این مقاله را به اشتراک بگذارید
جشنواره کن ٢٠١۶ در انتظار «فروشنده» فرهادی
رییس جشنواره کن: امیدوارم بتوانیم فیلم فرهادی را ببینیم
بهار سرلک
هر ساله رونمایی از فهرست آثار شرکتکننده در جشنواره بینالمللی فیلم کن برای دوستداران و منتقدان سینما نفسگیر و پرتنش است. فهرستی که ناراحتی و ناامیدی برخی را در پی دارد. برخی کشورها نیز از نادیده گرفتن سینمایشان در این رویداد معتبر گله میکنند. نشست مطبوعاتی جشنواره کن صبح پنجشنبه در پاریس به ریاست تیری فریمو مدیر برگزاری جشنواره و پییر لسکور رییس جشنواره، نشان داد امسال نیز جشنواره کن هنوز هم موجبات بهت و ناامیدی برخی را فراهم میآورد. مسوولان جشنواره کن از میان ١٨۶٩ اثر سینمایی، ۴٩ فیلم از ٢٨ کشور انتخاب کردهاند.
به گزارش ورایتی پس از رونمایی از فهرست بخش رقابتی جای خالی ایتالیا در بین شرکتکنندگان به چشم میخورد. حتی فیلم «رویاهای شیرین» از مارکو بلوسچیو در جشنواره کن امسال جایی نداشته است. در این بخش تنها دو فیلم از سینمای آسیا (آثاری از پارک چان-ووک و بریلانت مندوزا) برای کسب نخل طلا رقابت میکنند. در بخش نوعی نگاه سینمای اسراییل با دو فیلم («فراتر از کوهها و تپهها» از اران کولیرین و «روابط شخصی» از ماها حاج) شرکت دارد ولی سینمای عرب تنها با یک فیلم («تصادم» به کارگردانی محمد دیاب از مصر) شرکت دارد که این موضوع بحثهای زیادی را پیش کشیده است. این درحالی است که سه فیلمساز زن در بخش رقابتی این جشنواره شرکت دارند. از آنجایی که در طول تاریخ برگزاری جشنواره کن مردان حضوری پررنگتر از زنان داشتهاند، شرکت این تعداد کارگردان زن در این جشنواره، رقم بالایی است. گزارشگر ورایتی معتقد است که رییس جشنواره کن (فریمو) با چنین گلههایی آشنا است. ورایتی مینویسد فریمو با نبوغی کنایهآمیز میگوید: «لازم نیست ١٢٠ کشور عضو یونسکو را فهرست کنیم تا ببینیم کدام کشور به جشنواره راه نیافته است. بله، خیلی از کشورها در این رویداد شرکت ندارند.» گزارشگر ورایتی تاکید میکند که فریمو پس از ١۵ سال نظارت بر معتبرترین و مهمترین رویداد سینمایی جهان، بهتر از هر فردی چالشهای تهیه فهرستی را که از نظر نژادی (و البته زیباییشناختی) شامل فیلمسازهای متفاوتی بشود، درک میکند.
پیش از معرفی فیلمهای شرکتکننده در جشنواره فیلم کن، بازار داغ پیشبینیها حاکی از آن بود که اصغر فرهادی با تازهترین اثرش برای دستیابی به نخل طلای کن در بخش رقابتی شرکت خواهد داشت. اما در این فهرست نامی از او آورده نشده است. سال گذشته ١٩ فیلم و سال ٢٠١۴ نیز ١٨ فیلم در بخش رقابتی حضور داشتند، اما به گفته تیری فریمو ممکن است به ٢٠ اثر شرکتکننده در این بخش باز هم افزوده شود؛ خبرنگار وبسایت فیلم ورایتی طی مصاحبهای با تیری فریمو درباره حضور اصغر فرهادی در این رویداد میپرسد، فریمو بر حضور این فیلمساز ایرانی تاکید میکند و میگوید: «امیدوارم بتوانیم فیلم او را ببینیم. هنوز این فیلم را ندیدهایم. اما ما جشنوارهای نیستیم که اولویت جغرافیایی را در نظر بگیریم. اگر فیلمی خوب نباشد، خوب نیست. همین مساله در مورد آثاری که فیلمسازهای زن، مرد، سیاهپوست، کرهای و غیره ساختهاند صدق میکند. تلاش ما بر این است که بهترین برنامه را به اجرا بگذاریم.»
همچنین فریمو در مورد کامل بودن فهرست اعلام شده، گفت: «احتمال حضور دو یا سه فیلم و نه بیشتر در بخشهای جنبی وجود دارد. فهرست انتخابی کامل است. سال گذشته در دو مرحله فهرست را کامل کردیم، ابتدا دو سوم سپس سومین قسمت فهرست را اعلام کردیم. اما در سال جاری، فهرست معرفی شده، کامل است. یک فیلم به بخش نوعی نگاه و شاید یک یا دو فیلم به بخش رقابتی اضافه شود.»
این درحالی است که بهنام بهزادی با فیلم «وارونگی» در بخش نوعی نگاه با آثاری از کارگردانان ژاپنی، فرانسوی، مصری، ایتالیایی، امریکایی رقابت خواهد کرد. بهزادی پیش از این با ساخت فیلم «قاعده تصادف» در جشنوارههای جهانی تحسین شده بود.
در بخشهای فیلم کوتاه رقابتی و سینهفونداسیون حضور فیلمسازان ایرانی پررنگ است. در بخش فیلم رقابتی فیلم کوتاه جشنواره کن فیلم «سکوت» به کارگردانی فیلمسازان ایرانی فرنوش صمدی فروشانی و علی عسگری از کشور انگلیس و همچنین در بخش سینهفونداسیون فیلمهای «در تپهها» ساخته حمید احمدی از انگلیس و «آرام» به کارگردانی فرشته پرنیان از فرانسه حضور دارند.
گاردین نیز در گزارش خود مینویسد که در میان فیلمهایی که برای نخل طلا با یکدیگر رقابت میکنند، حضور کن لوچ منتقدان را غافلگیر کرده است. گفته میشد این کارگردان ٧٩ ساله پس از ساخت «تالار جیمی» بازنشسته شده است اما او که در سال ٢٠٠۶ نخل طلا را برای فیلم «بادی که در مزرعه جو میوزد» به خانه برد، پس از ١٠ سال با درام «من، دنیل بلیک» به بخش رقابتی این جشنواره بازگشته است. داستان فیلم درباره نجاری است که بیمار میشود و سعی دارد از طریق کاغذبازیهای اداری بیمه رفاه خود را به دست بیاورد.
اولیویه آسایاس نیز با فیلم «مشتری شخصی» با بازی کریستین استوارت در این بخش حضور دارد. همکاری پیشین آسایاس با استوارت در فیلم «ابرهای سیلس ماریا» بود که این فیلم سال ٢٠١۴ در کن حضور داشت. همچنین حضور استوارت در کن برای بازی در فیلم «کافه سوسایتی» به کارگردانی وودی آلن که فیلم افتتاحیه کن ٢٠١۶ نام گرفته است، حتمی شده بود.
پنجمین ساخته شان پن «آخرین چهره» نیز در بخش رقابتی کن شرکت دارد. این فیلم درام داستانی است از امدادگران آفریقایی و با بازی خاویر باردم و شارلیز ترون.
پدرو آلمادوار که پس از افشای اسناد پاناما و ارتباط او با این سازمان، تمامی نشستهای خبری فیلم «جولیتا» را لغو کرده است، در این جشنواره حضور دارد. خاویر دولان، کارگردان فرانسوی-کانادایی با فیلم «این تنها پایان جهان است» دومین حضور خود در این بخش را در سن ٢٧ سالگی رقم میزند. او سال گذشته نیز عضو هیات داوران بخش رقابتی بود و آخرین فیلمش «مامان» برنده جایزه هیات داوران سال ٢٠١۴ شد.
جیم جارموش، فیلمساز امریکایی نیز با فیلم «پترسون» در بخش رقابتی و با مستند «Gimme Danger» براساس زندگی «Iggy Pop»، اسطوره موسیقی راک در بخش نمایش نیمهشب حضور دارد.
ریاست هیات داوران شصتونهمین جشنواره کن نیز بر عهده جورج میلر است. این جشنواره از یازدهم ماه مه برگزار میشود.
اعتماد
1 Comment
هدا
سلام، فیلم سکوت فرنوش صمدى و على عسگرى از ایتالیاست.