این مقاله را به اشتراک بگذارید
مجموعه مقالاتی درباره هنری میلر منتشر میشود
حمیدرضا امیدی سرور مشغول کار روی دو اثر است که یکی از آنها مجموعه مقالاتی است دربارهی هنری میلر و دیگری یک کارِ پژوهشی دربارهی شخصیت عباس میرزا.
حمیدرضا امیدی سرور درباره مجموعه مقالاتی که به شناخت زوایای مختلف شخصیت و آثار هنری میلر میپردازد؛ به خبرنگار ایلنا گفت: این مجموعه را با آقای داوود قلاجوری کار میکنیم. ایشان مجموعه مقالاتی در رابطه با هنری میلر ترجمه کرده و همچنان نیز در حال ترجمه است. من مطالب را ویرایش میکنم. این کاری است که فعلاً بیش از هرچیز مرا درگیر کرده است.
وی افزود: آقای قلاجوری به طور مستمر در حال ترجمهی مقالههاست و من کار ویرایش آن را انجام میدهم. در این فکرم که خود نیز مقالهای در رابطه با میلر بنویسم. فکر میکنم این مجموعه مقالات میتواند هنری میلر را به خوبی معرفی کند. کارهای او به لحاظ ممیزی مشکلات زیادی دارد و در ایران بسیار کم منتشر شده و آنچه هست با ممیزیهای شدید، تکه و پاره شده. در واقع به دلیل همین سانسورهاست که تصور درستی از میلر در ذهن مخاطب ایرانی نیست.
این نویسنده دربارهی انتخاب ناشر این اثر گفت: با یکی دو ناشر در این باره صحبت کردهایم اما هنوز به تصمیم قطعی نرسیدهایم. ترجیحاً اولویت با ناشری است که قبلاً با او کار کردیم. بهطور مثال من از کار کردن با نشر آموت تجربهی خوبی به دست آوردم اما به طور کلی هنوز برای این کار، ناشر خاصی قطعی نشده است.
امیدی سرور در پاسخ به این سوال که با توجه به آثار میلر که عموماً دچار سانسور میشوند، ممکن است این مجموعه هم درگیر این ماجرا شود، گفت: ما در انتخاب مقالات سعی کردیم چیزی نباشد که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به مشکل بخورد. در این بین مقالههایی هست که به «زن» در آثار میلر میپردازد که شاید حساسیت برانگیز باشد.
او با اشاره به اینکه این کتاب از جنبههای مختلف میلر را بررسی میکند؛ بیان کرد: این مقالهها در کنار هم ابعاد زندگی و آثار هنری میلر را نشان میدهد. همچنین از هر کتابش یک فصل را ترجمه کرده و در کنار مقالات قرار دادیم. از ویژگیهای میلر این است که خیلی داستانگو نیست. او خاطرات روزمرهی خود را نیز به آثارش وارد میکند. کتابهای او را از هرجایی که باز کنید میتوانید بخوانید. این مسئله دست ما را باز گذاشته که قسمتهای خوب کار را در بیاوریم و همین قسمتها نیز به نوعی میتوانند نشان دهندهی ابعاد شخصی و ادبی آثار او باشند.
نویسندهی کتاب «از پائولو کوئلیو متنفرم» در رابطه با مقالهای که خود در این کتاب مینویسد؛ گفت: من در این مجموعه، مقالهای خواهم داشت که به ابعاد شخصیتی میلر اشاره دارد و همچنین به شرایطی میپردازد که آثار میلر در ایران با آن مواجه شده است.
او با اشاره به نگارش یک کارِ تحقیقی بیان کرد: این اثر، تحقیقی است دربارهی عباس میرزا که شخصیت برجستهای در تاریخ تجدد ایران است. این کتاب یک کار پژوهشی است که منابع آن را جمع کرده و فیشبرداری کردهام و اکنون نگارش کار را آغاز کردهام.
امیدی سرور افزود: در ایران روی عباس میرزا خیلی کار نشده. میخواهم این کاری باشد که نقش او را در تجدد ایران نشان دهد. با توجه به علاقهای که به تاریخ معاصر دارم، عباس میرزا را شخصتی تأثیرگذار یافتم که هنوز در کشور ما به درستی فهمیده نشده. عباس میرزا نقطهی آغاز مدرن شدن ایران است. این شاهزادهی قاجاری از بدِ روزگار به سلطنت نرسید. شاید اگر به پادشاهی میرسید میتوانست جهت تاریخ ما را تغییر دهد. در واقع ایدهام این است که با نگارش این کتاب، عباس میرزا را به مخاطبان بشناسانم. او کارهای بسیاری در جهت مدرن شدن ایران انجام داده است. او اولین کسی بود که دستور داد متنهای مهم فرهنگی ترجمه شود. آدمهایی را برای آموختن علوم جدید به خارج از کشور اعزام کرد و همچنین در فکر تشکیل یک سپاه منظم بود و میخواست عقبافتادگیهای کشور را بعد از قرارداد ترکمنچای، جبران کند. در همان زمان قشر واپسگرای جامعه با او مخالفت میکردند.
این نویسنده در پایان سخنان خود گفت: یک کار داستانی هم آماده دارم ولی خیلی به فکر انتشار آن نیستم. رمان «سیم آخر» را هنوز ویراش نکردم. زمانی این کتاب تمام شده بود اما بعد تغییراتی در آن دادم و این کار مستلزم تغییرات زیادی شد و رمان از اساس با آن چیزی که ابتدا بود، متفاوت شد.