این مقاله را به اشتراک بگذارید
جشن تولد فرهاد مهراد برپا شد
پاسداشت «مرد تنها»
خواننده و آهنگساز ایرانی در میان جمع نبود تا به تبریکهای آنها که برایش جمع شده بودند، پاسخ بگوید، اما دوستان و همسرش گردهم آمدند تا سالروز تولد فرهاد مهراد را گرامی بدارند. در مراسمی که سهشنبه، ٢٩ دی با حضور پوران گلفام، همسر زندهیاد فرهاد و چهرههایی مانند الهیقمشهای برای یادمان سالروز تولد فرهاد در شهر کتاب فرشته برگزار شد، نخست نوشته بهروز غریبپور، نویسنده و کارگردان تئاتر از سوی شکوفه شهیدی خوانده شد.
سال ۱۳۹۱ به کوشش همسر این هنرمند، موزهای از وسایل شخصی فرهاد با عنوان «خانه فرهاد» در موزه سینما دایر شد. طراحی و اجرای خانه فرهاد را بهروز غریبپور، کارگردان تئاتر و سینما انجام داده بود. او در یادداشتی که به مناسبت سالروز تولد فرهاد نوشته بود، گفت: «فرهاد را گذر زمان داوری کرد و ثابت کرد که مدعیان با خوانندهای درافتادهاند که امتیازهای ویژهای دارد. زنگ صدایش، صدای رسا، اما زخمخوردهاش و بالاتر از آن، دل ریشریش و غصه بیپایانش تقلیدناپذیر بود و هست. و زمان یکبار دیگر ثابت کرد که بیخود و بیجهت غربالگری نمیکند و بیترس و واهمه بسیاری را از صافی خود میگذراند. تردیدی نیست که در پدیدآمدن فرهاد، آهنگساز و ترانهسرا نقش بسیار تعیینکنندهای داشتند؛ اما این نقش بیوجود امتیازات فرهاد بیاثر میماند. فرهاد تجسم واقعی این شعر حضرت سعدی است: تو عاشقان مسلم ندیدهای سعدی، که تیغ بر سر و سر بندهوار در پیشند». در این مراسم فیلمی مستند از فرهاد برای حاضران پخش شد و ماکان اشگواری، نوازنده، آهنگساز و سرپرست گروه موسیقی «کماکان» نیز به اجرای قطعاتی از فرهاد پرداخت.
دورهمی پالت به یاد فرهاد
همچنین سهشنبهشب اعضای پالت به بهانه بازنشر آلبوم آقای بنفش، مراسمی را در مجتمع پالادیوم برای دیدار با مخاطبان خود تدارک دیده بودند. این برنامه با سالگرد تولد زندهیاد «فرهاد مهراد» همزمان شده بود که به مناسبت این تقارن، قطعهای از او را اجرا کردند. در کنار صحبتهای اعضای گروه با مخاطبان و حاضران، ویدئوی قطعه «ماهی و گربه» به همراه بخشهایی از تور شهرستانها پخش شد و روزبه اسفندارمز گفت در خیلی از شهرستانها مثل اصفهان، یزد، مشهد و… همانند خیلی از گروههای دیگر موسیقی اجازه اجرا ندارند، اما تلاش میکنند بتوانند بهزودی با مخاطبان خود در نقاط مختلف ایران دیدار کنند.
روایت داستان آشنایی با «گیزبرت نیپهاوزن» و پخش تصاویری از او بهانهای بود تا موزیک ویدئوی «اینجا شهر من نیست» با صدای پالت و این خواننده آلمانیزبان پخش شود. نمایش تصاویری از مراسم رونمایی آلبوم «شهر من بخند» به همراه بخشهایی از ٩ شب اجرای گروه در تالار وحدت و اجرای آخر پالت در برج میلاد، قسمتهای دیگری از دورهمی پالت با مخاطبانشان بود. همچنین در هنگام پخش ویدئوی قطعه «خونه مادربزرگه»، «بهرام دهقانیار» آهنگساز اصلی این موسیقی که در جمع حضور داشت به حضار معرفی و مورد تشویق قرار گرفت.
در بخش پایانی برنامه، اعضای پالت سورپرایزهای ویژهای برای حاضران تدارک دیده بودند و با پخش تصاویری از حضور اعضای این گروه در کشور برزیل اعلام کردند همزمان با جام جهانی بعدی، فیلم کامل حضورشان در این کشور منتشر میشود. ویدئوی «از سرزمینهای شرقی» نیز برای اولینبار پخش شد و اعضای گروه پالت اعلام کردند تا عید نوروز یا اوایل سال ٩۵ آلبوم تصویری پالت هم منتشر میشود که شامل اجراهای زنده پالت و تعدادی کلیپ تازه و مستندهای هیجانانگیز از این گروه خواهد بود. در انتها امید نعمتی با یادی از فرهاد و اشاره به تأثیراتی که روی آنها داشته، به مناسبت سالروز تولد این هنرمند، برنامه را به او تقدیم کرد و با خواندن قطعه «یه شب مهتاب» مراسم به پایان رسید.
فرهاد مهراد، از خوانندگان و آهنگسازان صاحب سبک و از نخستین پیشگامان سبک راک در موسیقی ایران، متولد ٢٩ دی ١٣٢٢ در تهران بود. او که یکی از سیاسیترین خوانندگان ایرانی بهشمار میرود با ترانههایش نقش بسزایی در انقلاب مردمی سال ۵٧ داشت و از ترانههای مهم آن دوره او میتوان به «مرد تنها»، «جمعه»، «آیینهها»، «شبانه ۱و۲»، «گنجشکک اشیمشی» و «کودکانه» اشاره کرد. یکی از مهمترین ترانههای او که در زمستان ۵٧ سروده شد، ترانه انقلابی «وحدت» بود که خیلیها آن را با نام «والا پیامدار محمد» میشناسند. فرهاد، صدایی مخصوص به خود داشت و این صدا با نوع نگرش سیاسی – اجتماعی او نیز تلفیق شد. تمام اینها سبب شد تا آثارش سرشار از حقیقت و آگاهی باشد.
فرهاد، نخستینباری که در ایران کنسرت برگزار کرد، ١٠ دی ١٣٧٣ بود که مطابق با شب سال نوی میلادی و مصادف با عید مبعث بود. پس از آن نیز بار دیگر در سال ١٣٧٨ کنسرتی داشت. از کنسرت دوم تا آنجا که میدانیم فیلمی وجود ندارد، ظاهرا قرار بر این بوده که فیلمبرداری شود و خود فرهاد موافق با فیلمبرداری نبوده و در نهایت، فیلمی از آن اجرا وجود ندارد. برای اجرای نخست هم یکی از شروط مسئولان وقت وزارت ارشاد برای دادن مجوز، این بود که فیلمبرداری انجام نشود؛ اما ظاهرا همکاران موسسه «باران» با هندیکم فیلمبرداری از بالکن سینما سپیده انجام دادهاند. فیلم طبیعتا کیفیت خوبی ندارد، اما بهلحاظ تاریخی ارزشمند است. یکی از نکات این فیلم اجرای قطعه «وحدت» است که بهدلیل نیاز به گروه کُر، فرهاد در هیچکدام از کنسرتهایش آن را اجرا نکرده بود، اما در این اجرا استثنائا اجرا شده است.