این مقاله را به اشتراک بگذارید
‘
بخش سوم: مجموعه ها
حمید رضا امیدی سرور
آسوده خاطر گام نخست را بردارید!
* دانشنامه استفورد / نشر ققنوس
سرپرست مجموعه: مسعود علیا
این درست که دانشنامه استنفورد به صورت آنلاین و رایگان در فضای مجازی در اختیار همه هست. اما باوجود زبان نسبتا ساده این آثار تنها عده معدودی هستند که می توانند از آنها استفاده کنند. بنابراین انتشار مدخل های این دانشنامه به زبان فارسی، یکی از آن حرکت های ماندگار نشر ققنوس به شمار می رود که با فواصل زمانی نه چندان طولانی و به شکلی متداوم ادامه داشته است. در واقع نشر ققنوس با انتشار این مجموعه دایره استفاده کنندگان از آن را عمومیت بخشیده است.
دانشنامه فلسفه استنفورد برای اهل فلسفه نام آشنایی است، متونی که به زبانی ساده و قابل فهم برای علاقمندان حوزه فلسفه نوشته شده اند و هر مدخل به موضوعی خاص از میان خیل موضوعات فلسفی اختصاص یافته است. انتشار این دانشنامه به زبان انگلیسی از سال ۱۹۹۵ در دانشگاه استنفورد آغاز شده و هنوز هم ادامه دارد. مسعود علیا سرپرستی و انتشار این مجموعه را برعهده دارد. انتخاب مترجمان برخی مدخل ها با توجه به تخصص و سابقه آنها در برخی حوزه ها در خور اعتنا و توجه است. تا کنون قریب به هفتاد و پنج جلد از این مجموعه منتشر شده است که علاقمندان بحث های نظری در حوزه فلسفه و هنر می توانند به فراخور نیاز خود با خیال راحت از این کتابها به عنوان گام نخست برای ورود به هر بحث استفاده کنند.
«اخلاق زنانه نگر»،«زیباییشناسی و غایت شناسی کانت» ، «سهرودی»،«زیباییشناسی فمینیستی»، «شلایر ماخر»، عشق، هایدگر، ژیل دلوز، پسامدرنیسم، «طبیعت گرایی»، «مفهوم امر زیباشناختی» و «مسئله دستهای آلوده»، «ماکس شلر»، پدیدار شناسی، «داوری زیباشناختی»، «انقلابهای علمی» و… از جمله عناوین برخی مدخل های دانشنامه استنفورد به زبان فارسی است که در قطع جیب پالتویی توسط نشر ققنوس منتشر شده است.
‘