این مقاله را به اشتراک بگذارید
رقابت با شبکه خانگی، تلویزیون را تکان داد
پاییز تلویزیون از هفت افخمی تا صدبرگ ضابطیان
با آغاز پاییز، تلویزیون هم دست به یک تغییر فصل زده است. حجم قابل تاملی از برنامهها تغییر کرده و با ساختار تازه به روی آنتن میروند و برنامههای تازهای هم آغاز شده یا خواهد شد. به نظر میرسد قرار است شاهد یک تغییر ساختاری باشیم. البته هنوز هم سریالسازی پاشنه آشیل رسانه ملی محسوب میشود و ساخت سریالهای فاقد کیفیت نتوانسته انتظار مخاطبان را برآورده کند. با این همه هر روز در رسانهها زمزمههایی از مسوولان و منتقدان مبنی بر پایان این روند و آغاز یک جریان تازه و قدرتمند از سریالسازی، شنیده میشود. حتی مهران مدیری هم در بازگشتش به تلویزیون نتوانست انتظار مخاطبان را برآورده کند و البته تاثیر شبکه خانگی را هم نباید نادیده گرفت. مهران مدیری، حسن فتحی، داوود میرباقری، محمدحسین لطیفی و… جزو سریالسازان برجسته تلویزیون بودند که در سالهای اخیر با جداشدن از تلویزیون نسبت به شبکه خانگی اقبال نشان دادند.
هفت
برنامه هفت پس از کش و قوسهای فراوان سرانجام بهروز افخمی را به عنوان مجری و کارشناس دوره تازه این برنامه اعلام کرد و جمعه شب نخستین قسمت از این برنامه به شکل تولیدی به روی آنتن رفت. این برنامه به شکل مستند روایی ساخته شده بود و طی آن افخمی با برخی از مسوولان و سینماگران گپ و گفتی صمیمانه و صریح داشت. وی ابتدا نزد علیاصغر پورمحمدی، معاون سیما رفت و در این دیدار پورمحمدی خاطراتی را از همکاری با علیرضا افخمی برادر بهروز در سازمان صدا و سیما نقل کرد. البته این گفتوگو حال و هوایی دوستانه داشت و پورمحمدی از بهروز افخمی خواست برنامهای را برای سینمای ایران درست کند که به نجات این سینما بینجامد و از این پس یک خانواده بتواند بدون هیچ نگرانی به سینما برود.
فریدون جیرانی از دیگر کسانی بود که افخمی به سراغ او رفت. جیرانی در برخوردی جالب به عنوان نخستین سوال از افخمی پرسید حضور مسعود فراستی در این برنامه چگونه خواهد بود و افخمی نیز توضیح داد که فراستی، دبیر بخش نقد این برنامه است و قرار است در هر برنامه از چند منتقد کمک بگیرد. همچنین در این سری فیلمهای خارجی نیز نقد میشوند.
جیرانی هم توصیههایی درباره حضور فراستی به افخمی کرد! او با وجود اظهار علاقه به فراستی بیان کرد که در نظر مخاطب او منتقدی است که مخالف همه فیلمهاست و گویی فقط از «اخراجیها» خوشش میآید؛ او به هر فیلم روشنفکری که میرسد انگار میخواهد آن را بکوبد، از طرف دیگر جریان روشنفکری چون نمیتواند از خود دفاع کند و تلویزیون به نوعی نسبت به این جریان موضعگیری داشته است آن وقت این جریان نسبت به افخمی موضعگیری میکند و فکر میکند که افخمی کار سفارشی برای تلویزیون انجام میدهد. افخمی هم از نقد دفاع کرد و گفت کار منتقد به نوعی همین کوبیدن است! البته صحبتهایی درباره سانسور شد که بیشتر پیامد حذف برنامه زنده و تولیدی شدن هفت بود و افخمی هم اعلام کرد اساسا با سانسور مخالف است. با این همه مجری سری اول برنامه «هفت» اظهار امیدواری کرد افخمی در برنامه «هفت» و رویکردی که در این برنامه دارد به زمین نخورد و افخمی هم بیان کرد زمین خوردن طبیعی است و از آنجایی که عشق و علاقه اصلی او فیلمسازی است اگر نتواند موفق شود یا با سانسورها مواجه شود به حرفه اصلی خود بازمیگردد و در بخشی از برنامه که با روایت خودش پخش میشد با جملاتی طنزگونه گفت جیرانی امید او را ناامید کرده است!
افخمی با غلامرضا میرحسینی مدیر شبکه سه و رضا میرکریمی مدیرعامل خانه سینما هم گفتوگوهایی داشت. همچنین افخمی و حمید گودرزی با مسعود فراستی که قرار است منتقد دوره تازه برنامه هفت باشد، گفتوگو کردند. افخمی چند نکته مهم هم درباره این دوره از هفت گفت. اول از همه اینکه بخش اصلی گفتوگوها را خود او به عهده خواهد داشت چون ممکن است مهمانها نیاز به کلکل داشته باشند! وی همچنین درباره بخش نقد فیلم توضیح داد که آثار سینمایی در حال اکران نقد نمیشوند تا این استنباط پیش نیاید که فراستی و برنامه «هفت» مانع تبلیغ فیلم در حال اکران میشوند و فیلمها بعد از اکران نقد خواهند شد! و در پایان به بخشهای دیگری از برنامه «هفت» همچون پشت صحنه فیلمهای در حال تولید، معرفی تئاتر، معرفی کتاب و نویسندگان اشاره کرد که در نوع خود جالب و ستودنی خواهد بود.
به هر حال نخستین قسمت از برنامه «هفت» با روایتگری بهروز افخمی همان طور که خود نیز روایت کرد چون یک فیلم سینمایی روی آنتن شبکه سه رفت و افخمی از ارایه رویکردی برای نجات سینمای ایران در این برنامه سخن گفت.
صدبرگ به جای ضابطیان
منصور ضابطیان و محمد صوفی هم با تغییر فصل از شبکه آموزش به شبکه چهار کوچ کردند. ضابطیان و صوفی که در سالهای اخیر جزو زوجهای فعال رسانه ملی محسوب میشوند بعد از برنامه پرمخاطب رادیو هفت در شبکه آموزش حالا صدبرگ را به شبکه چهار به روی آنتن بردهاند که نخستین قسمت آن پخش شد.
محمد صوفی در گفتوگو با خبرگزاری مهر تاکید کرده است که این برنامه ریتم تندتری نسبت به «رادیو هفت» دارد. « این برنامه شباهت چندانی به کارهای قبلی تیم ما ندارد، ما سعی کردیم «صد برگ» به عنوان یک مجله ادبی، فرهنگی و هنری فضایی ایجاد کند تا حس و حال بهتری برای مخاطبان به وجود آورد و در کنار این حال خوب نکاتی مشخص و بسته فرهنگی درخوری را به بیننده خود هدیه دهد.»
اما رادیو هفت برنامهای بود که عمدتا بر اساس خاطرهبازی ساخته شده بود و بیش از هر چیز با خاطرات مخاطبانش سروکار داشت و خاطره آنها را به بازی میگرفت. اما ظاهرا طبق گفته تهیهکننده و کارگردان این برنامه: «در این برنامه قرار نیست خاطره بازی کنیم و قصد زنده کردن فضای نوستالژیک را نداریم اما از طرفی با موضوعاتی سروکار داریم که ممکن است ما را به این فضا هم وارد کند.»باید دید منصور ضابطیان و محمد صوفی در صدبرگ میتوانند فضا و ساختار تازهای خلق کنند و البته مخاطبان خود را داشته باشند یا نه. هرچند تجربه نشان داده است آنها غالبا در جذب مخاطب موفق هستند.
روی خط قرمزهای کاذب
«روی خط» عنوان برنامهای است که ظاهرا قرار است خط قرمزهای کاذب را به چالش کشد و موضوعات مختلف اجتماعی به بحث گذاشته شود. نابسامانیهای اجتماعی مثل کارتنخوابی و…، همچنین مسائل مدنی مثل حقوق شهروندی و… آستانه تحمل مراکز اجرایی و مسائلی از این دست موضوعاتی هستند که قرار است به آنها پرداخته شود.
بخشهای خبری
موج این تغییرات به بخش خبر هم رسیده است. طبق اعلام بخشهای خبری ساعت ۷ و ۸ صبح شبکه اول سیما حذف شده است همچنین بخش خبری ساعت ۹ صبح ۲۵ دقیقه میشود. حذف بخش خبری ساعت ۱۹ شبکه اول از دیگر تغییرات اعمال شده است. بخش خبری ساعت ۲۱ شبکه اول ۶۰ دقیقه میشود.
بخش خبری ساعت ۱۸ شبکه چهار نیز حذف شده است و در روند تغییرات، مقرر شده که بخش خبری ساعت ۲۰ شبکه چهار ۲۵ دقیقه باشد. زمان اجرای این تغییرات هنوز به طور رسمی اعلام نشده است.
اعتماد