این مقاله را به اشتراک بگذارید
بحث سیاسی بودم یا نبودن جایزه ای که به فبلم تاکسی جعفر پناهی داده شده هنوز در برخی رسانه های داخلی داغ است. این نکته عجیبی نیست که برخی جشنواره ها وقتی یکی از هنرمندان حاضر در آن تحت شرایط خاصی باشد بدان توجه کرده و حتی اعضای هیئت داوری تحت تاثیر آن قرار گرفته وتوجه بیشتری به آن فیلم بکنند. بع هر حال فارس گزارشی در این رابطه منتشر کرده که در ادامه می خوانید.
واکنش منتقدان نسبت به اعطاء جایزه خرس طلا به فیلم «تاکسی»
سینمای زیر زمینی برای جشنوارهها مهم است/برلین به تقدیر از فیلمهای سیاسی علاقمند است
اعطاء جایزه خرس طلا به فیلم سیاه نمای «تاکسی» ساخته «جعفر پناهی» بازتاب گستردهای از سوی منتقدان سینمایی داشته،از اظهار نظر منتقد بیبیسی درباره علاقه جشنوارههای مهم جهان به فیلمهای زیرزمینی گرفته تا ابراز علاقه رئیس جشنواره برلین به تقدیر از فیلمهای سیاسی.
شصت و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم برلین شب گذشته با اعطاء جایزه خرس طلای بهترین فیلم این دوره از رقابتها به فیلم «تاکسی» ساخته «جعفر پناهی» به کار خود پایان داد.
فیلمی سیاه از فضای جامعه امروز ایران و وضعیت زندگی مردم این سرزمین که پناهی آن را به صورت مخفیانه در عین ممنوعیت فیلمسازی، با استفاده از یک موبایل ساخته و به جشنواره فیلم برلین میفرستد.
خرسطلای دیشب که یکی از سیاسیترین جوایز برلین شصت و پنجساله بود، نه به خاطر ویژگیهای مثبت این فیلم که از جهت آشنایی با جهتگیریهای مغرضانه برگزارکنندگان جشنواره قابل پیشبینی بود.
اعطاء این جایزه به فیلم جنجالی «تاکسی» انعکاس وسیعی در میان منتقدان خارجی داشت که بسیاری از آنها، از این جایزه به عنوان جشنی برای آزادی هنر یاد کردهاند.
در زیر به برخی از این گزارشها اشاره میکنیم:
منتقد سینمایی روزنامه انگلیسی زبان گاردین در بخشی از گزارش خود نوشت: تصمیم برای اعطاء جایزه خرس طلا به «جعفر پناهی» باعث شده تا این دوره از رقابتهای برلین، سیاسیترین دوره این جشنواره نام بگیرد.
«دیتر کاسلیک»، رئیس جشنواره برلین نیز در مراسم اختتامیه گفت: به عقیده من این مسئله خیلی مهم است که در جشنوارهمان چنین فیلمهای داریم، چنین فیلمهای سیاسی.
وی افزود: فیلم «پناهی» حتی پیش از شروع جشنواره مطرح بود به خاطر رکورد پناهی و به خاطر وجهه سیاسی فیلمش، جشنواره برلین همیشه دوست دارد که از فیلمهای سیاسی تقدیر کند.
«پرویز جاهد»، منتقد سینمایی شبکه خبری «بیبیسی» دقایقی پس از اعطاء این جایزه در مصاحبه با این شبکه ضمن ابراز خرسندی از اعطاء این جایزه به «جعفر پناهی» گفت: کاملا انتظار چنین جایزهای میرفت چون «پناهی» از سال ۲۰۰۶ میلادی که جایزه خرسنقرهای را برای فیلم «آفساید» گرفت، یکی از عزیزهای جشنواره برلین بوده است.
«جاهد» در ادامه پاسخ به این مسئله که برخی نسبت به اینکه حاشیه ممنوعالخروج بودن پناهی بر متن فیلمهایش سایه انداخته است، گفت: به هر حال جشنوارهها نسبت به حمایت از فیلمسازانی که در کشورهای خود تحت فشار یا ممنوعالکار هستند، احساس وظیفه میکنند. به خصوص فیلمسازانی چون پناهی که در سطح جهانی مطرح بودهاند . اینکه گرایشهای سیاسی هم بر جشنوارهها حاکم است، مورد تایید من است.
وی افزود: توجه به سینمای زیرزمینی، سینمایی که با نظارت دولتی ساخته نشده باشد، اینها همگی مد نظر فستیوالها از کن و ونیز تا برلین بوده است، به نظرم پناهی هم پس از ممنوعیتش به یک نوع سینمایی روی آورده که به آن سینمای خود بیانگر میگویند.
بنا بر این گزارش، شصت و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم برلین ۱۵ فوریه آغاز به کار کرد و شب گذشته با اعطاء جوایز اصلی این دوره از رقابتها به کار خود پایان داد.
–