این مقاله را به اشتراک بگذارید
ماریو بارگاس یوسا، نویسنده پرویی به همراه جمعی از چهرههای ادبی جهان، هفته آینده به فلسطین سفر میکنند تا در سال ٢٠١٧ کتابی برای یادآوری پنجاهمین سالگرد اشغال فلسطین توسط رژیم صهیونیستی بنویسند. سازمانهای مردمنهاد و فعالان ضد اشغالگری نیز مسوول نشان دادن وضعیت جاری به این نویسندگان هستند. این چهرههای ادبی سرشناس پس از بازدید و اقامت یک هفتهای در این منطقه، ملاقات با شهروندان و فعالان حقوق بشر مشاهدات و تجربیات خود را روی کاغذ پیاده خواهند کرد.
سازمان مردمنهاد اسراییلی «شکستن سکوت» با همکاری دیگر سازمانهای مردمنهاد، فعالان و روزنامهنگاران و نویسندگان اسراییلی این سفر را که اواخر فوریه صورت میگیرد، ترتیب دادهاند.
آیلت والدمن، نویسنده اسراییلی امریکایی و مایکل شیبون، نویسنده امریکایی و برنده جایزه پولیتزر ویراستاری این کتاب را که به زبان انگلیسی و توسط انتشارات هارپر کالینز منتشر میشود، بر عهده دارند. شیبون و والدمن هر دو از منتقدان سیاستهای دولت صهیونیسم هستند. همچنین قرار است این کتاب حداقل به هفت زبان ترجمه شود و ژوئن ٢٠١٧ در کشورهای مختلف نیز چاپ شود. ژوئن ٢٠١٧ پنجاهمین سالگرد پایان جنگ شش روزهای است که به اشغال فلسطین توسط اسراییل انجامید.
علاوه بر یوسا، هری کونزرو نویسنده بریتانیایی- هندی، جرالدین بروکس نویسنده استرالیایی برنده جایزه پولیتزر، دیو اگرز نویسنده امریکایی و تایه سلاسی نویسنده بریتانیایی نیجریهای نیز حضور خود را در این سفر اعلام کردهاند.
بارگاس یوسا متولد ١٩٣۶ در آرکیپا است و در شهر لیما بزرگ شده و در زمان دیکتاتوری نظامی در مدرسه نظامی «لئونسیو پدرو کدت» تحصیل کرده است. تجربیات ناگوار یوسا در این آکادمی اساس و پایه نخستین رمان او «عصر قهرمان» را شکل داد. نقد چپ گرانه یوسا از دولت، رهبران سیاسی را از کوره به در برد و منجر به سوزاندن هزاران نسخه از کتاب او شد. یوسا در تبعید به اروپا با روشنفکران تبعیدی مانند «گابریل گارسیا مارکز» نویسنده کلمبیایی و «پابلو نرودا» شاعر شیلیایی آشنا شد. آنها مدافع انقلاب کوبا بودند و حتی به حزب مخفی انقلابی که هدفش انتقال سوسیالیسم به پرو بود، پیوسته بودند. یوسا در کتاب «گفتوگو در کاتدرال» جناح راست دولت اقتدارگرای پرو را محکوم میکند. خوانندگان بینالمللی نیز یوسا را با این کتاب شناختند. اوایل دهه ١٩٧٠ میلادی عقاید سیاسی یوسا به جناح راست متمایل شد. درگیری یوسا با مارکز در سال ١٩٧۶ که یوسا با مشت به صورت مارکز کوبید، به نوعی سمبل انتقال او از جناح چپ به راست است. یوسا به مارکز لقب «دلقک کاسترو» داده بود.
بارگاس یوسا سال ١٩٩٠ نامزد رییسجمهوری شد، اما از رقیبش «آلبرتو فوجی موری» شکست خورد و بعد از آن همه فعالیتها و برنامههای سیاسی خود را کنار گذاشت. یوسا در دور اول انتخابات سه درصد به ٢۴ درصد از فوجی موری پیش افتاد، ولی در دور دوم به ۵٧ درصد رای فوجی موری باخت. یوسا در مورد ماجراجوییهای سیاسیاش میگوید: «این ماجراها از چند وجه بد بودند. اول و مهمتر از همه من را مدتی از زندگی ادبیام دور نگه داشتند. اما نگرانیام از سقوط پرو من را بر آن داشت که از نفوذ و موقعیت اجتماعیام به نفع مردم کشورم استفاده کنم.»
اعتماد