رفتن به محتوا رفتن به نوار کناری رفتن به فوتر

بایگانی ماهانه: می 2011

آیا ترجمه ی منوچهر بدیعی از «اولیس» قابل دفاع است؟

انتشار بریده‎ای از رمان «اولیس» شاهکار جیمز جویس (ازبخش هفدهم این رمان) در «مد و مه» بحث‎هایی را به دنبال داشت، به خصوص  از سوی چند نفر از مخاطبان که ظاهرا با زبان انگلیسی آشنا هستند، درباره کیفیت ترجمه‎ی این رمان که به زعم این دوستان حق مطلب را ادا نمی کند. البته این مساله…

ادامه مطلب

داستان آدینه (۳۳): «معصوم دوم» اثر هوشنگ گلشیری

«معصوم‎ها» در میان آثار هوشنگ گلشیری از جایگاه ویژه‎ای برخوردارند و به همین تناسب نیز از جمله‎ی شناخته شده‎ترین داستانهای کوتاه این نویسنده محسوب می‎شوند. معصوم اول تا چهارم در کتاب «نمازخانه کوچک من» منتشر شده‎اند و معصوم پنجم نیز در قالب داستانی بلند در یک کتاب مستقل به چاپ رسیده است. برای سی و…

ادامه مطلب

نگاهی به رمان «احتمالا گم شده ام» نوشته سارا سالار

عادت دارم، هر کتاب داستانی را دوبار می‎خوانم بار اول برای لذت بردن از خوانش  داستان، و  بار دوم برای تمرکز روی جزییات و یا نقد و تفسیرش. در نقد هم  بیشتر به دنبال  محتوی داستان و دغدغه نویسنده  به لحاظ مضمونی هستم  . چرا که معتقدم پرداختن به  فرم ، تکنیک  و روایت داستان…

ادامه مطلب

بریده ای از رمان «اولیس» اثر جیمز جویس

فارسی زبانان علاقمند به ادبیات داستانی تشنه خواندن اولیس هستند، کتابی که از قضا  توسط یکی از مترجمان  خبره (منوچهر بدیعی) به فارسی هم ترجمه شده، اما متاسفانه امکان انتشار پیدا نکرده است. تنها بخش‎هایی از این رمان توسط انتشارات نیلوفر منتشر شده تا به قول معروف  علاقمندان فعلا با آن یک ته‎بندی بکنند تا…

ادامه مطلب

داستان امروز ایران (۳): «هیچ شنبه»

-نکبت نجست ! تو سر خواهرمو خوردی.. خاله مرجان دندان کروچه می کند و گوشم را می پیچاند. دردم می گیرد و چشم هام پر اشک می شوند. خاله مرجان  گوشم را ول می کند و محکم می زند پس کله ام...خاله مرجان زن بدی نیست. زودی پشیمان می شود، پیشانیم را می بوسد و…

ادامه مطلب

درباره رمان «پرسه زیر درختان تاغ» نوشته علی چنگیزی

در نخستین  ساعاتی که خواندن  «پرسه زیر درختان تاغ» را تمام کرده و کتاب را می‎بندم، فضای اطرافم به شدت پر از چند دریافت یا مفهوم کلی می‌شود کتاب به شکل لوحی از خاک؛ و این چند مفهوم قامت خود را به ریخت حروف و کلمه‌ای می‌سپرند که بر این لوح خاکی نوشته شده: «مرگ»،…

ادامه مطلب

مارسل پروست: یک زندگی

ژان ایوتادیه یکی از سرشناس‎ترین نویسندگان و پژوهشگران‎ زندگی و آثار پروست است. وی در سال 1936 به دنیا آمد و در کالج سن لوئیز گانزاگ و سوربون تحصیل کرد. او از سالهای‎ 1972 تا 1976 رییس بخش فرانسوی دانشگاه قاهره بود. از 1976 تا 1981 مدیر انتسیو فراسوی در لندن و نیز در سالهای…

ادامه مطلب

داستان آدینه (۳۲): «مرد» اثر محمود دولت آبادی

محمود دولت آبادی را می توان واپسین چهره بازمانده از نویسندگان نسل طلایی دهه‎های قبل به حساب آورد. آنها که بخشی از  شاهکارهای ادبیات داستانی ایران را خلق کردند و یه یک معنا فاصله‎ای بعید با همنسلان و از پی آمدگان خود دارند، نویسندگانی که  در هر نسل به مراتب تعدادشان بیش از نویسندگان  شاخص…

ادامه مطلب

نگاهی گذرا به گوتیک در ادبیات داستانی (ژان باتیست بارونیه)

درست است که از گونه‎ی گوتیک به دلیل ویژگی‎هایش که به شکلی عمیق ریشه در فرهنگ و معماری دیگر کشورها دارد،  رد و نشان چندانی در ادبیات ایران نمی‎توان دید؛ اما چه بسیار شاهکارهایی جهانی که در محدوده‎ی اینگونه، و یا با بده بستان با آن نوشته شده‎اند و شناخت گوتیک به شناخت و درک…

ادامه مطلب

نگاهی به مجموعه داستان «در ماهی می میریم» اثر سعید شریفی

«در ماهی می‌میریم» ، مجموعه‌داستانی است از سعید شریفی  که انتشارات افراز در تیرماه 1389 آن را به چاپ دوم رسانده است. چاپ اول این مجموعه فروردین 1389 انجام شده: «در ماهی می‌میریم» مجموعه‌ی نه داستان کوتاه است. از این نه داستان فقط سه یا با ارفاق، چهار داستان تا حدودی از فضای سرد خشونت…

ادامه مطلب

سیاحتنامه نمایشگاه کتاب (۳): بازدید با اعمال شاقه!

حمید رضا امیدی سرور: می گویند، برگزاری نمایشگاه در میانه‎ی اردی‎بهشت‎ ماه  برای آن است که هوا نه گرم است و نه سرد، اما هوای تهران از همان ماه دوم بهاری روبه گرم شدن می‎رود و زمانی‎هم که قرار باشد آدم ساعت‎هایی طولانی را در نمایشگاه در میان خیل جمعیت، اینطرف و آنطرف برود و…

ادامه مطلب

سیاحتنامه نمایشگاه کتاب(۲): بسته پیشنهادی «مد و مه»

قرار بود ادامه‎ی سیاحتنامه‎ی نمایشگاه را بنویسیم اما دیدیم برای این منظور وقت هست و بهتر است پیش از آن که نمایشگاه تمام شود ما هم بسته‎ی پیشنهادی مد و مه را برای خرید از نمایشگاه ارایه کنیم. رسم است در ایام نمایشگاه وب‎سایت های مختلف لیستی از کتابهای پیشنهادی خود را به علاقمندان ارائه…

ادامه مطلب

سیاحتنامه نمایشگاه بین المللی کتاب تهران (۱): نمایشگاه یا فروشگاه؟!

در ایام برگزاری نمایشگاه کتاب، نمی‎توان از کنار آن بی‎تفاوت گذشت، بنابراین ما هم به مناسبت این روزهای مبارک! در چند پست، به صورت دنباله دار، قصد داریم به چند و چون این نمایشگاه پرداخته و  گزارشی از اوضاع و احوال آن را در اختیار علاقمندان قرار دهیم. بخش نخست این گزارش در ادامه از…

ادامه مطلب

داستان آدینه (۳۱): «ماهی سیاه کوچولو» اثر صمد بهرنگی

ماهی سیاه کوچولو یکی از معروف‎ترین داستانهای فارسی‎ست به ویژه در عرصه ادبیات کودک و نوجوان. البته معروفیت  این داستان تا اندازه زیادی  به شهرت نویسنده ی نامدارش صمدبهرنگی گره خورده است. بهرنگی چهره‎ای استثنایی در ادبیات معاصر به حساب می‎آید. جوان ساده‎ی شهرستانی‎ای که شغل معلمی اختیار کرد، با شاگردانش رابطه نزدیکی داشت، دردمندانه…

ادامه مطلب

ابراهیم گلستان به روایت جلال آل احمد

متن زیر را جلال آل احمد نوشت، با همان نثر خاص خود که اگرچه شاید شتابزده و عصبی می‎نماید، اما در عین حال برای برخی جذاب و تاثیر گذار هم هست. حکایت آل احمد و گلستان که هردو سابقه گرایش به حزب توده را دارند، پر فراز و نشیب بوده و  البته در دوره‎ای کاملا…

ادامه مطلب

خوشی ها و روزها: توماس مان به روایت توماس مان

مد و مه: توماس مان برای علاقمندان جدی ادبیات داستانی بی‎نیاز از معرفی‎ست، یکی از غولهای ادبیات داستانی آلمان که خوشبختانه شاهکارهای او نظیر مرگ در و نیز  و کوه جادو به فارسی ترجمه شده، آن هم از خود زبان آلمانی و توسط مترجمی قدر. پر بیراه نیست اگر بگوییم هر آنکه دستی بر قلم…

ادامه مطلب

مروری بر «بامداد خمار» اثر فتانه حاج سید جوادی

«بامداد خمار» که منتشر شد (در زمان خود) یک اتفاق بود، رمانی عامه‎پسند و بسیار پرفروش که یک سرو گردن از این طیف آثار بالاتر بود، ترو تمیز و با نثری ساده، اما شسته رفته که در آثار عامه‎پسند نمی‎توان سراغ گرفت. اما غیر از این برای خواننده جدی چیزی نداشت جز تکرار همان مکررات…

ادامه مطلب

گابریل گارسیا مارکز: از نوشتن می ترسم!

روایت زیر، شرح دیدار و گفتگوی میان مارکز و کارلوس فوتنتس است، دو نویسنده بزرگ امریکای لاتین در هاوانا، در سال 1982، زمانی که مارکز تازه جایزه نوبل گرفته و شهرتی به هم زده، اما فوئنتس هنوز دستش از این جایزه نرسیده که هنوز نیز همینگونه است. به همین خاطر ماکز گفتگو شونده است و…

ادامه مطلب

میلان کوندرا: زندگی سراسر نبردی است علیه فراموشی

قریب به سه دهه پیش میلان کوندرا نام شناخته شده ای در ایران به حساب نمی آمد، ظاهرا نخستین بار با ترجمه «کلاه کلمنتیس» توسط احمد میر علایی به طور جدی به علاقمندان فارسی زبان ادبیات داستانی معرفی شد. اما چندی بعد پی در پی آثار این نویسنده به فارسی برگردانده شده و او شهرتی…

ادامه مطلب

داستان آدینه (۳۰): «تصادف» اثر سیمین دانشور

روزگاری بود که اغلب سیمین دانشور به عنوان همسر جلال آل‎احمد ‎شناخته می شد، اما به نظر دانشور پس از مدتی چنین تصویری را دگرگون کرد و رفته رفته هویتی مستقل از شوهر نامدارش بدست آورد؛ هویتی به عنوان یک زن داستان‎نویس که یکی از رمانهای مطرح ادبیات داستانی ایران (سووشون)را در کارنامه دارد. رمانی…

ادامه مطلب

رمان پلیسی – جنایی چیست؟

بعد از انتشار نوشته‎ای کوتاه درباره سرگذشت ترجمه آثار پلیسی جنایی و سیاهه صد اثر برتر در این گونه‎ی ادبی این دومین مطلب از سری مطالبی‎ست که تحت عنوان «پرونده ادبیات پلیسی و جنایی» در «مد و مه» منتشرمی‎شود. پرونده‎ای به مناسبت رویکرد تازه‎ای که به ادبیات پلیسی جنایی در حوزه‎ی نشر پ، ر این…

ادامه مطلب

داستان امروز ایران (۲): «بگذارید میترا بخوابد» اثر کامران محمدی

کامران محمدی، سالهاست می‎نویسد، نخستین تجربه‎های او بر می‎گردد به میانه دهه‎ی شصت، اما با این حال نخستین رمان خود را در اواخر دهه هشتاد منتشر کرده است، رمان «آنجا که برفها آب نمی‎شوند» اثری خوشخوان بود که هم استقبال خوبی از سوی مخاطبان را به دنبال داشت و در مدت زمان کوتاهی به چاپ…

ادامه مطلب

مرثیه برای «ایگناسیو سانچز مخیاس» اثر فدریکو گارسیا لورکا

شعر یکی از آن حوزه‎هایی‎ست که در ترجمه، بخش قابل توجهی از غنای زبان و زیبایی کلام و شاید بخشی هم از معنای آن از دست برود، برای نمونه آیا می‎توان متصور بود که در ترجمه‎ی اشعار حافظ به زبانهای دیگر  لطف واقعی این اشعار باقی‎ بماند، حتی در مورد اشعار احمد شاملو که شاید…

ادامه مطلب

نگاهی به «اژدها کشان» اثر یوسف علیخانی

اژدها کشان مجموعه داستانی متفاوت ، نسبت به داشته‎های ادبیات داستانی بومی ماست که در دهه هشتاد ارائه شده‎اند ، یرخوردار از تصویرهایی امپرسیو نیستی که در فضای حاکم بر داستان‎های این کتاب به شکلی ملموس قابل رویت هستند، تا خواننده به شکلی بهتر در ذهن خود میلک را بازسازی کند . برخی بر این باورند…

ادامه مطلب

چگونه می توان یک داستان دینی نوشت؟

سینمای دینی، رمان دینی و در یک نگاه کلی‎تر ادبیات و هنر دینی از جمله آن مفاهیمی‎ست که درباره چگونگی و مصادیق آن نظرات ضد و نقیضی وجود دارد، برخی بر این باورند که تقسیم‎بندی ادبیات و هنر به نوع دینی و غیر دینی اساسا  راه به جایی نمی‎برد، جمعی داشتن دیدگاه‎های دینی از سوی…

ادامه مطلب

داستان آدینه (۲۹): «داش آکل» اثر صادق هدایت

«داش‎آکل» یکی از محبوب‎ترین داستانهای کوتاه صادق هدایت و ایضا یکی از معروف‎ترین داستانهای کوتاه فارسی‎ست. اثری که در سالهای دور و نزدیک به عنوان یک اثر کلاسیک و نمونه‎ای شاخص برای درک و شناخت عناصر داستان و چگونگی بکارگیری آنها (در کتابها و کلاسهای آموزش نویسندگی) بسیار  مورد استفاده قرار گرفته است. این داستان…

ادامه مطلب