این مقاله را به اشتراک بگذارید
دل و دلدادگی؛ کتابهای طلایی دوباره در میان ما
حمید رضا امیدی سرور
کودکی ما در غیاب رسانه های ریز و درشت سرگرمی ساز امروز، به شکل قابل توجهی با کتاب خواندن گره خورده بود؛ حتی آنها که بعدها خیلی زود کتاب خواندن را به دلیل گرفتاریهای زندگی کنار گذاشتند، در دوران کودکی با کتاب بیگانه نبودند. از میان کتابهای آن روزگار بی گمان یکی از عزیز ترین یادگارهای ما کتابهای طلایی بود. کتابهایی که به دلیلی طرح جلد طلایی رنگشان به این اسم معروف شده بودند و هریک شماره ای داشتند که وسوسه می شدیم با گرد هم آوردن دیگر شماره ها دورهی آن را کامل کنیم. تصاویر روی جلد آنها در قیاس با دیگر کتابهای زمانه خود هم جذاب بودند و هم فاخر که ما را به خواندن دعوت می کردند.
کتابهای طلایی را در فراز و فرود روزگار کودکی دست به دست می کردیم و با اینکه هریک به داشتن شماره های بیشتر فخر می فروختیم از امانت دادن به یکدیگر دریغ نمی کردیم. سالها گذشت و با گذر ایام این کتابها مثل بسیاری از یادگارهای کودکی که از دست رفت یا کسی کتابها را به امانت برد و پس نداد! با این حال خاطرههایمان آنقدر شیرین بود که از یادآوری این خیانت در امانت دلگیر نشویم با این توجیه که آنها بیش از ما دلدادهی این کتابها بودند!
در سالهای اخیر بسیار از خود می پرسیدیم که چرا این کتابها تجدید چاپ نمی شود؟ بعدها یقین یافتیم آنها که نشر امیرکبیر را از صاحبان واقعیاش به ناحق گرفتند، درکی از کتاب و پیوندهایش با گذشته و خاطرات نسلی که با زحمات این ناشر به بار نشسته بود، نداشتند و ندارند.
اما خوشبختانه نشر نو از راه رسید و در کنار خیل کتابهای خواندنی و ارزشمندی که منتشر کرده، به تجدید چاپ کتابهای طلایی نیز همت گماشته است. این کتابها ثمره شور و شوق روزگار نوجوانی محمد رضا جعفری است، زمانی که پادر جای پای پدر گذاشتن را میآزمود. حاصل کار نیز هم از روزگار خود فراتر بود و هم در این روزگار کماکان خواندنی است.
خوشبختانه رویکرد حرفهای نشر نو شامل حال بازنشر این کتابها نیز شده، بنابراین علاوه بر حفظ ویژگی هایی که ضامن حال و هوای نوستالژیک این کتابهاست، کوشیده شده خورند این زمانه نیز باشند. از همه مهمتر اینکه در قیاس با گذشته متن آنها نیز ویراسته و پاکیزه تر شده است. در میان کتابهای طلایی آثاری از دسته های مختلف دیده میشوند؛ از رمانهای کلاسیک جهان ادبیات گرفته که متناسب با گروه سنی مخاطبان خلاصه و ساده شدهاند، داستانهای خلاصه شده ادبیات کودک و نوجوان و نیز داستانهایی از ادبیات فارسی که متناسب با این مجموعه تدارک دیده شده اند. در تهیه و ترجمه این کتابها علاوه بر جعفری به نامهای بزرگی همانند ابراهیم یونسی نیز بر می خوریم که در راستای هرچه بهتر شدن آنها با این مجموعه همکاری کرده بودند و امروز متاسفانه جای آنها خالی ست.
تاکنون نشر نو ۱۶ شماره از این مجموعه را به بازار فرستاده است و حجم قابل توجهی از آنها نیز در آینده نزدیک به بازار خواهد آمد. در این میان می توان به این عناوین اشاره کرد، اولیس و غول یک چشم، سند باد بحری، آرتور شاه و دلاوران میزگرد، فندق شکن، پشه بینی دراز، نهنگ سفید یا موبی دیک، کفش بلورین، شاهزاده و گدا، اسپارتاکوس، جزیره گنج و… شکی نیست که این روزها کتابها منتشر شده برای کودک و نوجوانان در بازار کتاب بسیار متنوع هستند و شاید بسیاری از آنها از منظر ظاهری شکل و شمایل جذابتری داشته باشند، اما کتابهای طلایی صرف نظر از بارنوستالژیک آنها می تواند نسل جدید را با خاطرات ما پیوند بزنند، خود این کتابها نیز از پتانسیل بسیاری برخوردارند که آنها در سطح بالاتری از اغلب کتابهای خوش رنگ و لعاب بازار قرار می دهد و ارزش آن را دارد که خود ما به عنوان معرف باعث آشنایی نسل امروز با این مجموعه ارزشمند باشم.