این مقاله را به اشتراک بگذارید
شر شورآفرین در ادامه انتشار مجموعهی گفتوگو با کارگردانان جهان، «گفتوگو با برگمان» را با ترجمهی آرمان صالحی منتشر کرد. از این مجموعه، پیش از این گفتگو با تروفو، تارکوفسکی، آنجلوپولوس، وودی آلن و چاپلین منتشر شده است و بهزودی گفتوگو با آرتور پِن، دیوید لینچ، لوییس بونوئل و برادران داردِن نیز منتشر میشود.
به گزارش مد و مه، به نقل از ایسنا گفتوگو با کارگردانان، سری کتابهایی است که دانشگاه میسیسیپی آن را گرد آورده و ترجمههای فارسی آن توسط آرمان صالحی، حسین کربلاییطاهر، فریدن حسنپور از سوی نشر شورآفرین منتشر شده است. مجموعه گفتوگو با کارگردانانِ، رهنمونی است به دنیای شخصی و هنری این آدمهای خاص، بهویژه برای برای خواننده-ببنندهای که میخواهد از مولفههای گوناگون تشکیلدهنده یک فیلم و کُلیتی که این عناصر را شکل میدهد به دریافتی روشنگر و هنرورانه نایل آید. همین شناخت است که موجب میشود خواننده – بیننده راههای ورود به دنیای فیلمساز و ادراکِ فیلم را کشف کند تا بتواند به داستان و کاراکترهای فیلم نزدیک شود: دستیافتنی به مددِ کلمه و کلام فیلمساز در یک سفر مکاشفهآمیز برای لذتِ آگاهی از آفریدههایشان در مدیوم سینما.
کتاب «گفتوگو با برگمان» به ما این فرصت را میدهد که برگمان را در قالب یک کنشگر اجتماعی مشاهده کنیم. او در مصاحبهها بارها و بارها از تعلق خاطر خود به خلق هنری در یک چیدمان مشارکتی اشاره میکند و میگوید که علاقهاش به سینما و تئاتر، صرفا به خاطر ماهیتِ گروهیِ این هنرها است. مصاحبه هم یک کنش گروهیِ دوسویه است؛ هرچند برگمان اغلب طرف صحبت خود را دست میاندازد و به سخره میگیرد ـ بهخصوص زمانی که با مصاحبهکنندگان آمریکایی به زبان انگلیسی سخن میگوید ـ هرگز از پاسخدادن به پرسشها طفره نمیرود.
کتاب حاضر تلاش میکند به بررسی حالات و رویکردهای متفاوت و چندگانهی او بپردازد و بر شماری از نظریههای شخصی و هنری وی تمرکز نماید، که در طول سالیان طولانی برخی از آنها تغییر کرده و برخی دیگر همچنان بدون تغییر و دستکاری برجای مانده. این مجموعه چهلوپنج سال از حدودا شصت سال فعالیت مستعدانهی هنری برگمان را پوشش میدهد و عقاید و دغدغههای وی از ۱۹۵۷ ـ یک سال پس از موفقیت خیرهکنندهی مهر هفتم ـ تا سال ۲۰۰۲ ـ زمانی که برای تولید ساراباند آماده میشد ـ را دربرمیگیرد. سوالکردن از برگمان، کسی که حتا در ۱۹۵۷ به افسانهیی در حوزهی سینما تبدیل شده بود، مطمئنا امری دشوار و ترسآور بوده. اکثر مصاحبهکنندگان به شکل اجتنابناپذیری، ملاقات با برگمان را با توجه به پیشفرضهای برآمده از شهرت و آثار پیشیناش تفسیر کردهاند. آنها نتوانستهاند از تاثیرات مقالات نوشتهشده دربارهی او و رمزگشایی و تفسیر اسرار و ابهامات موجود در آثارش دور بمانند.
این کتاب همانقدر که به توانمندی فنی و اندیشههای برگمان پرداخته، بر هنر مصاحبه و رمزو راز ذاتی و جذاب آن نیز تمرکز دارد. علاوه بر این، کتاب در مقاطع گوناگون به سراغ روند آفرینش هنری برگمان نیز میرود. ازاینرو علیرغم خلوتگزینی برگمان زمانی که به مصاحبهگران اجازهی ورود به دنیای خود را داده، فرصتی استثنایی برای مشاهده پشتِ پردهی پُررمزور از آثارش را در اختیار آنها قرار داده است.
در این کتاب، برگمان در قالب یک انسان موذی، یکدنده، خوداصلاحگر، خودویرانگر، منزوی، خوشگذران، تلخزبان و البته جذاب ظاهر میشود. ویژگیهایی که در شخصیتها و لحن فیلمهای او نیز بازتاب یافته است…
کتاب «گفتوگو با برگمان» از سوی نشر شورآفرین منتشر شده است.