این مقاله را به اشتراک بگذارید
‘
نگاهی به رمان «چشمان تاریکی» اثر دین کونتز
رمانی که ظهور ویروس ووهان را پیشگویی کرده بود!
رضا تهرانی
باورکردن بعضی اتفاقها واقعا سخت است. اما اتفاق میافتند و هر چقدر هم باور نکردنی جلوه کنند، باید آنها را پذیرفت. مثل داستان جذاب رمان «چشمان تاریکی» اثر دین کونتز که چند وقتی است توسط نشر نیستان به بازار کتاب ارائه شده است. شاید اگر این رمان یک سال پیش منتشر میشد به عنوان تریلری جذاب و سرگرم کننده برای مخاطبان علاقمند به رمانهای پرحادثه (که بر بستری از مسائل علمی و تکنولوژیک رخ می دهند)، توجه آنها را برمی انگیخت. ولی این قدر کنجکاوی و هیجان در پی نداشت. اما انتشار رمان در این زمان که قریب شش ماهیست جهان گرفتار ویروس محنوس کروناست حکایت کاملا فرق می کند. بخصوص که رد پای ووهان چین در هر دو جا (واقعیت امروز و رمان نوشته شده در گذشته) به شکل بارزی دیده می شود. البته اصل ماجرا شباهت های میان آن بیشتر از این همانندی جغرافیایی هر دو رخداد (در درون و بیرون داستان) است. با این وصف خواندن رمان «چشمان تاریکی» به مراتب تاثیراتی فراتر از سرگرم کنندگی روی مخاطب داشته است. چرا که یک اتفاق برون متنی زمینه ای برای لذتی به مراتب بیشر و البته تاثیرگذارانه تر به مخاطب شده است.
دین کونتز رمان « چشمان تاریکی» در اوایل دهه هشتاد میلادی نوشته است، یعنی قریب چهل سال پیش از این، اما اگرچه رخدادهای رمان نعل به نعل با آنچه امروز اتفاق افتاده یکسان نیست اما در کلیت خود دارای شباهت هایی است که توجه بسیاری را به خود برانگیخته است؛ سوای ایران که ایران که رمان حاضر به تازگی منتشر شده است؛ در دیگر کشورها نیز پس از سالها دو باره نام نویسنده خود را سرزبانها انداخته است. دین کونتز یکی از نویسندگان پرکار معاصر است که ۱۰۵ رمان نوشتهاست و آثارش درقریب به چهل کشور جهان ترجمه شده و در مجموع، ۴۵۰ میلیون نسخه از کتابهای او در سراسر جهان به فروش رفتهاست .
«چشمان تاریکی» داستان مادری است که فرزندش را از دست داده است. اما او در رویایی فرزندش را زنده می بیند. او همچنین در عالم واقع هم نشانه هایی از زنده بودن فرزندش می یابد و این رویا سرآغاز جستجویی می شود برای یافتن فرزندش که سالهاست از او دور افتاده است. سرانجام او را در یک آزمایشگاه تحقیقاتی پیدا می کند که در آن بر روی ویروسی ناشناخته کار میکنند. محل این آزمایشگاه در ووهان چین است! همچنین رفتارهای این ویروس که توسط چینی ها ساخته شده شباهت های محسوسی با کووید۱۹ دارد و نام آن نیز ووهان -۴۰۰ است.
دین کوینز نویسنده ای است که یه نوشتن رمانهای پر هیجان شهرت دارد، این رمان نیز یک تریلر پرهیجان است که فارغ از شباهت هایش با موضوع ویروس کرونا نیز پراز تعلیق و کشش است و تماشاگر را تا انتهای کتاب با خود همراه کرده و لحظه ای آرام نمی گذارد. درواقع داشتن چنین تشابهاتی موجب لذت بیشتر مخاطب از تحقق پیش بینی هایی است که معمولا در رمانها این چنینی می توان دید. از دیگر نکات جالب توجه رمان این است که در چاپ نخست محل رخدادهای آن به جای ووهان چین شهری در شوروی سابق بود. اما در اواخر دهه هشتاد که فروپاشی شوروی محتمل به نظر می رسید نویسنده وقایع رمان را به کشور چین و شهر ووهان انتقال داد.
« چشمان تاریکی» رمانی است خوشخوان با ترجمه ای روان که در این ایام کرونا زده و گرفتار در قرنطینه نباید از لذت خواندن آن صرف نظر کرد…
‘