کاکا ویک گلوور از زور گرمای کبابکنندهٔ بعدازظهر و از هرم آفتاب که صاف تو صورتش میزد از خواب بیدار شد.. نیمساعت را، شیرین خوابیده بود.
وسط این دنده به آن دنده شدن بود که، همین جوری بیخود لای پلک چشمهایش را واکرد. و توی همین یک لحظه چشم وا کردن بود که «هیوبرت» را…
وصال روحانی: برایان سینگر موجود جالبی است و رویكرد او به ژانرهای متفاوت وی را چهرهای ماجراجو و نترس در میان كارگردانان روز جهان جلوه میدهد.
این فیلمساز آمریكایی اولین كار بلندش را در یك فیلم مستقل بود و «Public Access» نام دارد. در سال 1993 در مهمترین جشنواره فیلم مستقل جهان یعنی سان دنس…
نگاهی به «استاد» ساختهی پل تامس اندرسن
دیو و دلبر
استاد/ مرشد The Master
نویسنده و كارگردان: پل تامس اندرسن. بازیگران: واکین فینیکس (فردی کوئل)، فیلیپ سیمور هافمن (لنکستر دود)، امی آدامز (پگی دود). محصول ۲۰۱۲، ۱۴۴ دقیقه.
فردی کوئل، سرباز نیروی دریایی آمریکا در جنگ جهانی دوم به دلیل نداشتن ثبات روانی، تفکرات غیرعادی و…
شخصیت های اصلی
شازده کوچولو: پیش از آن که شخصیت «شازده کوچولو»به عنوان مسافر معصومی از سیاره ی دیگری معرفی شود، سنت اگزوپری تقابل شخصیت کودک صفت شازده را با بزرگ ترها گوشزد می کند. در بخش های بعد، شازده با بزرگسالان مختلفی روبه رو می شود و در هریک از آن ها ویژگی ها…
گوینت پالترو بازیگر زن نقش اول سری فیلمهای «مرد آهنی»، منفور ترین فرد مشهور در هالیوود اعلام شد.
هافینگتون پست می نویسد، طبق نظر سنجی انجام گرفته توسط این نشریه در سال 2013 گوینت پالترو بازیگر زن نقش اول سری فیلم های مرد آهنی منفور ترین فرد مشهور در هالیوود اعلام شد و جالب اینکه در…
جعفر پناهی فیلمساز بزگ ایرانی هم برای عضویت در آکادمی اسکار دعوت شد، پیش از این اصغر فرهادی نیز به آکادمی پیوسته بود. خوشختانه با موفقیت روز افزون سینماگران ایرانی در سطح جهان سینمای ایران سهم و قدرت بیشتری در محافل مهم سینمایی بدست می آورد.بنا بر اعلام هاليوود ريپورتر پناهي ميتواند در 2رشته كارگرداني و…
بین نویسندگان معاصر آلمانیزبان، «پتر اشتام» برای مخاطبان فارسیزبان، نویسندهای است شناختهشده. نویسندهای که هم به ایران سفر کرده و هم دو کتابش به فارسی ترجمه شده؛ یکی رمان «اگنس» که یکی از رمانهای مهم پتر اشتام است و «محمود حسینیزاد» آن را به فارسی برگردانده و دیگری مجموعه داستانی به نام «تمام چیزهایی که…
شاید مشهورترین جملهای که جواد شمقدری به عنوان سینماگر و عضو تیم همراه محمود احمدینژاد مطرح کرد: «عوض کردن ریلهای سینما پس از 30 سال» بود. جملهای که این روزها در پایان ماموریت چهارساله او مدام در هر بیانیه و اظهارنظر به آن اشاره میشود. آیا شمقدری در اجرای این خواسته و نظر خود موفق بوده…
زینب كاظم خواه/ادبیات پرمخاطب یا همان ادبیاتی كه در خارج از ایران به نام پاپیولار و بست سلر شهرت دارد ادبیاتی است كه مخاطبان بسیاری را جذب میكند، نویسندگان ادبیات پرمخاطب ایرانی خیلی دوست ندارند كه از ادبیات آنها به نام عامهپسند یاد شود. این گونه ادبی در ایران از دهه شصت با حضور دو…
محمود دولتآبادی با بیان اینکه شعر کلامی است که مخاطب را یک لحظه تکان بدهد، گفت: مجموعهی شعر «دلفینها در خوابهایم شنا میکنند» و برخی آثار دیگری که از شعر این دوره خواندهام، مرا دچار این لحظات کرده است.
نشست نقد مجموعهی شعر «دلفینها در خوابهایم شنا میکنند» اثر ساره دستاران عصر جمعه، هفتم تیرماه،…
آنتوان دو سنت اگزوپری و شازده کوچولو/
به عنوان شیفته ی شازده کوچولو به ترجمه ی محمد قاضی خو گرفته ام. با این وصف مقدمه ی او در کتاب هرگز پاسخ پرسش هایم را ندارد. بعدها که در منابع انگلیسی دنبال آنتوان دوسنت اگزوپری رفتم، که چندان پرشمار هم نبودند، به مواردی اطلاعات غلط و…
هشتم تیرماه مصادف است با زادروز آنتوان دو سنت اگزوپری، نویسنده و خلبان و خالق کتاب نامی «شازده کوچولو». «زمین انسانها»، «خلبان جنگ»، «پرواز شبانه» و «نامه به یک گروگان» از دیگر آثار این نویسنده فرانسوی هستند.
آنتوان دو سنت اگزوپری ۲۹ ژوئن سال ۱۹۰۰ در شهر لیون به دنیا آمد. او در کودکی شاهد…
چراغیکه به خانه رواست/
«کلنل» یکی از بزرگترین شانسهای ایران در جایزههای بزرگ ادبی است. نسخه آلمانی، انگلیسی و عبری این رمان حالا با استقبال روبهرو شده، جایزههایی از آن خود کرده است و به فهرست نامزدهای نهایی جایزه بوکر آسیایی راه یافت. «کلنل» اما در ایران همچنان میرود و میآید و قربانی مصوبههای نامشخص شده…
من با جورج اورول بزرگ شدم، سال 1939 به دنیا آمدم و مزرعه حیوانات اورول سال 1945 منتشر شد. درست در آستانه 9 سالگی بود که برای اولینبار این کتاب را دست گرفتم. یادم هست دور و بر خانهمان دراز کشیده بودم و کتاب را از توی کتابخانه برداشته بودم به خیال اینکه این کتابی…
بیتابی بیتا تازه ترین ساخته مهرداد فرید این روزها روی پرده اکران است، آن هم در یک از فصول نسبتا خوب، یعنی زمانی که انتخابات تمام شده، ریاست جمهوری منتخب مردم برگزیده شده، تکلیف تیم ملی هم در مسابقات انتخابی جام جهانی برزیل مشخص شده و همچنین امتحانات دانشگاه ها و مدارس هم تمام شده.…
مارتین لوتركینگ میگوید: تلفات جنگ، نفرت بعد از جنگ را زنده نگه میدارد. حال بازیگر سرشناس ایتالیایی، سرجیو كاستلیتو كه بیش از هفتاد فیلم را در كارنامه بازیگری خود ثبت كرده برای چهارمین بار، پشت دوربین در مقام كارگردان یك اثر نشسته است تا روایتگر یكی از خانمانسوزترین جنگهای داخلی قرن بیستم باشد. او كه…
استقبال پایین تماشاگران سینما از اکشن علمی تخیلی «پس از زمین» فیلم جدید ویل اسمیت، باعث ارائه این تحلیل شده که دوران موفقیت این بازیگر هم به سر آمده است. تحلیلگران اقتصادی سینما میگویند اتفاقات اخیر نشان میدهد که تماشاگران مثل گذشته به فیلمهای این بازیگر سیاهپوست روی خوش نشان نمیدهند.چند هفته قبل اکشن علمی…
ظهور و بروز «موج نوی ترانه» در فیلمهای ایرانی یكی از جلوههای گوناگون پدیدهی كلی «موج نوی سینمای ایران» بود كه خود نیز جزئی از پدیدهی فرعیتر «موج نوی موسیقی فیلم در ایران» محسوب میشد. طبیعی است برای بررسی دقیق و كامل و به دست دادن تحلیلی تاریخی از ترانههای فیلمهای ایرانی، میبایست سرگذشت موسیقی…
در طول سالهای دور و نزدیک از داستانهای عامهپسند بهعنوان پاورقی و از نویسندگان این آثار نیز بهعنوان پاورقینویس، بسیار یاد شده است. فهیمه رحیمی نیز که درگذشت، برخی از او بهعنوان نویسنده داستانهای عامهپسند و پاورقینویس یاد کردند. اما فهیمه رحیمی که هیچگاه داستانهایش را در قالب پاورقی منتشر نکرد، پس از چه رو…
ابتدا این نکته را عرض کنم که انتشار یک پرونده با عنوان «بررسی ادبیات عامهپسند» تنها چند روز پس از درگذشت بانوی بزرگ ادبیات عامهپسند ایران فهیمه رحیمی اقدام ارزشمندی است، چرا که ایشان بر گردن ادبیات ما حق بزرگی دارند و بسیاری از کتاب نخوانها را هم به سمت مطالعه کتاب کشاندهاند و چه…
محمدرضا گودرزی نویسنده و منتقد ادبی است. پشت حصیر، در چشم تاریکی، شهامت درد، آنجا زیر باران، رویاهای بیداری، اگه تو بمیری، و چرا میزنی آثار او هستند.گودرزی سال های اخیر جلسات نقد و بررسی بسیاری را در مراکز مختلف فرهنگی مانند کانون ادبیات ایران، فرهنگسراهای اشراق، ارسباران و فردوس، و بسیاری فضاهای فرهنگی دیگر…
برخی جوامع مثل کشورهای آمریکای لاتین، داستانسازند و برخی همچون جامعه ما، خاطره سازند. برای همین نمیتوان ادبیات همه مناطق را با یک معیار نقد سنجید و همینطور همه گونههای ادبی را هم نمیتوان با هم مقایسه کرد بلکه باید به هر ژانری در جایگاه خود و موقعیتی که دارد، توجه کرد.
بسیاری از کتابخوان…
خبر در گذشت فهیمه رحیمی که رسانه ای شد، شماره تلفن همراه من هم که معمولا زیاد زنگ نمی خورد، به فعالیت افتاد، تماس پشت تماس که فلانی بیا درباره فهیمه رحیمی و سبک کارهایش حرف بزنیم. از خبرگزاری ها بگیر تا رادیو و یکی دوتا روزنامه و مجله که مطلب می خواستند. حدس میزدم…
به مناسبت سالروز تولد صمد بهرنگی به سراغ یکی از معروف ترین آثار داستانی او رفتیم، اثری که خود در قالب کتابی مستقل نیز منتشر شده است. شاید حوصله خواندن داستان روی صفحه مانیتور نداشته باشید اما این فرصتی ست که می توانید تجدید خاطره ای با آثار صمد بهرنگی کنید. مردی که در دهه…
عظیمه كنعانی: عزت ا... انتظامی نود ساله شد. بازیگری كه او را به درستی یكی از شمایلهای درخشان تاریخ سینمای ایران نامیدهاند و بیاغراق هیچ بازیگری در سینمای ایران به اندازه استاد انتظامی در رشد و توسعه سینمای جدی و اندیشمندانه ایران تأثیر نگذاشته است. فهرست پرافتخار كارگردانهای بزرگی كه عزتا... انتظامی مقابل دوربینشان رفته…
همانطور که پیش بینی می شد فیلم تازه داریوش مهرجویی به نمایش عمومی در آمد و با واکنش های سر منتقدان و اعتراض تماشاگران حرفه ای و غیر حرفه ای حتی علاقمندان مهرجویی روبه رو شد. در این احوال گفتگوی زیر می تواند خواندنی باشد.
***
گفتوگو با داريوش مهرجویی كارگردان «چه خوبه كه برگشتی»
بی وسواسی…
طبیعتاً درباره بازیگری که در پنجاه فیلم و ده ها تئاتر بازی کرده، برنده 3 جایزه اسکار و 8 جایزه گلدن گلوب شده و به عقیده بسیاری از منتقدان بزرگترین بازیگر دنیاست باید صفحه ها نوشت
اما در مطلب پیش رو نگارنده سعی بر آن داشته است که با ارائه بیوگرافی مختصری از مریل استریپ…
« گذشته» اصغر فرهادی با شروعی توفانی در تهران، رکورد فروش در سینماهای کشور را در چند ماه گذشته شکست و در عرض دو روز با فروش بیش از 70میلیونتومان در 12 سینما توانست نگاهها را به خود جلب کند.
از روز چهارشنبه که تازهترین فیلم فرهادی بدون سرگروه در 12 سینمای تهران اکران شده است؛…
دوم تیرماه هفتادوچهارمین سالروز تولد صمد بهرنگی، خالق «ماهی سیاه کوچولو»، است.
سالهاست نام صمد بهرنگی، به عنوان نویسندهای مبارز و منتقد مطرح میشود. هنوز هم نوجوانها «ماهی سیاه کوچولو»یش را میخوانند و در رؤیاهایشان ماهی کوچکی میشوند که میخواهند خلاف عرف و عادت همنوعانشان زندگی و زندگیشان را صرف مبارزه کنند.
با وجود گذشت…
ادبیات عامهپسند از پاورقیهای دههی 20 تا داستانهای عاشقانه و احساسی امروز، بخشی از ادبیات داستانی ایران را تشکیل میدهد. ادبیاتی که با وجود موافقان و مخالفان سرسختش همچنان جایگاه خود را در بین کتابخوانها حفظ کرده است.
بخشی از ادبیات را که مخاطبان آن عامهی مردم جامعه یا به تعبیری مخاطبان عام هستند، اصطلاحا «ادبیات…