصمیمگیری میان یک انتخاب اخلاقی و غیراخلاقی میشود.»
نجفیزاده در صحبتهایش با اشاره به اینکه فیلم «یک روز بخصوص» که اهدای قلب و وجود دلالان عضو را به تصویر میکشد از تذکر انجمن اهدای عضو به عوامل سازنده این فیلم سینمایی و اعلام آمادگی برای مشاوره برای تغییرات جزیی در فیلمنامه حرف زده بود. او از وعده اسعدیان برای مراجعه به انجمن هم صحبت کرده بود تا در مورد ساخت این فیلم مشورتهای لازم را انجام دهد. این اتفاقی بود که به گفته مدیرعامل بنیاد اهدای عضو ایرانیان رخ نداد تا در نهایت اکران این فیلم باعث شود ابهامات بسیاری درباره اهدای عضو در جامعه ایجاد شود. او با اشاره به سوژه فیلم اسعدیان گفته بود: «قلب یکی از اعضایی است که تحت شرایط خاص به فرد مورد نیاز اهدا میشود، بدین صورت که حتما باید از فردی که دچار مرگ مغزی شده دریافت شود و قلب اهدایی نیز باید در شرایط خاص نگهداری و بلافاصله پیوند شود، بنابراین وجود دلال در این حوزه غیرممکن است و هیچ فردی نمیتواند این عضو را از فرد زنده دریافت کند.» اما واکنش اسعدیان به این صحبتها هم در نوع خود جالب است: «بسیار خوشحالم از اینکه بنیاد اهدای عضو به کاری که میکند، اینچنین حساس است و به فیلمی که ما ساختهایم هم حساسیت نشان میدهد. این بنیاد میتواند فیلم ما را نقد کند و بگوید غیرواقعی است، اما اینکه چنین بنیادی یا هر نهاد دیگری خودش را در مرحله اجتهاد قرار دهد و بگوید یک فیلم اکران شود یا نشود، دقیقا مشکلی است که در سینمای ما وجود دارد، در حالی که در این سینما شورای پروانه نمایش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که متشکل از نمایندگان نهادهای مختلف است درباره اکران فیلمها تصمیمگیری میکند و بالاترین مرجع برای تشخیص و صدور مجوز است.»
همایون اسعدیان خواسته بنیاد اهدای عضو ایرانیان در مورد توقف اکران فیلمش را منطقی ندانسته است: «اگر امروز بنیاد اهدای عضو فکر میکند، میتواند این فیلم را از پرده سینما پایین بکشد، فردا هر جای دیگری میتواند خواستار توقیف فیلمی شود که آن را مخالف با اهداف و مواضع خود میداند. این مشکل فعلی سینمای ایران است که یک ارگان یا نهاد میتواند مدعی شود بنابه غیرواقعی بودن یک فیلم از اکران آن جلوگیری شود.» اسعدیان با اشاره به صحبتهای نجفیزاده توضیح داد: «برای من جای تعجب است که مدیر بنیاد اهدای عضو مدعی است، پس از جشنواره به آقای ایوبی (رییس وقت سازمان سینمایی) نامه داده تا از اکران فیلم «یک روز بخصوص» جلوگیری شود و من نمیدانم چه کسی به چنین نهادی اجازه داده چنین کاری کند و در این باره خود را مجتهد بداند؟!» او در ادامه صحبتهایش به فیلم «طلا و مس» اشاره کرده و از نقدهای تندی که به سوژه این فیلم یعنی بیماران مبتلا به اماس شده بود حرف زده است: «من از هر نقد تندی به فیلمم استقبال میکنم اما تاکید میکنم اجتهادی را که بخواهد صلاح بداند یک فیلم اکران شود یا نشود در حیطه وظایف مدیری همچون مدیر بنیاد اهدای عضو نمیدانم و معتقدم در این باره تنها مرجع شورای پروانه نمایش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که اگر اینطور نباشد، پس باید وزارت ارشاد را تعطیل کرد. » او در پایان صحبتهایش به این موضوع هم اشاره کرده که برای ساخت فیلم «یک روز بخصوص» تحقیقاتی را هم درباره دلالان عضو انجام داده است.
اعتماد