این مقاله را به اشتراک بگذارید
آپارتمان پر ماجرا
نگاهی به کتاب «ببرهای زخمی حکیمیه» اثر حسام حیدری
احسان راسخی
مشاوران تربیتی کودک حق دارند مدام فریاد بزنند که والدین نباید اجازه دهند کودکان هر فیلمی را ببینند و یا هر کتابی را بخوانند. مثلا خود من، ۸ سالم که بود تمام وقتم را به دیدن فیلمهای رزمی میگذراندم. به خودم که آمدم فهمیدم سخت شیفته بروسلی و زور و بازوی او شدم. کار به جایی رسید که در مدرسه بدلیل دعواهای مکرر نمره انظباطم کم شد و …
قسمتی از خاطرات کودکیام با خواندن کتاب جدید حسام حیدری که نشر چشمه به تازگی آن را منتشر کرده است به یادم آمد. شاید اسم کتاب در وهله اول کمی خواننده را بترساند و به اشتباه بیندازد. ببرهای زخمی حکیمیه! حتما همه شخصیتهایش دزد و قاچاقچی و حتی قاتلهای بنام هستند و خب با وجود این آدمها مضمون داستان هم حتما قتل و غارت است! من هم در ابتدا همین فکر را میکردم، اما وقتی صفحه اول آن را خواندم فهمیدم که عنوان کتاب هم مثل متن آن طنز است.
در داستان ببرهای زخمی حکیمیه نه از ببر خبری هست و نه از اراذل و اوباش حکیمیه و آن سمتها، فقط بچهای بنام امید در ساختمانی ۴۲ واحدی سکانس کوتاهی از یک فیلم گانگستری را دیده و تصمیم گرفته به تقلید از بازیگران فیلم، یک گروه از دوستانش که در آن ساختمان ساکن هستند و هر یک استعداد و ویژگی خاصی در شیطنت دارند تشکیل دهد و اسمش را ببرهای زخمی بگذارد. این گروه به اذیت و آزار همسایهها، گرفتن خوراکیهای سایر بچههای ساختمان و … آن هم به روش خودشان میپردازد.
در ساختمانی که امید (راوی اول شخص داستان) در آن زندگی میکند اتفاقات جالب و هیجانانگیز زیادی میافتد که دنیای کودکان را به بزرگترها گره میزند. داستان از گم شدن مرغ گروه به نام "جنیفر" شروع میشود. گروه ببرهای زخمی با نقشههای شیطانی و مضحک خود در صدد پیدا کردن سرنخهایی از دزد و یا دزدان این جنایت است، از همسایهها بازجویی میکنند، با ذرهبین بدنبال پرهای مرغشان میگردند و یا برای پیدا کردن استخوانهای گم شدهاش زبالههای ساکنین را زیر و رو میکنند، اما سرانجام از کشف معماهایی بزرگتر سر در میآورند…
«بعد از ظهرها، دو تا سوت میزدم و بچهها را جمع میکردم و میرفتیم توی حیاط و در مورد آدمهایی که باید بهشان حمله میکردیم حرف میزدیم و بعد که حوصلهمان سر میرفت حمله میکردیم به گلریزیها و خوراکیهایشان را کش میرفتیم».
گم شدن جنیفر دقیقا با زمان انتخابات نماینده ساختمان شش طبقه مصادف شده است. رقابتهای کاندیداهای ساختمان که یکی از آنها مادر امید است باعث ایجاد درگیری و نابسامی اوضاع شده، بطوریکه نامزدها فقط و فقط به فکر جذب آرای بیشتر هستند.
ببرهای زخمی حکیمیه داستان دردسرهای آمیخته با طنز است، مثل ماجرای انتخاب نماینده ساختمان، مجروح شدن سرایداری به نام مراد، روابط پنهان دختر و پسر همسایه و یا سخنرانیهای پدر امید که دائما در پی اختراع شغلهای بیفایده است. هر یک از شخصیتهای این داستان ویژگیهای جالبی دارند که آنها را از سایرین متمایز میکند و بار طنزآمیز داستان میافزایند.
حسام حیدری یکی از طنزنویسان موفق این سالهاست که نوشتههایش را میتوان در مجله "بی قانون" و "شهرونگ" دنبال کرد. حیدری پیش از این در مجله فکاهی "گل آقا" مشغول به کار بود. او در تجربهای جدید به داستاننویسی بر پایه طنز پرداخته و به مشکلات شهری و آپارتماننشینی که خاص شهرهای بزرگی همچون تهران است با نگاهی جذاب اشاره داشته و سوژههایش را از بین اتفاقات و حوادثی که در هر ساختمانی میتواند رخ دهد انتخاب کرده است.
کتاب از ۳۴ بخش تشکیل شده، راوی با استفاده از زبان محاورهای به شرح دقیق رخدادهای داستان میپردازد. این کتاب علاوه بر اینکه موقعیتهای کمدی پی در پی خلق میکند، برای گروه سنی کودک و نوجوان و یا حتی بزرگسالان هم مناسب است.
به نقل از الف کتاب
****
«ببرهای زخمی حکیمیه»
نویسنده: حسام حیدری
ناشر: چمشه، چاپ اول ۱۳۹۶
۱۲۶صفحه؛ قیمت ۱۱۵۰۰ تومان