این مقاله را به اشتراک بگذارید
حبیب حسینیفر
مارسل پروست، نویسنده نامدار فرانسوی و خالق رمان معروف هفت جلدی «در جستجوی زمان ازدسترفته»، چندی پیش صد و پنجاه سالگیاش بزرگ داشته شد، با انواع و اقسام مراسم و با انتشار مقالات و کتابهای تازه دربارهٔ او و نیز ترجمهٔ برخی آثارش به زبانهای دیگر.
طرفه اینکه تا سال ۲۰۱۸ بر کسی روشن نبود که پروست شماری مقاله و یادداشت و نامه و تحقیق و اسم و اسامی را هم بر صفحاتِ پنج دفتر یادداشت ثبت کرده است؛ دفاتری که سال ۱۹۰۸ از همسر یک فعال امور بانکی هدیه گرفته بود و در جریان همین هدیه گرفتن است که برای اولین بار او از طرحش برای یک «کار بلند» (رمان «در جستجوی زمان…») خبر میدهد.
پروست ظاهراً تمایلی نداشت به انتشار مجموعهٔ آنچه در این پنج دفتر یادداشت ثبت کرده بود. سه سال پیش اما همهٔ این دستنوشتهها در بایگانی یک محقق پیدا شد که قصد داشت زندگینامهٔ پروست را بنویسد، و صحنهٔ فرهنگی فرانسه به شگفتی افتاد که تصور میکرد دیگر همهچیز را دربارهٔ پروست میداند.
القصه بخشی از این مجموعه، بهمناسبت ۱۵۰ سالگی پروست، این روزها به آلمانی هم منتشر شده با عنوان «نامهنویس پر رمز و راز، داستانهای اول پروست» (Der geheimnisvolle Briefeschreiber. Frühe Erzählungen).
دستکم شش کتاب دیگر هم اینروزها دربارهٔ پروست به آلمانی ترجمه یا بازنشر شده، از جمله خاطرات پیشخدمت او که ده سال این مرد تنها را در زندگی شخصیاش همراهی کرده بود، کتابی دربارهٔ پدر پروست، کتابی دربارهٔ درک بهتر آثار پروست، کتاب ارنست روبرت کوریتوس، نویسنده و دوست پروست که سال ۱۹۲۵ با معرفی رمان هفت جلدی پروست در صفحهٔ فرهنگی یک نشریه بیش از پیش به شناساندن و درک این اثر کمک کرد، و کتابهای دیگر.
یکی از این کتابها «نامه به همسایهاش» (Lettres à sa voisine Briefe an seine Nachbarin) نام دارد. این کتاب ۱۱۷ صفحهای دربرگیرندهٔ ۲۹ نامه است؛ سه تا به دندانپزشک همسایه و ۲۶ نامه به همسر دندانپزشک.
آپارتمانی که پروست از سال ۱۹۰۶ در بلوار هاوسمن پاریس در آن زندگی میکرد زیر مطب یک دندانپزشک آمریکایی واقع شده بود، با صداهایی از دستگاههای دندانپزشکی او که پروست را کم آزار نمیدادند.
تعمیرات در این خانه و خیابان و خانههای اطراف نیز روزگار را بر این نویسندهٔ حساس به سر و صدا تنگ کرده بودند. در همین نامهها نوشته است که آخر هفته هم که کمی اطراف آرام میشد، یک نفر با چوب میافتاد به جان فرشش و فرشتکانی میکرد یا به نحوی دیگر سر و صدا بلند بود.
القصه سال ۱۹۱۰ پروستِ بیزار از صدا و دچار آسم اتاقِ خوابش که محل کارش هم بود را ایزوله میکند و به نامهنگاری با همسر دندانپزشک رو میآورد شاید که کمی از سرو صدای آنها را با خواهش و تمنا کم کند. در نامهها میتوان خواند که پروست با چه جدیت و پیگیریای در راه رسیدن به مقداری آرامش خود را کنترل میکند که مؤدب بماند، لحنی محبتآمیز داشته باشد، با کنایههای نرم کار کند، حرفش را متمدنانه بزند و گل و گلدان و حتی دو جلد اول رمان معروفش را برای همسر آقای دندانپزشک هدیه بفرستد تا توجه این خانواده را به وضعیت آزاردهندهٔ سر و صدا و… جلب کند.
بیشتر در این باره:لین جلد رمان پروست سال ۱۹۱۳ با عنوان «طرف خانهٔ سوان» منتشر شد که با نقد کوبنده و منفی دو نشریهٔ معروف فرانسه روبهرو شد. یک سال بعد جنگ جهانی اول شروع شد؛ فرصت و محملی برای بیشتر ماندنِ پروست در خانه و نوشتن و نوشتن در توصیف جامعهای در حال گذار با همهٔ زوایا و ظواهرش، از اشراف رو به زوال و بورژوازی فرانسه و فرهنگ در حال قوامِ آن تا هویت یهودی و گرایشهای ضدیهودی و تا گرایشهای همجنسخواهانه و…
تا یک روز پیش از مرگش در ۱۸ نوامبر ۱۹۲۲ پروست همچنان مشغول دیکته کردن اضافاتی در مورد رمانش بود. در آن زمان او ۵۱ ساله بود و خود شاهد محبوبیت و نفرت نسبت به خویش و کارش هم شده بود. البته روزی که او در قبرستان پر لاشز فرانسه به خاک سپرده شد، هنوز ابعاد و اهمیت کارش بهخوبی روشن نبود، چرا که تنها چهار جلد از اثر هفت جلدیاش نشر یافته بودند.
از سال ۱۹۱۹ که اصحاب ادبیات فرانسه او و اثرش را لایق جایزهٔ گنکور، برترین جایزه ادبی فرانسه، شناختند، دیگر کمتر نشریهای از پرداختن به پروست کم میگذاشت و کمکم فرانسویها با نویسندهٔ بزرگ خود بهتر و بیشتر آشنا شدند و نهایتاً او جایگاهی یافت کنار بالزاک و استاندال و ویکتور هوگو و امیل زولا یا حتی فراتر از آنان.
رادیو زمانه