این مقاله را به اشتراک بگذارید
دل همهمان درد میکند!
احسان راسخی
دستگاه گوارش نوشته آیین نوروزی شروعی تکان دهنده و تاثیرگذار دارد. اتفاقی ناگهانی که در طول رمان مدام در ذهن شخصیت اصلی داستان تداعی میشود. گویی از کابوس آن رهایی ندارد. به همین نسبت خواننده کتاب نیز با این اتفاق ناگهانی یکباره خود را در دل داستان مییابد. یک تصادف دلخراش که به مرگ تعدادی جوان منجر میشود: «ترسناک است که خودت مرده باشی، اما خونت هنوز کار خودش را بکند و قطره قطره بریزد روی زمین».
آیین نورزوی (متولد ۱۳۶۹) آغازی موفق در داستان نویسی داشته، انتشار اولین مجموعه داستانش دو جایزه ادبی بوشهر و هفت اقلیم را برای او به ارمغان آورده است. اغلب داستانهای این مجموعه که پیشتر در همشهری داستان چاپ شده بودند و بالاخره با نام «آب و هوای چند روز سال» در سال ۹۲ از سوی انتشارات نگاه روانه بازار کتاب شدند. این داستانها بیشباهت به تجربههای بسیاری از ما و یا خود نویسنده نبودند، آثاری با حال و هوای جوانگرایانه که از زندگی پسری جوان در فضایی شهری حکایت میکنند. آیین نوروزی به همین سادگی خودش را در قالب راوی داستان میگذارد و روزهایش را تعریف میکند. ماحصل اینگونه داستانها القای حس واقعی بودن و لمس راحتتر فضا به مخاطب است. «دستگاه گوارش» عنوان تازهترین کتاب نوروزی است که به تازگی توسط نشر چشمه به چاپ رسیده است. او این بار هم به سراغ روایت دورهای از زندگی یک جوان رفته است.
راوی اول شخص، پسری است که در راه رساندن پدر بیمارش به درمانگاه تصادفی وحشتناک را به چشم میبیند. این حادثه انرژی دراماتیک زیادی را به ابتدای رمان تزریق کرده که نویسنده برای همراه کردن مخاطب از آن بهره برده است. آیین نوروزی سعی دارد به مخاطب القا کند که همه چیز ممکن است همینطور بیمقدمه و غیر منتظره رخ دهد: ورشکست شدن ناگهانی پدر، فوت مادر، بیماری و … در نهایت سفر به آلمان.
محور اصلی این رمان بیماری عجیبی است که پدر راوی بدان مبتلا شده و برای درمانی عجیبتر به همراه پسرش راهی آلمان میشود. پیوند مدفوع، درمانی است که شاید هیچ یک از ما آشنایی با آن نداشته باشیم اما آیین نوروزی از این بیماری نادر و نحوه درمان آن فرصتی برای خلق داستانی برخوردار از ظرفیتهای دراماتیک تازه میسازد. حداقل این فایده را دارد که نویسنده نه تنها خواننده را با دادهها تازهای درباره یک بیماری آشنا میکند، بلکه از آن در خدمت تازگی فضا کلی رمان نیز بهره میبرد. همین موضوع باعث میشود «دستگاه گوارش» نه فقط در حد عنوان رمان بلکه در محتوای آن نیز اثری متفاوت با خیل آثار داستانی امروز نویسندگان جوان خلق کند.
گاه داستان طنزگونه میشود و گاه غمانگیز. همین فراز و فرودهاست که جذابیت «دستگاه گوارش» را میافزاید. شخصیت اول داستان جوانی است با روابط ضعیف اجتماعی. عدم توانایی در برقرار کردن یک رابطهی متعادل با افراد پیرامون خود یکی از مهمترین چالشهای او در زندگی بوده است. حتی در برقراری رابطه با دختر هم کلاسیش که در گذشته فرصت ابراز علاقه به او را از دست داده است و حالا میکوشد از سفر به آلمان برای درمانی پدرش، فرصت جدیدی برای برقراری ارتباط مجدد و بیان آنچه که پیشتر از عهده گفتنش برنیامده بود بسازد.
جذابیتها و غافلگیریهای داستان تا لحظه آخر ادامه دارد. در هیچ قسمتی نوروزی مخاطب را به حال خود رها نمیکند،گاه او را با ذهنیات جوان درگیر میسازد و گاه با چالشهای بین پدر و پسر. پایان بندی باز رمان تمهیدی موفق برای ادامهدار ساختن ارتباط خواننده با رمانی است که پس از پایان نیز کماکان بدان فکر میکند.
به نقل از الف کتاب
****
«دستگاه گوارش»
نویسنده: آیین نوروزی
ناشر: چشمه، چاپ اول ۱۳۹۶
۸۳صفحه ، ۸۰۰۰ تومان