این مقاله را به اشتراک بگذارید
فیلم سینمایی محمد رسولالله از سوی کمیته ۹ نفره برای حضور در اسکار هشتادو هشتم انتخاب شد.
برای انتخاب نماینده ایران دراین دوره مراسم اسکار گروه ۹ نفره فرشته طائرپور (تهیهکننده)، محمد بزرگ نیا (کارگردان)، شهرام جعفری نژاد (منتقد فیلم و مدیرمسئول و سردبیر مجله «صنعت سینما»)، سید روح الله حسینی (مدرس دانشگاه و مدیر مدرسه ملی سینما)، شادمهر راستین (فیلمنامهنویس)، رسول صدرعاملی (کارگردان)، محمدرضا هنرمند (کارگردان)، آرش امینی (مدیرکل امور بینالملل سازمان سینمایی) و امیر اسفندیاری (معاون بینالملل بنیاد سینمایی فارابی) روزهای پایانی شهریورماه گرد هم آمدند.
آنان بر اساس قوانین موجود در اسکار فیلمهایی که از ۹ مهرماه ۹۳ (اول اکتبر ۲۰۱۴) تا هشتم مهرماه ۹۴ (۳۱ دسامبر ۲۰۱۵) در ایران اکران شده بودند موردبررسی قرار دادند و بر این اساس ده فیلم «خداحافظی طولانی» ساخته فرزاد مؤتمن، «در دنیای تو ساعت چند است؟» ساخته صفی یزدانیان، «رخ دیوانه» ساخته ابوالحسن داودی، «سیزده» ساخته هومن سیدی، «شیار ۱۴۳» ساخته نرگس آبیار، «قصهها» ساخته رخشان بنیاعتماد، «ماهی و گربه» ساخته شهرام مکری، «محمد رسولالله (ص)» ساخته مجید مجیدی، «ملبورن» ساخته نیما جاویدی و «من دیهگو مارادونا هستم» ساخته بهرام توکلی را بهعنوان نامزدهای نخست معرفی کردند.
در این مرحله بود که برخی از حضور «ماهی و گربه» در این فهرست اظهار تعجب کردند، دلیل آنان این بود که فیلم وقتی بهصورت تکسئانس اکران میشود، نمیتواند شرایط لازم را برای معرفی به مراسم اسکار داشته باشد.
درنهایت از جمع این ۱۰ فیلم، شش فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟» ساخته صفی یزدانیان، «رخ دیوانه» ساخته ابوالحسن داودی، «شیار ۱۴۳» ساخته نرگس آبیار، «قصهها» ساخته رخشان بنیاعتماد، «ماهی و گربه» ساخته شهرام مکری و «محمد رسولالله (ص)» ساخته مجید مجیدی به مرحله نهایی گزینش راه پیدا کردند و در پایان «محمدرسولالله» عنوان نماینده سینمای ایران را در مراسم اسکار هشتادوهشتم از آن خود کرد.
سابقه سینمای ایران در اسکار
درخشانترین نقطه تلاقی سینمای ایران و مراسم اسکار زمستان سال ۱۳۹۰ و جایزه بهترین فیلم غیرانگلیسیزبان «جدایی نادر از سیمین» ساخته اصغر فرهادی است. در روزهایی که فیلم فرهادی با دستانداز روبه رو شده بود و بنا به دلایلی برخی موارد حاشیهای فیلم این کارگردان در مراحل فیلمبرداری توقف یافته بود، کمتر کسی تصور میکرد نتیجه آن ساخته، فیلمی شود که جوایزی چون دو خرسهای جشنواره برلین، جایزه گلدن گلوب و درنهایت جایزه اسکار را برای سینمای ایران به ارمغان آورد.
هرچند این پراهمیتترین نقطه است، اما برای رسیدن به این مرحله سالهای سال فیلمهایی از ایران به آکادمی اسکار معرفی شده بودند. نخستین بار در سال ۱۳۵۶ فیلم «دایره مینا» ساخته داریوش مهرجویی عنوان نماینده سینمای ایران را در مراسم اسکار از آن خود کرد و پسازآن در سال ۱۳۵۷ «باد صبا» ساخته آلبر لاموریس ایران را در این مراسم نمایندگی کرد.
۱۶ سال از انقلاب گذشت تا دوباره ارتباطی میان سینمای ایران و اسکار بهوجود آید.
بعد از انقلاب اسلامی نخستین بار در سال ۱۳۷۳ فیلم «زیر درختان زیتون» ساخته عباس کیارستمی به اسکار معرفی شد. زمانی این اتفاق برای فیلم کیارستمی رخ داد که او نام خود را عملاً بهعنوان پرافتخارترین فیلمساز ایرانی در سطح جهانی مطرح کرده بود. با وجود اینهمه شانس، فیلم کیارستمی موفقیتی از آن او نکرد و یک سال بعد «بادکنک سفید» به کارگردانی جعفر پناهی راهی اسکار شد و در سال بعد یعنی ۱۳۷۵ ایران نمایندهای در این مراسم نداشت. سال ۷۶ «گبه» به اسکار رفت و بعد نوبت «بچههای آسمان» مجید مجیدی رسید و سال بعد از آن بازهم اثری از مجیدی این بار با عنوان «رنگ خدا» به اسکار رفت. در سال ۷۹ «زمانی برای مستی اسبها» بهمن قبادی، سال ۸۰ «باران» مجید مجیدی، ۸۱ «من ترانه ۱۵ سال دارم» رسول صدرعاملی، ۸۲ «نفس عمیق» پرویز شهبازی، ۸۳ «لاکپشتها هم پرواز میکنند» بهمن قبادی و ۸۴ «خیلی دور خیلی نزدیک» رضا میرکریمی و ۸۵ «کافه ترانزیت» به اسکار معرفی شدند. البته در سالی که «کافه ترانزیت» به مراسم اسکار معرفی شد، تصور میشد «چهارشنبهسوری» ساخته اصغر فرهادی، ایران را در این مراسم جهانی نمایندگی کند، اما گویا در آن سال انتشار زودهنگام خبر، مانع فیلم فرهادی شد.
در سال ۸۶ زمانی «میم مثل مادر» رسول ملاقلیپور به اسکار معرفی شد که کارگردان فیلم درگذشته بود. سال ۸۷ دوباره نوبت به فیلمی از مجیدی رسید و «آواز گنجشکها» به این رویداد سینمایی معرفی شد. نخستین فیلم فرهادی که عنوان نمایندگی سینمای ایران را در اسکار به دست آورد «درباره الی» در سال ۱۳۸۸ بود.
سال ۱۳۸۹ یک اتفاق ویژه افتاد و برخلاف هرسال که یا هیئت نماینده ایران را در اسکار معرفی میکرد، «بدرود بغداد» به کارگردانی مهدی نادری از سوی رئیس اداره کل نظارت و ارزشیابی وقت به این رویداد معرفی شد. سال ۱۳۹۰ نوبت «جدایی نادر از سیمین» فرهادی و نخستین و تنها اسکار سینمای ایران بود.
سال ۱۳۹۱ «یه حبه قند» رضا میرکریمی هرچند از سوی کمیته انتخاب بهعنوان نماینده سینمای ایران در اسکار انتخاب شد، اما دقیقاً یک سال بعد از کسب جایزه این مراسم، به دلیل ساخت فیلم توهینآمیزی درباره پیامبر، مسئولان سینمای ایران تصمیم به تحریم اسکار گرفتند. سال ۱۳۹۲ فرهادی «گذشته» را ساخت و این فیلم نماینده ایران در اسکار شد. سال ۹۳ «امروز» رضا میرکریمی بهعنوان نماینده سینمای ایران به اسکار معرفی شد.