این مقاله را به اشتراک بگذارید
تازههای نشر
مهدیس پویان
۱٫ داستانهای کوتاه قرن نوزدهمی در «جن داخل بطری» از سوی نشر «فرزان روز» و با ترجمه شهرزاد بیاتموحد منتشر شد. این مجموعه فوقالعاده، برگزیدهای از داستانهای کلاسیک جهان است که دیوید استوارت دیوسس آن را گزینش کرده است. «جن داخل بطری» داستانهای عصر طلایی داستاننویسان بزرگ است که تصویری خاطرهانگیز از آن روزهای رفته را پیش چشم خواننده مینمایانند و در عین حال سرگرمی جذاب و انگیزشی برای افکار خواننده فراهم میکنند. «جن درون بطری» شامل آثار برخی از بزرگترین داستاننویسان بریتانیا در دوره فراموشناشدنی قرن نوزدهم است. برخی مانند: چارلز دیکنز، رابرت لویی استیونسن و ویلکی کالینز که قبل از پایان قرن درگذشتند، بقیه از جمله آرتور کانن دویل، اچ. جی ولز، تامس هاردی و برام استوکر تا قرن بیستم به نوشتن ادامه دادند. همچنین از چند نویسنده غیرانگلیسی نیز آثاری در این مجموعه برگزیده شده؛ آثاری که به خواننده کمک میکند تا دامنه تفکر وسیعتری از قصهگویی دیروز داشته باشد. از گی دو موپوسان فرانسوی که یکی از بزرگترین نویسندگان داستان کوتاه جهان است تا اُ هنری آمریکایی که یکی از برجستهترین نمایندگان این عرصه است. همچنین شارلوت پرکینر گیلمان نیز یکی از نویسندگان زن موفق جهان است که در این مجموعه در کنار آنتوان چخوف و اسکار وایلد آمدهاند. این مجموعه از قصههای درجه یک نویسندگان درجه یک جهان از دوران طلایی داستاننویسی است.
۲٫ «روشنفکران ایرانی و غرب» (یا سرگذشت نافرجام بومیگرایی) اکنون با چاپ ششم خود بار دیگر از سوی نشر «فرزان روز» در دسترس خوانندگان حوزه روشنفکری ایرانی و غرب قرار گرفته است. کتاب، بررسی و مطالعه بااهمیت در باب حیات روشنفکری پیچیده و پرنوسان ایران مدرن است. نویسنده پژوهش خود را در مورد تاریخ فکری ایران معاصر در قلمرو یک مثلث فرهنگی محدود ساخته است: تاثیر فرهنگ و تمدن غرب، میراث ماقبل اسلامی ایران و برآورد روشنفکران از این دو. اهمیت عامل نخست در این واقعیت نهفته که قابلیتهای فلسفی، علمی و اقتصادی غرب تا حدی ممکن است بر شیوه روزمره زندگی و تفکر در ایران تأثیرگذار باشد. عامل دوم (یعنی میراث ماقبل اسلامی ایران) از این نظر اهمیت دارد که سرچشمه اصلی هویت فرهنگی و فکری ایرانیان را تشکیل میداده است. عامل سوم به این دلیل تعیینکننده است که روشنفکران، در مقام راویان فرهنگ، نقش حیاتی در میانجیگری بین فرهنگ غربی و میراث ماقبل اسلامی ایران ایفا کردهاند. در محدوده این مثلث فرهنگی، رشتهای از پرسشها پدید آمده است: غرب چیست؟ چگونه باید با آن مواجه شد؟ عناصر تشکیلدهنده هویت ایرانی کدامند؟ پرسشهایی که نویسنده کتاب در «روشنفکران ایرانی و غرب» آنها را مورد مداقه قرار میدهد؛ کاری که از راه بررسی نقادانه فرآوردههای گفتمانی روشنفکران ایرانی در بحث از دولت و جهان غرب صورت خواهد پذیرفت.
۳٫ کتاب «سه آموزگار زندگی» (سقراط، عیسی، بودا) جستوجویی است در زندگی این سه شخصیت بزرگ دنیا. نویسنده کتاب فردیک لونوآر (ترجمه قدرتا… مهتدی، نشر فرزان روز) با این سه جمله قصار از سقراط و عیسی و بودا کتابش را میآغازد تا بر این نکته تاکید کند که این سه شخصیت بزرگ، «زندگیکردن» را به ما میآموزند. سقراط میگوید «مهم زندگیکردن نیست؛ بلکه زندگیکردن با آیین نیکویی است.» عیسی (ع) میفرماید: «آن اندازه که در دادن شادمانی است، در ستاندن نیست.» بودا میگوید: «باشد که همه موجودات خوشبخت باشند. تا همین دم نیز در زندگی یا حتی در زادهشدن باشد که همگان به تمامی خوشبخت باشند.» آنطور که از همین سه جمله میتوان استنباط کرد، میتوان گفت پیام این سه آموزگار مضامینی جهانشمول در بافتار سخنشان نهفته است که از پسِ قرنها هنوز هم زنده و جاری و ساری است و به قول نویسنده، دارای ویژگیهای «مدرنیته» است. پیام آنها بر وجود فرد و رشد وی متمرکز است، بیآنکه هیچگاه نقش ناگزیر او در بافت کالبد اجتماع را انکار کند. این پیام مقدار دقیق آگاهانهای از آزادی و عشق، از معرفت به خویشتن و احترام به دیگران را توصیه میکند. این کتاب به دو بخش تقسیم شده: بخش نخست زندگینامهای از این سه آموزگار زندگی به دست میدهد و در بخش دوم که شامل پنج فصل است، خلاصهای از نکات کلیدی تعلیمات آنها را در برمیگیرد: باور به جاودانگی روح، جستجوی حقیقت، آزادی، عدالت و عشق. بودا و سقراط و عیسی (ع) بنیانگذاران آن چیزی هستند که نویسنده آن را «انسانمداری معنوی» نام میگذارد و از زبان کارل یاسپرس فیلسوف میگوید: «اینان کسانی هستند که حد و اندازهای برای انسان به دست دادهاند.» نویسنده با تاکید بر همین اصل، اذعان میدارد که اکنون در قرن بیستویک، هنوز هم از پس دو هزاره، سقراط فیلسوف آتنی، عیسای پیامبر، و سیدارتها «ملقب به بودا حکیم هندی»، هر یک به شیوه خود به ما میآموزانند که چگونه زندگی کنیم.