این مقاله را به اشتراک بگذارید
ما و هیولاهای اطرافمان!
نگاهی به کتاب «هیولاهای خانگی» اثر فرشته احمدی
احسان راسخی
از موفق ترین زنان داستان نویس این سالهاست، تازه ترین اثرش به عنوان یکی از آثار راه یافته به مرحله دوم جایزه احمد محمود در رشته داستان کوتاه نشان از تداوم موفقیت هایی دارد که بیش از یک دهه پیش آغاز شده اند.
فرشته احمدی فعالیت ادبی خود را از اوایل دهه هشتاد و با کتابی با عنوان «بی اسم» برای کودکان آغاز کرد. در سال ۱۳۸۳ اولین مجموعه داستانی خود را با نام سارای همه منتشر کرد که داستان تلویزیون از این مجموعه جزو آثار کوتاه برگزیده جایزه هوشنگ گلشیری در سال ۱۳۸۴ شد. اجمدی به عنوان منتقد ادبی نیز شناخته میشود. نقدها و مقالات ادبی متعددی از او در نشریات مختلف به چاپ رسیده که نشان از نگاه دقیق و منتقدانه او به این حوزه دارد. در آثار دیگر این نویسنده میتوان به «پری فراموشی»، «جنگل پنیر»، «گرمازدگی» اشاره کرد.
هیولاهای خانگی آخرین اثر احمدی است که در سال ۱۳۸۵ به همت نشر ثالث وارد بازار کتاب شد. این مجموعه شامل ۸ داستان است که کل مجموعه از نظر خط داستانی یا تکرار شخصیتها ارتباط مستقیمی با یکدیگر ندارند، اما از نظر دغدغهها و جهانبینی کاراکترها با یکدیگر مرتبط هستند. عناوین این داستانها عبارتند از: «اشباح تابستانی» «،هری همیشه گم میشود»، «مراقب افساهنهای اسبها»، «کوران»، «کینهورزی از سر ادای وظیفه»، «آزمودن زندگی در کنار رودخانه کن»، «مانداب» و «هیولاهای خانگی».
داستانهای مجموعه «هیولای خانگی» روایتهایی از آدمهایی است که زندگی عادی و طبیعی دارند ولی دائم به این فکر میکنند که نکند این نوع زندگی به آنها تحمیل شده باشد و آیا نباید تغییرات اساسی در زندگی خود بدهند. درواقع این افراد در تردید هستند که نکند این سبک زندگی که فکر میکنند خودشان آزادانه انتخاب کردهاند به نوعی ناشی از جبر و تحمیل باشد. قهرمانان هر هشت داستان با خودشان کلنجار میروند که باید شیوههای گذشته زندگی را کنار بگذارند و رویه جدیدی در پیش بگیرند. در این مسیر مدام طرز فکرهای جدید و قدیم را ارزیابی میکنند و باورهای خود را به چالش میکشند.
اغلب داستانهای این مجموعه از تعدد شخصیتها و تغییرموقعیت و همچنین پراکندگی موضوع برخوردار هستند. فرشته احمدی در نشست نقد و بررسی این مجموعه اظهار داشت: «به نظر من باید قالب داستان نویسی موجود در جامعه را شکست و من خواسته ام این کار را بکن. من به خصوص در این داستان خواسته ام که در کنار بدنه اصلی متن ، خرده داستانهایی هم وجود داشته باشد که شاید در خیلی از مواقع مخاطب بیشتر جذب آنها شود تا خط اصلی داستان. دو اثر این مجموعه تم گذشته را دارد و برخی دیگر نیز سعی دارد تا به تعریف تازهای از ارتباطات اجتماعی دست پیدا کند. سعی من این بود که در این داستانها نشان دهم که میشود از عرفها عبور کرد و به شکلی تازه زندگی کرد یعنی آن طور که دلمان میخواهد زندگی کنیم نه آن طور که مجبوریم.»
داستان «هیولاهای خانگی» را میتوان برجستهترین اثر در بین این هشت داستان دانست. این داستان با نگاهی انتقادی به مادرانی می پردازد که محبت مادری در دلشان جایی ندارد.
این کتاب می تواند مورد پسند آن دسته از علاقمندان داستان کوتاه باشد که مجموعه داستانهایی با تنوع مضمونی و شخصیت های متتعدد را می پسندند. تازگی شگردهایی که فرشته احمدی در داستان های خود بکار برده است از دیگر جنبه های هیولاهای خانگی است، اثری که از کنار آن نباید به سادگی گذشت.
****
«هیولاهای خانگی»
نویسنده: فرشته احمدی
ناشر: ثالث، چاپ اول ۱۳۹۵
۱۴۸ صفحه، ۱۲۵۰۰ تومان