این مقاله را به اشتراک بگذارید
رابینسون کروزوئه؛ مفرح و متفکر
احمدرضا حجارزاده/
«رابینسون کروزوئه» بازتولید یک نمایشِ کمدی و نیمهموزیکال است، ولی نه به آن معنا که بازیگران اشعاری را با آواز بخوانند و مدام در حالِ رقص و پایکوبی باشند. از سرِ اتفاق، دیالوگهای نمایش کاملا رئالیستی و به نثرند اما بازیگران در طول اجرا کمتر پیش میآید که از انجام حرکتهای ریتمیک و هماهنگ بهرهای نبرند که باید گفت به مدد کارگردانی خوب میلاد نیکآبادی و بازیهای بینقص بازیگران توانمند اثر، اجرای این لحظهها خیلی خوب و دقیق با هماهنگی و یکدستی ستایشبرانگیزی از کار درآمده است. ریتم و روندِ نمایش درست مانند موسیقی سیاهانِ آفریقایی، پرشور و هیجان است و تماشاگر هرگز احساس خستگی نمیکند. گرچه در طول نمایش موقعیتهای کمیک بامزهای خلق شده، ولی بیشترین بارِ کمدی در «رابینسون…» بر دوش کمدیهای کلامی است و نه کمدی موقعیت. در چنین شرایطی، لحن و بیانِ بهرام افشاری با صدای دورگه و قدِ بلند او نیز به کمک ساخت لحظههای مفرح و خندهدار در نمایش آمده است. داستان نمایش همان ماجرای آشنای ٣٠ سال زندگی یک مرد در جزیرهای دورافتاده و خالی از سکنه است. هرچند او عاقبت همدمی برای خود پیدا میکند تا از تنهایی درآید؛ یک آدمخوار سیاهپوست. با وجودِ این، رابینسون خود را تنهاترین آدمِ روی زمین حس میکند. این نمایش پیشتر در سیویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر مورد تقدیرِ بخشهای نویسندگی، کارگردانی و موسیقی قرار گرفته بود. همچنین تندیس بهترین بازیگر مرد را برای بهرام افشاری به همراه داشت. «رابینسون کروزوئه» انتخاب مناسبی است برای کسانی که علاقهمندند ساعتی را پای یک نمایش حرفهای، مفرح و خندهآور بنشینند.
نویسنده: حمیدرضا نعیمی
طراح و کارگردان: میلاد نیکآبادی
بازیگران: بهرام افشاری/ احمد محمدجواهری/ علی حسینزاده/ مجید نوروزی/ مسعود انتظاری
جادوگرکوچولو؛ سفر به سرزمین رویا
وقتی سری کتابهای «هری پاتر» چاپ و پخش شد، موجی از نوجوانان کتابخوان به سوی ماجراهای این جادوگر کمسن و سال هجوم آوردند. البته هری پاتر یک جادوگر خبیث نبود. او کسی بود که با فراگیری فنون جادوگری به مبارزه با بدیها و پلیدیها میپرداخت. این روزها «تالار هنر» نمایشی به نام «جادوگرکوچولو» روی صحنه دارد که گرچه فضای شاد و موزیکالی دارد اما برای گروه سنی نوجوانان مناسبتر است تا کودکان و خردسالان. داستان این نمایش شباهت اندکی به قصه هری پاتر دارد. در نمایشی که «فریبا دلیری» در مقام کارگردان به اجرا درآورده، ماجرای دخترکوچولویی را میبینید که با تمرینهای فراوان موفق شده برخی فوت و فنهای جادوگری را یاد بگیرد، ولی چون مهارت کافی کسب نکرده، ناشیانه عمل میکند و جادوگریهایش اغلب خرابکاری به بار میآورد. آرزوی بزرگ این جادوگر کوچک آن است که بتواند در جشن جادوگران بزرگ که جایی به نام «جاجوجنبل» برگزار میشود، شرکت کند اما مشکلاتی مانع از رسیدن او به آرزویش میشود. در این نمایش، علاوه بر عروسک و بازیگر زنده، از انیمیشنهای زیبا و جذابی هم استفاده شده. همچنین مجموعهای از بهترین بازیهای تئاتری را در این نمایش خواهید دید که همگی در انجام حرکات دشوار فیزیکی، ماهرانه عمل کردهاند. موقعیتها و لحظههای طنز و حتی جدی نمایش خیلی خوب و تاثیرگذار از کار درآمدهاند و مخاطب خاص این نمایش نمیتواند لحظهای از دنبالکردن قصه دست بکشد. بچهها با دیدن نمایش جادوگرکوچولو خیلی ساده به سرزمین خیال و رویا سفر میکنند. یکی از بهترین لحظههای نمایش، مربوط به ماجرای اسبِ بیچاره و صاحبِ بدجنسش است. با این حال، نمایش دو اشکال کوچک دارد؛ طراحی میزانسنها در بعضی صحنهها به گونهای است که همه تماشاگرانِ حاضر در سالن نمیتوانند تمام رویدادهای نمایش را ببینند و فقط آنهایی که در ردیف میانی رو به صحنه نشستهاند، از این امتیاز برخوردارند و دوم اینکه انگار پایان نمایش به نوعی سرهمبندی شده و رضایت تماشاگران را جلب نمیکند. نمایش «جادوگرکوچولو»
بر اساس داستانی به همین نام نوشته «اوتفرید پرویسلر» و با ترجمه سپیده خلیلی نوشته و کارگردانی شده است. این نمایش با طراحی لباس و دکور فوقالعادهای که دارد، بیشک میتواند بهترین انتخاب برای دوستداران کوچک تئاتر باشد.
نویسنده: هادی حسنعلی
کارگردان: فریبا دلیری
بازیگران: هادی حسنعلی، فاطمه خدابندهلو، احسان سامانیمنش، آرش صادقیانحقیقی، شیرین کاشفی، لیلی قربانعلی، آرین ناصریمهر، آوا ناصریمهر
اعتماد