این مقاله را به اشتراک بگذارید
سلینجر در قاب به نمایش درآمد
حریم زندگی نویسنده منزوی
عصر دیروز مستند زندگی جیدی سلینجر با عنوان «سلینجر در قاب» ساخته شین سالرنو با حضور امیر احمدیآریان و پوپه میثاقی در موسسه فرهنگی هنری آپآرتمان به نقد و نمایش درآمد.
مستند«سلینجر در قاب» فضای انزوای اطراف سلینجر را شکسته و وارد حریم زندگی این نویسنده بزرگ قرن بیستم میشود. فیلم با نخستین تلاشهای سلینجر برای دیده شدن آغاز میشود؛ زمانی که برای چاپ و انتشار کارهایش سراغ ویراستارهای مجلات معتبری چون نیویورکر میرود و تا شناخته و معروف شدنش ادامه مییابد. حضور سلینجر در جنگ جهانی دوم و تاثیر رنج جنگ بر داستانهای او یکی دیگر از زوایای زندگی این نویسنده محبوب امریکایی است. خالق ناتور دشت از مشهورترین نویسندگان معاصر جهان بود که از سال ۱۹۶۵ کمتر از خانهاش خارج شد و در انزوا زندگی کرد. او تا زمان مرگش در ژانویه ۲۰۱۰ به مدت ۴۵ سال با هیچ خبرنگاری گفتوگو نکرد و مقابل دوربین عکاسان قرار نگرفت و به نوشتن پرداخت. او حتی اجازه نداد که کسی از روی آثار مهمی چون ناتوردشت فیلمی بسازد.
در این مستند که برای نخستین بار در ایران به نمایش عمومی درآمد، بزرگانی چون تام وولف، ای. ال. دکتروف و گور ویدال از چگونگی خلق ناتور دشت میگویند. تاثیری که این رمان در بزهکاری و قاتل شدن چند مجرم داشته نیز مورد واکاوی قرار میگیرد. زندگی شخصی و روابط عاطفی متفاوتی که سلینجر در زندگی خود تجربه میکند نیز بخشی دیگر از محتوای این فیلم مستند است.
در این مستند از معمای گنجینه این نویسنده صحبت میشود و احتمال اینکه چندین داستان و رمان منتشر نشده در این گنجینه مرموز وجود دارد. داستانهایی که در صورت انتشار میتواند ادبیات دنیا را با شوک عجیبی مواجه کند.
خبرنگاران و عکاسانی که تلاش کرده بودند وارد حریم این نویسنده شوند، زنان زندگی او و دوستان و آشنایان سلینجر از جمله کسانی بودند که در این مستند حضور داشتند و درباره سلینجر صحبت کردند.
در بخش دوم برنامه نشست نقد و بررسی آثار سلینجر با حضور پوپه میثاقی و امیر احمدی آریان در میان استقبال پرشور سلینجر دوستان برگزار شد.
احمدی آریان با اشاره به سنت فردگرایی امریکایی قرن نوزدهمی در داستانهای سلینجر ادامه داد: «فردگرایی ناب در ادبیات امریکا ریشه دوانیده و این، موضوعی است که در اکثر داستانهای سلینجر به نوعی دیده میشود. ما میبینیم که شرط رستگاری فرد، در انزوا و فاصله گرفتن از جامعه تعریف میشود.»
در بخش آخر گفتوگو، احمدیآریان از اهمیت سلینجر به جهت خصلت تجویزی قصههایش میگوید: «در این داستانها میخوانیم اگر بحران روحی را پشت سر میگذارید، اگر درمانده شدهاید، من برایتان یک نسخه دارم؛ رمز رهایی در تطهیر نفس است. در متصل شدن به طبیعت، در بیرون آمدن از جهان تکنولوژی زده و صنعتی.»
برنامه «سلینجر در قاب» دومین برنامه از مجموعه برنامههای موسسه فرهنگی هنری آپآرتمان بود. این فیلم که اکرانش در دو نوبت ١٧ و ٢٠ با استقبال مخاطبان مواجه شده بود به نوبت سوم (٢٢) نیز کشیده شد.
اعتماد