این مقاله را به اشتراک بگذارید
‘
نامه ۱۳ هزار کلمهای جک کرواک به فروش میرسد
نامه رسمی نیل کسدی، که سبک زندگی خودانگیختهاش باعث شد یکی از معروفترین رمانهای نسل بیت نوشته شود، بار دیگر زیر چکش حراج می رود و انتظار می رود به قیمتی بالای ۴۰۰ هزار دلار فروخته شود.
نامهای از نیل کَسدی به جک کرواک که الهامبخش سبک خودانگیخته او در نوشتن رمان «در جاده» شد و کرواک دربارهاش گفته بود «کافی است تا کاری کند ملویل، توین و نمیدانم دیگر چه کسی… در گورشان بلرزند»، قرار است اواخر همین ماه برای دومین بار وارد حراجی شود.
کسدی این نامه ۴۰ صفحهای ۱۳ هزار کلمهای را روز هفدهم دسامبر ۱۹۵۰ برای کرواک نوشت. کرواک بعدها در مصاحبه سال ۱۹۶۸ خود با پاریس ریویو گفت همین نامه دوستش بود که الهامبخش سبک نوشتاری معروفترین اثر او یعنی «در جاده» شد: «ایده سبک خودانگیخته کتاب «در جاده» را از این گرفتم که دیدم نیل کسدی خودمان نامهاش را چطور به من نوشته است، همهاش اول شخص است، سریع، دیوانه، اقراری، کاملا جدی، با جزییات و البته در مورد او با نامهای حقیقی.»
کرواک این نامه را «یک رمان کوتاه کامل» خواند که «بهترین نویسندگی بود که تا آن موقع دیده بودم، از همه در آمریکا بهتر بود» و حتی از بیشتر بزرگان ادبیات آمریکا هم پیشی میگرفت. او به پاریس ریویو گفت نامه را به الن گینزبرگ قرض داده و او هم آن را به یکی از دوستانش داده که کرواک باور داشت او نامه را گم کرده است. اما نامه در میان فایلهای نشر گلدن گوس پرس قرار داشت و جین اسپینوزا آن را در سال ۲۰۱۲ بیش از ۶۰ سال پس از زمانی که نوشته شده بود، پیدا کرد. این نامه در سال ۲۰۱۴ به حراج گذاشته شد اما بعد از اینکه هم بنیاد کرواک و هم بنیاد کسدی ادعای مالکیت آن را کرد، حراجی کنسل شد. حالا آنها به تفاهم رسیدهاند و حراجی کریستی نامه را به قیمت تخمینی ۴۰۰ هزار دلار (۲۷۳ هزار پوند) تا ۶۰۰ هزار دلار (۴۱۰ هزار پوند) روز شانزدهم جولای به فروش میرساند. پسر کسدی به روزنامه سانفرانسیسکو کرانیکل گفت خانوادهاش که حقوق کپیرایت نامه را در اختیار دارد، آن را بعدا منتشر میکند.
خانه حراج کریستی میگوید این نامه «تاثیری انفجاری» روی کرواک داشت: «این نامه به سرعت کاتالیزور کرواک به عنوان یک نویسنده شد و برخورد او نسبت به محتویاتی که در خاطراتش ثبت شده بود را تغییر داد. کسدی از طریق قدرت همین یک نامه تاثیرش را روی نسلی از نویسندگان گذاشت… خام بودن و سرعت آن باعث شد رگهای از تفکر بعد از جنگ آمریکا متمرکز شود، فوریت زندگی و زندگی کردن با یک روشنفکری جدید را نشان داد که با از راه رسیدن پاپ با اگزیستاسیالیسم هم مخلوط میشود. این نامه این کار را با تاثیر گذاشتن روی استادان این جنبش انجام داد، آن هم بدون اینکه مزیت تحسین انتقادی را داشته باشد.»
نسل بیت به گروهی خاص از هنرمندان امریکا گفته می شود که اندکی پس از جنگ دوم جهانی آثارشان را منتشر کردند. این گروه با رویکرد به سمت فرم های هنری جدید و طرد آداب و رسوم اجتماعی، قصد اعتراض به وضعیت موجود جهان را داشتند. جک کروآک، چندلر و باروز در نثر و لارنس فرلینگتی و آلن گینز برگ چهره های برجسته این گروه در نظم بودند. این گروه که بیشتر در سانفرانسیسکو یا حول و حوش آن می زیستند، برادبیات قرن بیستم تاثیر گذاشتند.
نویسنده مشهور نسل «بیت» متن رمان «درجاده» را در سه هفته نوشت. چرکنویس این رمان نیز به شکل غیرمعمولی روی یک کاغذ رول تایپ شد.به این معنی که کرواک هرگز به پایان یک صفحه نرسید و کاغذ عوض نکرد. «در جاده» ۶ سال بعد و سال ۱۹۵۷ منتشر شد. این کتاب با استقبال بسیارروبه رو و به کتاب افسانه ای آن نسل بدل شد.این رمان به نوعی یک زندگینامه خودنوشت است که در قالب سفری ماجراجویانه در آمریکا، برمبنای شخصیت خود نویسنده، نیل کسدی استاد ودوست کرواک، آلن گینزبرگ و ویلیام اس. باروز چهره های برجسته نسل بیت شکل گرفته است.
فیلمی با اقتباس از این رمان نیز با عنوان«در جاده» در سال ۲۰۱۲ توسط والتر سالس ساخته شد. این فیلم نامزد دریافت نخل طلا در جشنواره فیلم کن ۲۰۱۲بود.
بانی فیلم
‘