این مقاله را به اشتراک بگذارید
موضعگیری سیاسی ندارم
ندا آلطیب
محمد حسینی این روزها در انتظار انتشار داستانی تازه است با نام «زمستان سرزده» و تصمیم دارد انتشار این رمان را به نشر «ثالث» بسپارد.
گرچه این رمان درباره اتفاقات سیاسی و اجتماعی سالهای اولیه بعد از انقلاب است، اما حسینی تاکید دارد که در نگارش این اثر، نگاه و موضعگیری سیاسی ندارد.
این داستان نویس در رمان تازهاش به بخشی از وقایع اجتماعی تاریخ معاصر توجه دارد. او درباره ماجراهای این رمان به «اعتماد» میگوید: وقایع این رمان از سال ۶٠ آغاز میشود، درست از زمانی که درگیریهایی بین گروهها و احزاب سیاسی در کشورمان شروع شده است. همانطور که میدانید از خرداد سال ۶٠ مساله گروهک مجاهدین مطرح میشود و بخشی از اتفاقهای رمان من در آلمان رخ میدهد، بخشی هم در اردوگاه اشرف در عراق و پارهای هم به وقایع امروز کشورمان برمیگردد.
به گفته او، همه اینها در حاشیه داستان زندگی دو پسرخاله است که یکی از آنان جذب سازمان مجاهدین میشود و در واقع با پرداختن به زندگی این دو، مروری بر اتفاقات آن سالها داریم.
در چند سال اخیر موضوع گروهک مجاهدین مورد توجه تعدادی از هنرمندان قرار گرفته و دستمایه ساخت چند فیلم سینمایی هم بوده است. هرچند که بعد از اکران این فیلمها چه در جشنواره فیلم فجر و چه در قالب نمایش عمومی، انتقاداتی نسبت به آنها وارد شد و عدهای معتقد بودند این فیلمها منصفانه نیستند و تعدادی دیگر نیز این شایبه را داشتند که برخی از این آثار سفارشی هستند و… به هر حال حرف و نقل درباره این آثار کم نبود ولی به نظر میرسد بعد از سالها، فرصتی پیش آمده برای پرداختن به این موضوع. هرچند این تردید وجود دارد که شاید نوشتن رمانی درباره چنین موضوعاتی گرفتار ممیزی شود و به سد سانسور برخورد کند اما محمد حسینی این نگرانی را ندارد و در این زمینه توضیح میدهد: «مشکل سانسور نخواهیم داشت چون این رمان بر اساس مستندات و اسناد تاریخی نوشته شده و موضوع آن درباره مسائلی است که هیچ کدام پنهان کردنی و انکار کردنی نیستند و بعید میدانم هیچ عقل سلیمی اقدامات سازمان مجاهدین را تایید کند. بنابراین بابت سانسور مشکلی نخواهیم داشت.»
او در ادامه سخنانش به این موضوع هم توجه میدهد: «آثاری که در سینما ساخته شده است، روایتهای منصفانهای نداشتهاند و بیشتر تلاش کردهاند بر اساس نیت سفارشدهنده عمل کرده و منظور او را تامین کنند ولی من تاثیر این وقایع را بر زندگی دو شخصیت که دو پسر خاله هستند، بررسی میکنم. این دو نفر قربانیان آن شرایط هستند و داستان من از این زاویه روایت میشود و اصلا موضعگیری سیاسی ندارم.»
پرداختن به گروهک مجاهدین و اتفاقات سیاسی بعد از انقلاب موضوعی است که برای بسیاری از هنرمندانی که دغدغه وقایع اجتماعی را دارند، گیرایی دارد. این هنرمندان از این بستر بهره میبرند و تاثیر آن را بر زندگی انسان معاصر نشان میدهند. اما از این وقایع سخن گفتن، چندان هم آسان نیست و گرفت و گیرهای خود را دارد و این موضوعی است که در ادامه گپ کوتاه خود با محمد حسینی از آن سخن میگوییم: «اینگونه موضوعات برای نویسندگان بسیار جذاب هستند که بخشی از این جذابیت به دلیل نزدیکی این وقایع به زندگی و تجربیات زیستی ما است ولی به هر حال این مساله هم جزو موضوعات حکومتی قلمداد میشود و نویسندگان از پرداختن به آن بازداشته شدهاند. اما حال که فاصلهای افتاده میتوان نگاهی به گذشته داشت و درباره وقایع آن سخن گفت. چراکه در سالهای اول پس از انقلاب اتفاقات عجیب و غریب بسیاری با سرعت خیلی بالا رخ داده است و شاید حالا فرصتی است که میتوان به این وقایع پرداخت.»
محمد حسینی همانطور که دغدغه انتشار کتاب تازهاش را دارد، از چاپ سوم کتاب قبلیاش نیز خشنود است. به تازگی چاپ سوم کتاب «آنها که ما نیستیم» از سوی نشر «ثالث» روانه بازار شده است. در این چاپ تازه، نظرات تعدادی از نویسندگان و منتقدان همچون جواد مجابی، حسن میرعابدینی، ارسلان فصیح، اسدالله امرایی و… بر پشت جلد کتاب نگاشته شده است. این رمان، روایت شخصیتها و جریانهای در هم پیچیدهای است که پیوندگاه آنها به گونهای نویسنده در آغاز کتاب توضیح میدهد، این است: «تنها حقیقت این رمان این است که تمام آدمهای آن، در همه بخشها، یک نفر است؛ من.»
چاپ نخستین این کتاب که در گروه داستانهای ایرانی، دستهبندی میشود، سال ٩۴ به چاپ رسیده است.
از این نویسنده که امسال چهل و شش ساله میشود، پیشتر رمانهایی همچون «آبیتر از گناه»، «کنار نیا مینا»، «نمیتوانم به تو فکر نکنم سیما»، «به دنبال امیرکبیر»، «به دنبال فردوسی» و… منتشر شده است. رمان «آبیتر از گناه» او دو جایزه ادبی هوشنگ گلشیری و مهرگان ادب را دریافت کرده است.
او در کنار نوشتن رمان برای بزرگسالان، برای کودکان و نوجوانان نیز آثاری را به نگارش درآورده است. حسینی که به عنوان ویراستار هم فعال است، کتابی را با نام «ویرایش و اهمیت آن در آثار کودک و نوجوان» نگاشته است.
به نقل از اعتماد